PROTEST în București. Transportatorii și fermierii, nemulțumiți de prețul RCA și de acciza la motorină /„Ne îndreptăm către Capitală”
Protest în Capitală, declanșat de transportatori și fermieri. Aceștia susțin că inflaţia şi scumpirile generează costuri care le afectează activitatea economică şi competitivitatea în piaţă.
Românii ies în stradă la început de 2024, nemulțumiți de costul de trai.
„Sperăm să putem intra la negocieri”
„Am organizat un protest spontan, transportatori şi fermieri. Ne îndreptăm către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe.
Principala nemulţumire a transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei şi acciza la motorină. Ca şi ordin de mărime, o medie a poliţei RCA la noi este undeva la 3.000 de euro pe an, la un autovehicul cap tractor. La un stat din vestul Europei este de până în 1.000 de euro, iar preţul accizei a crescut de la 1 ianuarie cu 30 de bani pe litru.
Ţinând cont de faptul că am trecut o perioadă foarte grea din punct de vedere a inflaţiei orice cost pentru activitatea noastră a însemnat foarte mult. La un camion care consumă aproximativ 3.500 litri de motorină pe lună, 10 bani contează.
Sunt diferenţe mari şi clar nu mai putem fi competitivi în piaţă”, a declarat unul dintre transportatori, Alexandru Perţea.
Transportatorii speră ca protestul spontan să conducă la negocieri şi la plafonarea preţurilor RCA.
„Sperăm să putem intra la un moment dat la negocieri, să putem lua legătura cu autorităţile. Vorbim la acest moment de un protest spontan. Acum ne îndreptăm spre Bucureşti, ne vom alătura celorlalţi transportatori din alte judeţe şi vom merge pe şoseaua de centură a Capitalei”, a mai precizat Alexandru Perţea.
Ministrul Agriculturii: „Sunt de acord cu toate protestele fermierilor”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, afirmă că nu a primit nicio revendicare de la fermierii care amenință să blocheze Capitala cu utilajele agricole.
Mai mult, Barbu spune că are stabilită pentru zilele următoare o întâlnire cu reprezentanții Asociației Fermierilor.
„Vorbim de revendicări pe care, deocamdată, Ministerul Agriculturii nu le-a primit din partea mediului asociativ. Avem deja o discuție pentru o întâlnire săptămâna viitoare pentru a prezenta bugetul pe anul 2024 și măsurile privind agricultura pe care noi le vom lua.
Sunt de acord cu toate protestele pe care le fac fermierii, dar aș dori foarte mult ca tot ceea ce înseamnă revendicări să fie transmise către Ministerul Agriculturii ca să le putem rezolva și să le dăm fermierilor răspunsurile corecte”, a declarat Florin Barbu la postul B1.
„Mi-aș dori foarte mult ca acest protest să nu fie unul politic, fiind început de campanie electorală” – Florin Barbu
„Subvențiile se plătesc în continuare. Până la sfârșirul anului, APIA a lucrat 24 din 24 de ore, subvențiile sunt în conturile fermierilor, deja de ieri s-au alimentat conturile APIA pentru a fi virate diferențele de subvenții și în continuare sunt termene de plată cu justificări ale fermierilor pe care trebuie să le dea pentru sprijinul cuplat, care și anul trecut s-au plătit până pe 31 martie.
Suntem în același grafic ca și anul trecut cu plata subvențiilor”, a mai transmis ministrul Agriculturii într-un mesaj postat pe Facebook.
Foto: captură video