Prima pagină » Actualitate » Protest în Piața Victoriei după declarațiile premierului despre Roșia Montană. Greenpeace: „Florin Cîțu devine cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni”. Reacția Guvernului | FOTO, VIDEO

Protest în Piața Victoriei după declarațiile premierului despre Roșia Montană. Greenpeace: „Florin Cîțu devine cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni”. Reacția Guvernului | FOTO, VIDEO

Protest în Piața Victoriei după declarațiile premierului despre Roșia Montană. Greenpeace: „Florin Cîțu devine cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni”. Reacția Guvernului | FOTO, VIDEO

Activiștii Greenpeace au organizat miercuri un protest în fața sediului Guvernului din Piața Victoriei, nemulțumiți de o eventuală retragere a dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.

Aceștia au dezvelit o statuie vivantă aurie cu chipul premierului Florin Cîțu, informează spotmedia.ro.

Reprezentanții Greenpeace îl acuză pe Cîțu că ar susține exploatarea cu cianuri a resurselor de aur din Munții Apuseni.

„Săptămâna trecută, Florin Cîțu a propus coaliției de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roșiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Premierul se alătură astfel altor politicieni «de aur» care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susținător al exploatării cu cianuri în Apuseni.

Domnule Florin Cîţu, vă solicităm să nu întreprindeți niciun fel de act sau de procedură administrativă prin care să blocați discutarea candidaturii Roșiei Montane la UNESCO din iulie 2021.

Vă solicităm să acordați un mandat ferm delegației care va reprezenta Statul Român la reuniunea Comitetului în sensul susținerii fără echivoc a candidaturii Roșiei Montane pentru includere în Lista Patrimoniul Mondial UNESCO”, scriu reprezentanții Greenpeace România pe Facebook.

Statuie vivantă cu chipul lui Florin Cîțu, dezvelită la protestul pentru Roșia Montană

Reprezentantul Greenpeace, Cristian Neagoe, a ținut un discurs înaintea dezvelirii statuii care îl reprezenta pe Florin Cîțu.

„Ne-am adunat aici într-un moment special, este prima oară când se dezvelește o statuie în Piața Victoriei după 1948. Aici, sub picioarele noastre, a fost statuia regelui Ferdinand, înconjurat de 4 victorii. Noi, la Greenpeace, nu am avut bani de 5 statui, așa că am adus una singură. Întâmplarea face că tot astăzi se discută în coaliția de guvernare dosarul Roșia Montană la UNESCO. Este un moment important și tocmai pentru felul în care Guvernul gestionează nominalizarea Roșiei Montane în UNESCO, și cum știm că politicienilor le plac omagiile, ne-am gândit să ne aducem prinosul acestei guvernări și, cine știe, poate să influențăm modul în care se desfășoară discuțiile”, a spus activistul.

După acest discurs, statuia vivantă a fost dezvelită, iar o activistă le-a împărțit protestatarilor prezenți bănuți de ciocolată aurii, simbolizând aurul de la Roșia Montană.

Pe măsură ce protestatarii puneau bănuții în buzunarele statuii, aceasta începea să reacționeze.

Ce spune Guvernul?

Ca urmare a protestului organizat de Greenpeace în Piața Victoriei, reprezentanții Guvernului au atras atenția că premierul Florin Cîțu nu a înaintat nicio propunere și nu a întreprins vreun demers referitor la retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană.

„Premierul Florin Cîțu nu a înaintat nicio propunere cu privire la acest subiect și nici nu a întreprins vreun demers oficial care să vizeze retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană. Prin urmare, declarațiile care i-au fost atribuite premierului cu privire la o decizie în legătură cu retragerea dosarului de înscriere în patrimoniul UNESCO a sitului Roșia Montană sunt false. Menționăm că tema a fost discutată strict la nivelul Coaliției. În acest context, Guvernul României face apel la respectarea acurateței informațiilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Premierul Florin Cîţu a declarat luni că în coaliţia de guvernare se caută soluţii pentru că situl Roşia Montană să fie inclus în patrimoniul UNESCO și de asemenea, se caută soluții împreună cu specialiștii pentru a  se putea găsi o soluție pentru a fi exploatat.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și