Prima pagină » Actualitate » PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, în urma explicațiilor solicitate de Comisia de la Veneția

PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, în urma explicațiilor solicitate de Comisia de la Veneția

PSD cere amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, în urma explicațiilor solicitate de Comisia de la Veneția

Social-democrații cer amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului, în contextul în care președintele Comisiei de la Veneția a solicitat explicații Parlamentului României în legătură cu demiterea Renatei Weber, iar PSD a contestat la Curtea Constituțională a României (CCR) această revocare.

Comisiile juridice ale Senatului și Camerei Deputaților au dat aviz favorabil – cu majoritate de voturi – pentru numirea în funcția de Avocat al Poporului a lui Fabian Gyula, propus de UDMR, iar votul ar urma să aibă loc la începutul săptămânii viitoare.

PSD consideră, însă, că a desemna un nou Avocat al Poporului, în condițiile în care CCR nu s-a pronunțat, încă, iar Comisia de la Veneția solicită explicații pe această temă reprezintă ”o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”.

”După ce Comisia de la Veneția a solicitat precizări suplimentare Coaliției de guvernare, majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR este obligată să aștepte decizia Curții Constituționale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Președinții celor două Camere ale Parlamentului trebuie să prezinte public răspunsul pe care l-au transmis sau pe care urmează să-l transmită la solicitarea președintelui Comisiei de la Veneția, domnul Gianni Buquicchio, privind temeiurile legale ale Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului”, au transmis social-democrații printr-un comunicat.

”Președinții celor două Camere au obligația legală de a informa în prealabil toate grupurile parlamentare”

În scrisoarea pe care trimisă către Ludovic Orban (președintele Camerei Deputaților) și Anca Dragu (președintele Senatului), Gianni Buquicchio – președinte al Comisiei de la Veneția – a solicitat explicații în legătură cu ”decizia grea” în urma căreia Renate Weber a fost revocată din funcție.

”Pentru a înțelege mai bine situația, v-aș fi recunoscător dacă ați avea amabilitatea să ne furnizați bazele și elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcție un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, a transmis Gianni Buquicchio.

Pornind de la această scriasoare, social-democrații precizează că – fiind vorba despre poziția oficială a Senatului și Camerei Deputaților -, președinții celor două Camere au ”obligația legală de a informa în prealabil toate grupurile parlamentare cu privire la răspunsul ce vizează în mod direct activitatea parlamentară”.

”Desemnarea unui nou titular pentru această funcție înainte de clarificarea aspectelor enunțate de Comisia de la Veneția și de decizia CCR în speță este o gravă încălcare a principiilor europene ale statului de drept”, mai transmite PSD.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și