EXCLUSIV | Psihoterapeut, despre violența domestică, după cazul Fane Vancică: „Este greu să scoți o femeie izolată social, care consideră că nu este valoroasă, dintr-o relație abuzivă. Ajunge să plece abia după mai multe incidente”
Psihoterapeutul Adela Szenteș, coordonatoarea grupurilor de suport pentru victimele violenței domestice, spune, într-un interviu pentru Gândul, că femeile agresate nu ajung să ceară ajutor după primul incident, apoi, când reușesc să iasă din relația abuzivă, au nevoie de cel puțin un an ”ca să-și înțeleagă propria poveste”, să conștientizeze că au fost într-o dependență emoțională de agresorii lor, care le-au făcut să se simtă fără nicio valoare.
Imaginile ajunse în spațiul public în care interlopul Fane Vancică lovește cu o cruzime greu de imaginat o femeie, în timp ce persoanele care filmau sau erau de față nu au făcut nimic pentru a opri agresiunea, au readus în discuție și au arătat urgența găsirii unor soluții, inclusiv legislative, pentru prevenirea și combaterea violenței domestice și a repercusiunilor fizice, psihice și emoționale care apar în astfel de cazuri.
Psihoterapeutul spune că femeia-victimă nu poate să iasă singură dintr-o relație abuzivă, de aceea are nevoie în jurul ei de susținători, plecând de la partea de legislație, până la cea de consiliere psihologică.
Adela Szenteș semnalează și o situație care, cumva, face să existe în continuare astfel de cazuri, aceea că românii nu și-au dezvoltat o cultură de a ajuta, existând încă mentalitatea că femeia trebuie să rabde și să fie supusă bărbatului.
„Avem o datorie civică față de asemenea evenimente pe care le vedem, undeva, în spațiul public. Și chiar dacă nu este un spațiu public, dacă auzim în vecini că se întâmplă astfel de lucruri, trebuie să intervenim foarte prompt.
Noi nu avem cultura necesară de a ajuta. În plus, în cultura noastră transgenerațională există ideea că femeia este cumva supusă bărbatului, femeia trebuie să rabde, trebuie să îndure aceste lucruri. Din acest amalgam, societatea noastră nu face punctual anumite lucruri”, spune coordonatoarea grupurilor de suport pentru victimele violenței domestice.
„Din dorința de a ajuta, riscăm să revictimizăm și să amplificăm trauma”
Oamenii din jurul victimei sunt extrem de importanți în evoluția vindecării acesteia, însă cei care o pot îndruma și sfătui cel mai bine sunt specialiștii în domeniul traumei, care știu exact să-i indice pașii corecți de urmat.
„De multe ori, din dorința de a ajuta, putem să revictimizăm și îi amplificăm trauma, mai mult decât este necesar. De asta, specialiștii în domeniul traumei sau specialiștii din ONG -uri care lucrează cu victimele știu exact abordarea și ce pași trebuie să facă victima.
Noi, ca specialiști, spunem că în jurul unei victime se află cel puțin zece persoane care o ajută să iasă din situația traumatică. Femeia-victimă nu poate să iasă singură dacă nu are anumiți susținători, începând de la legislație, până la partea de consiliere psihologică. Pentru că ea are nevoie să înțeleagă ce anume o ține în această dinamică victimă-agresor”, spune psihoterapeutul.
”Victimele violenței domestice ies din relația traumatică după mai multe incidente”
Coordonatoarea grupurilor de suport pentru victimele violenței domestice mai spune că femeile care sunt agresate în relație nu apelează la ajutorul specialiștilor sau nu cer protecția autorităților după primul incident, ci rămân mai mult timp alături de partenerul violent.
Eu, ca psihoterapeut, știu că, în general, cam toate victimele, nu pleacă la primul incident. Victimei îi trebuie de cel puțin șapte ori ca să plece dintr-o relație traumatică.
