Prima pagină » Actualitate » Protest în fața Guvernului, de Ziua Internațională a Femeii: „Spitalele nu mai țin cont de dreptul fundamental de a decide asupra propriilor noastre corpuri” – FOTO

Protest în fața Guvernului, de Ziua Internațională a Femeii: „Spitalele nu mai țin cont de dreptul fundamental de a decide asupra propriilor noastre corpuri” – FOTO

De Ziua Femeii în fața Guvernului a fost organizat un protest la care au participat zeci de femei care au dorit să atragă atenția asupra impactului pandemiei de coronavirus.

Proteste în Capitală și în Cluj-Napoca, de Ziua Internațională a Femeii

„Incidența cazurilor de violență sexuală și domestică a crescut, accesul la serviciile sociale și medicale a fost îngreunat, munca domestică și munca de îngrijire apasă și mai tare pe umerii femeilor, pe fondul închiderii școlilor și grădinițelor. (…)

Ne este restricționat dreptul la avort sau la nașteri în siguranță. În pandemie, spitalele nu mai țin cont de dreptul fundamental de a decide asupra propriilor noastre corpuri”, se arată în comunicatul emis  de  Feminism Romania,

Foto: Alexnadra Pandrea

Creșterea șomajului în pandemie a crescut cu 7 %

”Acasă este spațiul nostru vital, un loc al revendicărilor feministe, al grijii noastre, al muncii noastre. Acasă este spațiul în care ni s-a spus să stăm în siguranță în timpul pandemiei. Dar ce faci când acasă nu este un loc sigur? Sau când nu ai un acasă?

Problemele locative existau dinainte de criza declanșată de pandemie. Acum, într-o lume globală în care profitul este pus înaintea sănătății oamenilor și a mediului, toate greutățile cu care deja ne confruntăm s-au intensificat”, au precizat participantele la flashmob.

Foto: Aexandra Pandrea

Femeile au venit cu mai multe pancarte cu diferse mesaje:

Foto: Alexandra Pandrea

Mai multe femei s-au adunat de 8 Martie, în fața Prefecturii Cluj pentru a protesta împotriva misoginiei

Femeile susțin că s-au săturat ca misoginia generalizată, de rasismul și sexismul instituționalizat care le transformă în cetățene de mâna a doua.

Eveniment face parte din acțiunile colective organizate de rețeaua vastă feministă #MulțumescpentruFlori sub umbrela sloganului din acest an, ”Misoginia cealaltă Pandemie”.

”De 8 Martie luptăm pentru drepturile noastre! De 8 Martie ne ridicăm și strigăm: Misoginie – cealaltă pandemie! Cade una, sărim toate!”, au mai spus femeile participante la flashmob.

Proteste și sărbători au loc în întreaga lume înainte de Ziua Internațională a Femeii

Activistele franceze pentru drepturile femeilor s-au adunat duminică la Paris pentru a protesta împotriva sexismului și violenței sexuale înaintea Zilei Internaționale a Femeii din 8 martie. Grupurile de femei au cerut, de asemenea, luni o „grevă feministă” pentru a pleda pentru mai multă egalitate și drepturile femeilor în toate aspectele vieții.

În Franța, 90 de femei au fost ucise de soțul lor anul trecut, potrivit Ministerului Justiției, în comparație cu 146 în 1919.

Rapoartele privind violența domestică au crescut cu 40% în timpul primului blocaj din martie-aprilie și cu 60% în timpul celui de-al doilea din noiembrie-decembrie, potrivit autorităților franceze.

În altă parte, kurzii sirieni au marcat Ziua Internațională a Femeii la un miting de la Qamichli, în nord-estul Siriei, controlat de autoritățile semi-autonome. „Această adunare are scopul de a restabili încrederea în sine a femeilor și, de asemenea, pentru educația și dezvoltarea acestora, pentru a face față autoritarismului, culturii morții, exilului și crimelor care există în societate și pentru a proteja câștigurile revoluției”, a spus Berevan, care a sărbătorit evenimentul la Qamichli. În Rusia, Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare publică, iar în orașul Ekaterinburg, ofițerii militari au sărbătorit cu un spectacol de stradă de o fanfară și au prezentat peste 1.000 de flori femeilor.

 

Citește și