FOTO-VIDEO | Protest în București. Profesorii bat, din nou, la ușa „PALATELOR”. Traseul mitingului la care sunt așteptați 20.000 de persoane

Publicat: 09 06. 2023, 08:23
Actualizat: 09 06. 2023, 14:13

Aflați în grevă generală de aproape trei săptămâni, profesorii continuă protestele și își cer drepturile. Deși sindicaliștii din educație s-au întâlnit de câteva ori cu premierul, cu ministrul Educației și cu cel al Muncii, dascălii nu au considerat că nu sunt suficiente motive reale pentru a se întoarce în clase și a continua cursurile. Sindicaliştii din Educaţie protestează din nou, joi, la Bucureşti.

Profesorii s-au strâns în Piaţa Victoriei, de unde  vor porni în marş pe străzile Capitalei. Sunt aşteptate 20.000 de persoane care vor cere aplicarea gripei de salarizare. Potrivit autorizaţiei obţinute de sindicalişti din partea Primăriei Capitalei, evenimentul este programat în intervalul 11.00-16.00.

Potrivit organizatorilor, manifestarea are scopul de a ”atrage atenţia asupra obligativităţii soluţionării problemelor salariale cu care se confruntă persinalul din învăţământul preuniversitar şi superior.”

Sursă video Oana Zvobodă, jurnalist Gândul

Protestul se va desfășura altfel:

  • Între orele 11.00 – 12.00, adunarea participanţilor în Piaţa Victoriei
  • Între orele 12.30 – 15.00, deplasare pe traseul Piaţa Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pod Basarab – str. Grozăveşti – Bulevardul Geniului – Statuia Leu
  • Între orele 15.00 – 16.00, adunare publică în zona Statuii Leu şi defluirea participanţilor
  • Pe durata protestului, manifestanţii anunţă că vor folosi bannere, pancarte şi mijloace audio.

Sindicaliştii se arată în continuare nemulţumiţi de măsurile Guvernului, chiar şi după adoptarea Declaraţiei privind politica sectorială de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ, document publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie ”Spiru Haret”, Marius Nistor, a afirmat, joi, că sindicaliştii se aşteaptă la aplicarea în integralitate a grilei de salarizare.

”Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Nistor.

Ultimele date prezentate oficial de către ministrul Educaţiei, Ligia Deca, arătau că, de la 1 iunie când au fost acordate majorări salariale şi până joi, 21.000 de angajaţi din sistem au renunţat la grevă, 13.500 fiind cadre didactice.

300 de profesori în grevă și în județul Mehedinți

Pentru a doua săptămână la rând, sute de profesori protestează și în Drobeta-Turnu Severin. Deși unii dintre dascăli au decis să se întoarcă la catedră, cei mai mulți spun că nu vor renunța până când nu vor primi ceea ce au solicitat Guvernului.

„Nu cedăm! Am obținut o noua autorizație pentru săptămâna viitoare și timp de 3 zile vom protesta din nou”, a spus liderul de sindicat.

 

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | ANUNȚ crucial pentru profesori: „Guvernul a pregătit OUG care va asigura majorări ale veniturilor personalului din educație”

EXCLUSIV VIDEO | Părinții, mai afectați decât elevii de greva din educație. Bunic: „Situația este foarte dificilă”

Încheierea mediilor, în pericol din cauza grevei. Sindicalist: „Probabil le va încheia ALTCINEVA, nu știu”

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, reprogramată din cauza GREVEI profesorilor / Ce se întâmplă cu examenele naționale

Sindicatele din învățământ le spun părinților „să țină copiii acasă!” REACȚIA elevilor și părinților după anunțarea grevei. „Nu este de joacă!”

Profesorii scot la tablă politicienii, GREVĂ GENERALĂ după 18 ani. Colegiul la care predă Carmen Iohannis a fost miercuri în grevă de avertisment

Ligia Deca: „Încă sper că nu ajungem în situaţia în care GREVA de protest din învățământ să fie declanşată”