Protestatarii din Piața Victoriei, în marș spre Parlament: „România, trezește-te!” (VIDEO)

Publicat: 03/10/2020, 18:32
Actualizat: 03/10/2020, 19:08

Câteva sute de persoane, care s-au strâns în semn de protest în Piața Victoriei, manifestare organizată de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), au pornit în marș spre Parlament. Protestatarii, dotați cu streaguri, pansarte și vuzuzele, au pornit din fața Guvernului pe Bulevardul Lascăr Catargiu, apoi pe Bulevardul General Gheorghe Magheru, scandând lozinci precum „Libertate!”, „România, trezește-te!”.

Protestul, care a început la ora 17.00 în Piața Victoriei, este organizat de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), partidul condus de George Simion.

Cele câteva sute de persoane au pornit spre Palatul Parlamentului, anunță organizatorii. „Am plecat în marș spre Parlament și nu ne vom opri!”, au transmis reprezentanții formațiunii, pe contul de Facebook. Protestatarii care au pornit din Piața Victoriei, locul altor manifestări recente de protest față de măsurile carantinei, au blocat o bandă de mers și sunt supravegheați de forțele de ordine. Cei mai mulți dintre participanții la marș nu purtau mască de protecție și nu păstrau distanța fizică.

Am plecat în marș spre Parlament și nu ne vom opri!

Posted by Alianța pentru Unirea Românilor – AUR on Saturday, October 3, 2020

„Români patrioți din toată țara sunt așteptați să se adune pentru libertate”, a fost apelul partidului, la care au răspuns, potrivit unei filmări publicate pe contul de Facebook, și Federația Românilor de Pretutindeni: „Suntem în Piața Victoriei alături de George Simion la Marele Protest pentru Libertate”.

Conform Hotărârii Guvernului privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 septembrie 2020, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19, la art. 1 , sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2 – 18.

Potrivit art. 17, se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri:

  • a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
  • b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstrația;
  • c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
  • d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
  • e) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Care sunt revendicările

Principalele revendicări sunt desfășurarea cursurilor în școli, anchetarea achizițiilor din pandemie și demisia ministrului transporturilor, potrivit publicației 60m.ro.

Claudiu Târziu, copreședintele AUR, a invitat românii la „marele miting pentru libertate din fața Palatului guvernului” și a re-enunțat care sunt cele 10 revendicări ale AUR și pentru care se stă în Piața Victoriei de aproape 2 săptămâni:

  • „Desfășurarea procesului de învățământ în școli, nu în sistem online, cu asigurarea condițiilor de igienă impuse de pandemie. Toaletele și apa curentă nu trebuie să lipsească din nicio școală.
  • Demiterea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, în contextul accidentului de circulație provocat în data de 30 august, pentru încălcarea flagrantă a regulilor de conduită pe drumurile publice, sfidarea participanților la trafic și aruncarea întregii responsabilități pe umerii unui militar care are constrângeri în a reacționa public.
  • Anchetarea achizițiilor publice făcute în pandemia de SARS-CoV-2 și, după caz, recuperarea prejudiciilor acolo unde acestea s-au realizat cu încălcarea legii (obținerea de foloase necuvenite, achiziția de mărfuri neconforme, infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, mită, trafic de influență etc.).
  • Renunțarea la măsurile derogatorii de la obligațiile prevăzute în Convenția Europeană a Drepturilor Omului și restabilirea dreptului la libertatea întrunirilor și adunărilor publice, fără îngrădire.
  • Asigurarea accesului imediat la medicamente vitale pentru populație (precum Euthyrox sau tratamentele necesare bolnavilor de cancer și de alte boli grave) prin punerea sub control militar a achizițiilor necesare și a modului de distribuire.
  • Asigurarea asistenței medicale în spitale pentru bolnavii cu afecțiuni cronice.
  • Anchetă extinsă a Consiliul Concurenței referitoare la poziția de monopol a companiilor austriece care desfășoară activități în sectorul forestier.
  • Anchetarea cu celeritate de către Procuratura Generală a marilor privatizări făcute după căderea comunismului.
  • Sistarea procedurilor de vânzare a pachetelor majoritare deținute de statul român la companii precum CEC Bank, Eximbank, Hidroelectrica, TAROM ș.a.
  • Clasificarea hidrocentralelor de pe râul Jiu în rândul obiectivelor de interes național și finalizarea lucrărilor ajunse în stadii avansate.”
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat aflat pe moarte își petrece ultimele săptămâni de viață creându-și propria versiune AI,...
Vali a murit înecat la Costineşti! Ce le-a zis prietenilor înainte: 'Dacă păţesc ceva...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce...
Un copil pierdut acum 28 de ani într-o gară chineză și adoptat în Olanda începe...
Rezultate BAC 2024. 8.000 de elevi au picat examenul. Anunţ oficial de la minister
Emily Burghelea, nevoită să stea o perioadă cu o TIJĂ în cap, după accidentul de...
Valentin a murit la 20 de ani, îndemnat de aburii alcoolului să intre în apă....
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
O femeie s-a aruncat cu propriul copil de pe acoperișul unui bloc! Mama și-a explicat...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
ISU Tulcea emite RoAlert: Pot cădea obiecte din spaţiul aerian. România nu e vizată de...
Forme CIUDATE, observate în atmosfera superioară a Pământului
Este strict interzis pentru PROPRIETARII de case sau clădiri din România. NU AI dreptul să...
Ce se întâmplă cu DrugTest-ul. Poliția promite să nu-i afecteze pe șoferii corecți
Cine ar fi, de fapt, iubita lui Babasha. Artistul nu se mai ascunde: „Fără cuvinte”
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul....
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Un bucătar ar fi falsificat premiul Guinness World Records. Unde s-a întâmplat asta?
×