Provocările unui război al secolului XXI întâlnite de două armate aflate în pragul epuizării. Ce se întâmplă pe frontul din Ucraina
Războiul din Ucraina durează de peste un an deja. După 12 luni de război, atât Rusia, cât și Ucraina caută noi resurse militare. Ele trebuie să-și revizuiască obiectivele, luând în considerare riscul unui impas militar sau al unei victorii de neatins, scrie o analiză Le Figaro.
În acea zi de martie, în avionul său care se întorcea din Sahel de unde conducea armata franceză, generalul Burkhard avea o singură certitudine cu privire la războiul care tocmai începuse în Ucraina. „Rusia nu poate pierde”, a spus el. Șeful Statului Major dezvoltă: chiar dacă forțele ucrainene rezistă, luptele și distrugerea se vor simți pe teritoriul lor și nu pe cel al invadatorului. Având în vedere geografia și demografia sa, de 140 de milioane de locuitori, Rusia, putere înzestrată cu arme nucleare, nu se va putea prăbuși în fața Ucrainei, care, prin definiție, nu ar putea amenința interesele vitale ale adversarului său. Conflictul nu se desfășoară în aceiași termeni pentru cei doi beligeranți.
Câteva luni mai târziu forțele ucrainene au reușit să zădărnicească toate previziunile. Au recucerit o parte din teritoriul invadat. Armata lui Putin a dezvăluit fragilități neașteptate. Dar pierderea războiului… „Se poate prăbuși armata rusă? Este greu de perceput. Probabil că nu”, mai asigură generalul Burkhard în fața câtorva jurnaliști. Soldații francezi, încă de la începutul conflictului, manifestă mai mult pesimism decât alții. Dar statul major american este, de asemenea, realist când generalul Milley repetă că va fi „foarte greu” pentru Ucraina să-i împingă complet pe ruși de pe teritoriul ei.
După decenii de războaie expediționare fără mize existențiale, Occidentul redescoperă riscul și incertitudinea „intensității mari”. „Acest tip de război este foarte departe de viziunea noastră fantastică asupra securității noastre”, subliniază un ofițer superior, ca primă lecție de smerenie care trebuie învățată din conflict.
După un an de ciocniri, Rusia și Ucraina și-au epuizat resursele inițiale. Ele trebuie să-și revizuiască obiectivele de război, luând în considerare riscul unui impas militar sau o victorie de neatins. Întrebarea „stării finale” chinuie personalul care are nevoie de obiective pentru a-și planifica operațiunile. Este Ucraina hotărâtă să-și recâștige întreg teritoriul sau ar trebui Occidentul să caute prăbușirea puterii ruse? Mai urmărește Rusia controlul Ucrainei sau slăbirea Occidentului? Intențiile sunt complex de înțeles, chiar și cele ale ucrainenilor. „Scenariul unei încheieri rapide a conflictului nu este pe masă”, suspină o sursă militară franceză, potrivit Le Figaro.