Prima pagină » Actualitate » UPDATE | PSD a decis noii miniștri ai Familiei, respectiv Muncii. Cine preia portofoliile?

UPDATE | PSD a decis noii miniștri ai Familiei, respectiv Muncii. Cine preia portofoliile?

Consiliul Național al PSD s-a reunit, luni, la ora 10.00, pentru a vota noile propuneri pentru ministerele rămase fără titular, în urma demisiilor lui Marius Budăi și  Gabriela Firea. PSD mizează pe două femei pentru funcțiile guvernamentale.

UPDATE 11.06

Marcel Ciolacu: Doamna Firea nu a greșit cu nimic instituțional

Ședința Consiliului Național al PSD s-a încheiat. Marcel Ciolacu face declarații.

Marcel Ciolacu, despre nominalizarea Simonei Bucura Oprescu și a Nataliei Intotero: Sunt două doamne cu activitate politică și în parlament.

Premierul a vorbit despre demisia Gabrielei Firea, menționând că, în opinia sa, aceasta nu a greșit cu nimic.

Doamna Firea nu a greșit cu absolut nimic instituțional. Nu a avut nicio atribuție în ceea ce privește centrele pentru persoanele cu dizabilități. Presupun că demisia domniei sale a venit în urma unor dezvăluiri ale presei. Să fie un lucru pe care să-l învățăm fiecare dintre noi. Să avem grijă de oamenii care apar pe urmă să folosească aceste conjuncturi, în care, câteodată nu sunt invitați, ca să-și vadă anumite scopuri economice. Este un cost mare, dar cred că, cu toții, și eu și colegii mei, trebuie să avem foarte mare grijă cu cei care apar în anturajul nostru.

UPDATE 10.46

Conform surselor social-democrate, Simona Bucura Oprescu a fost votată în ședința Consiliului Național al PSD, pentru a prelua Ministerul Muncii. Un vot favorabil a primit și Natalia Intotero, pentru portofoliul Familiei.

Știrea inițială:

Astfel, pentru Ministerul Familiei, se vehiculează numele Nataliei Intotero, deputat PSD, care a mai fost membru în guvernele Ponta și Dăncilă. Natalia Intotero este parlamentar din anul 2012 și, în prezent, este președintele Comisiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

La Ministerul Muncii, ar putea ajunge Simona Bucura Oprescu. Numele ei a mai fost vehiculat în luna mai, tot pentru același minister, atunci când Marcel Ciolacu se pregătea pentru rotația guvernamentală.

Oprescu a fost consilier județean Argeș, din 2004 până în 2011, când a fost aleasă vicepreședinte al aceleiași instituții. În 2012, a câștigat primul mandat în Camera Deputaților. În prezent, deține funcția de președinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, din Camera Deputaților.

Un alt nume pentru portofoliul Muncii este un specialist cu 20 de ani experiență în domeniu, secretarul general Casa Nationala Pensii, Valentina Robu. Până în 2018, a fost angajata Casei Județene de Pensii de la Vaslui, ca director adjunct al instituției. În 2018 a ajuns la Casa Națională de Pensii. În 2022, a fost înclusă în Top 100 Femei de succes a revistei Capital.

Noul ministru al Muncii are misiunea de a finaliza proiectul de lege a salarizarii unitare din sistemul public. Solicitarea coaliției a fost ca grilele de salarizare să fie gata până pe 15 iulie. 

Ministrul Muncii, Marius Budăi, și-a dat demisia joi, în contextul neregulilor semnalate în căminele de bătrâni. Atunci, premierul Marcel Ciolacu a spus că demisia lui Budăi „este un gest de onoare pentru care îi mulțumesc și sunt convins că asta e reacția firească a unui decident politic în această criză. Este reacția firească în orice democrație consolidată a Europei”.
Al doilea ministru demisionar este Gabriela Firea, care a anunțat să pleacă din funcție vineri, 14 iulie, a doua zi după Budăi. Firea a spus în mesajul prin care și-a anunțat demisia că este nevinovată și că plătește „pentru vina de a fi avut încredere în oameni!”

Ciolacu: „Toți trebuie să facă un pas în spate”

După demisiile celor doi miniștri, Marius Budăi și Gabriela Firea, Ciolacu a anunțat că așteaptă ca și autoritățile locale cu atribuții să-și asume responsabilitatea. Cel mai grav ar fi ca această indignare legitimă a societății, spune Ciolacu, să fie acoperită de un șir de demisii, iar în spate lucrurile să rămână la fel.
Autor

Citește și