În momentul în care vine la consilierea psihologică, o fac să înțeleagă, dar depinde de resursele pe care le are victima, pentru că și asta este foarte important. Mai exact, cât de conștientă este de ceea ce i se întâmplă, care este paternul care o întreține acolo”, a explicat psihoterapeutul Adela Szenteș.
„Dependența emoțională stă la baza tuturor formelor de abuz”
Coordonatoarea grupurilor de suport pentru victimele violenței domestice explică de ce este foarte greu să scoți o femeie care este izolată social, care nu are loc de muncă, dintr-o relație abuzivă.
Mai mult, și când iese din acel mediu abuziv, o femeie aflată într-o astfel de situație are nevoie să vină cel puțin un an la grupurile de suport ca să înțeleagă cum s-a ajuns în situația acceptării agresiunilor din familie.
Vorbim despre dependența emoțională, pentru că ea stă, în general, la baza tuturor formelor de abuz. Dacă ea depinde din punct de vedere emoțional de partener și consideră că nu este valoroasă, nu va putea ieși dintr-o relație.
Unei victime îi trebuie cel puțin un an de zile în care să vină la grupurile de suport și să înțeleagă toată dinamica, să-și înțeleagă propria poveste. Eu consider că fiecare poveste este unică. Într-adevăr, sunt elemente comune – chiar și agresorul are foarte multe elemente comune cu alt agresor -, dar fiecare om are povestea lui și atunci ne legăm de elementele din povestea respectivă pentru a o face pe victimă să crească, să iasă din ipostaza de victimă și să devină, cumva, învingătoare”, a spus Adela Szenteș.
Dosar penal în cazul femeii lovite cu bestialitate de Fane Vancică
Polițiștii bucureșteni ai Secției 16 s-au sesizat din oficiu după ce, în spațiul public, au apărut imagini în care cunoscutul interlop Fane Vancică lovește o femeie. Anchetatorii au deschis un dosar penal pentru loviri și alte violențe.
”Încă din cursul zilei de ieri, 29 august a.c., polițiștii Secției 16 s-au sesizat din oficiu și au demarat verificările în vederea depistării persoanelor implicate și stabilirii condițiilor în care a avut loc evenimentul. Cercetările sunt continuate pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4”, a anunțat, marți, Poliția Capitalei.
Cercetările vin după ce Fane Vancică a fost filmat în timp ce îi dă unei femei picioare în cap, în stomac și în spate și aruncă apă și gheață din frapieră pe ea, în timp ce o înjură și o pune să stea în patru labe.
În timpul agresiunilor, Vancică este urmărit de mai multe persoane prezente în cameră, care nu iau nicio măsură și participă pasiv la evenimentele șocante. Imaginile cu acte de violență domestică de o cruzime uluitoare au fost publicate pe rețelele de socializare.
Fane Vancică are interdicție să se apropie de femeia pe care a bătut-o
Femeia bătută cu bestialitate de Fane Vancică a fost audiată de polițiști, iar interlopul este căutat pentru a i se aduce la cunoștință că a fost emis un ordin de protecție provizoriu și are mai multe interdicții, printre care și să se apropie sau să comunice cu victima sa.
Surse judiciare au declarat, pentru Gândul, că femeia ar fi refuzat însă să depună plângere și le-ar fi spus polițiștilor că, de fapt, nu ar fi bătut-o nimeni și că scenele violente ar fi fost simulate, în condițiile în care Fane Vancică era beat și ar fi vrut să facă o filmare din care să reiasă că „el este șeful”.
”În urma activităților de investigare desfășurate de polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, femeia care apare în imagini a fost audiată și s-a stabilit faptul că evenimentul a avut loc în luna mai a acestui an. De asemenea, a fost completat chestionarul de risc, fiind emis ordin de protecție provizoriu împotriva bărbatului.
La acest moment, polițiștii desfășoară activități în vederea depistării bărbatului pentru a fi audiat și pentru a-i fi aduse la cunoștință interdicțiile ordinului de protecție provizoriu”, a anunțat Poliția Capitalei, confirmând informația publicată în exclusivitate de Gândul.
PE ACELAȘI SUBIECT: