Prima pagină » