Psihoterapeutul Diana Vasile, co-fondator și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a lansat „Anatomia traumei”

Psihoterapeutul Diana Vasile, co-fondator și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, a lansat „Anatomia traumei”
Psihoterapeutul Diana Vasile
Publicat: 04/03/2024, 17:19
Actualizat: 06/03/2024, 00:25

Într-o țară în care 89% dintre români nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie, iar, conform celui mai recent studiu demarat în vara anului 2022, unul din doi români declară că se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională, Diana Vasile, psihoterapeut și președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), a lansat „Anatomia traumei – Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare”, cartea care explică mecanismele traumei psihice pe înțelesul tuturor.

Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea Dianei Vasile educă și informează societatea românească cu privire la înțelegerea traumelor psihice și a modului în care acestea modelează comunități și indivizi.

O carte-reper pentru o psihoeducație corectă, de la pionierul psihoterapiei traumei în România

Înglobând peste 25 de ani de eforturi pentru cercetarea și înțelegerea traumelor, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile celor care le-au trăit, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică, explicând noțiuni importante despre sănătatea mintală, traumă și tipurile sale, precum și despre experiențele cu care se confruntă persoanele care au trecut prin traume, factori de reziliență și de risc, respectiv detalii despre procesul de recuperare.

Multe persoane care au trecut printr-o traumă resimt o stare de stres continuu, o luptă permanentă pentru supraviețuire care persistă chiar dacă nu mai există factorii situaționali care au generat-o. Aceasta este o consecință frecventă a traumei, care însă nu trebuie normalizată. Este important de știut că există căi de ieșire din această stare și, mai departe, de recuperare, care să le permită oamenilor să se dezvolte și să își aleagă conștient propriul drum.

Prin întreaga sa activitate, Diana Vasile își propune să normalizeze discuțiile despre traumă și suferință psihică. Alături de ISTT, aceasta educă, informează și derulează proiecte pentru o mai bună înțelegere a modalităților de prevenție a traumatizării și de recuperare post-traumatică. Ea pune în lumină scenariile prin care emoțiile negative pot fi procesate, astfel încât oamenii să poată avea o viață interioară și exterioară mai bună și care aduce împlinire.

De-a lungul timpului, evenimentele organizate de Diana Vasile în cadrul ISTT au avut ca scop popularizarea și înțelegerea corectă a traumei și au adus în România vorbitori și specialiști de talie internațională, cum ar fi: Gabor Maté, Șerban Ionescu, Babette Rothschild, Ad de Jongh sau Michael Ungar.

„Mi-aş dori ca această carte să îi ajute pe oameni să își înțeleagă capacitățile de recuperare, pentru că există și vindecare. Vindecarea este o călătorie și o ameliorare permanentă, până când, într-un moment, poți să spui: «Da, mă simt vindecat». Dar nu e ceva ce va spune specialistul. Niciodată tratamentul nostru nu este ceva separat de capacitățile omului, dimpotrivă. Nu este vorba despre părerea fiecărui psiholog, nu este în funcție de ce artă are în sine psihologul respectiv. Sigur, ca în orice altă profesie, există oameni mai capabili, mai talentați și mai abilitați, dar procedurile sunt destul de clare și, dacă ar fi bine urmate, ameliorarea (și poate chiar vindecarea) se întâmplă”, spune Diana Vasile.

România devine o societate preocupată de sănătatea psihică

Dacă după Revoluție, mersul la psiholog era un subiect tabu în societatea românească, în ultimii ani, în România, sănătatea psihică a început să câștige din ce în ce mai mult teren în spațiul public. Oamenii sunt mai deschiși la ideea de a discuta cu un specialist care să îi ajute în abordarea rănilor emoționale.

În acest context, volumul Dianei Vasile devine un aliat puternic în combaterea teoriilor pseudoștiințifice, care deformează înțelegerea corectă a traumei și a tulburărilor asociate, oferind explicații, studii și teorii validate științific, alături de exemple și studii de caz care aduc claritate în ceea ce privește funcționarea psihică sănătoasă și modalitățile de creștere a calității vieții.

„Eu fac parte din a treia generație de psihologi de după Revoluție. Psihologia a fost interzisă în România şi a revenit ca domeniu de studiu în facultate în anul 1990. De aceea, evident că zona psihologiei în România are o coloratură foarte diferită față de alte state și mai ales faţă de statele cu vechime în zona psihologiei, psihiatriei, sănătății mintale. În primul rând, pentru că, nemaiexistând atâția ani, nu s-a mai studiat, nu s-a mai vorbit despre ea, practica a lipsit. În 1990, după Revoluție, practic s-au pus din nou bazele acestui domeniu, ceea ce a însemnat că oamenii nu știau nimic despre psihologie, ca să nu mai vorbim de sănătate mintală sau de somatizare. Nu înțelegeau de ce ar fi nevoie de un tratament psihologic și în ce ar consta el sau de ce ar putea ajuta vorbitul cu un specialist. Multă vreme, a existat şi această confuzie între psiholog și psihiatru. Nici psihiatrul nu era un medic prea luat în seamă”, declară Diana Vasile.

Cartea, apărută la editura Bookzone, se adresează tuturor celor care vor să afle mai multe despre trauma psihologică, diferențele dintre stres și traumă și felul în care funcționarea psihică se schimbă ca urmare a acestor experiențe.

Cu ajutorul acestor informații, cititorii vor putea să identifice cu mai multă ușurință lucrurile care sunt nepotrivite în viața lor și care sunt resursele pe care le au la dispoziție pentru a face primii pași spre schimbare și recuperarea sănătății psihice. Cartea poate fi comandată online, iar în curând va putea fi achiziționată și în librăriile fizice.

Cine este Diana Vasile

Diana Vasile este psihoterapeut, lector universitar și fondatoarea Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT). După formarea sa în cadrul Institutului Cairnmillar din Australia, Diana Vasile și-a continuat pregătirea și practica terapeutică în România, unde a făcut pionierat în domeniul psihotraumatologiei, cu credința că înțelegerea în profunzime a traumatizării contribuie la înțelegerea funcționării umane. Diana Vasile a lucrat cu sute de clienți în practica psihoterapeutică privată și în clinica ISTT.

Psihoterapeutul Diana Vasile
Psihoterapeutul Diana Vasile

Diana Vasile este și lector universitar în cadrul Facultății de Psihologie și Științe ale Educației (Universitatea București), dar și formator și supervizor în cadrul Școlii de Formare a ISTT, unde a ghidat până în prezent 5 generații de specialiști în psihoterapia traumei. De asemenea, este membră a mai multor asociații și organizații de specialitate, printre care și Asociația Internațională pentru Promovarea Cercetării asupra Rezilienței (Resilio) și Asociația EMDR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
Ce pensie alimentară plătește Gabi Bădălău, de fapt. Contre cu Claudia Pătrășcanu
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
FACULTATE ÎN ȚARĂ SAU ÎN STRĂINĂTATE? ECATERINA ANDRONESCU LĂMUREȘTE TOȚI ELEVII LA PODCAST „ALTCEVA CU...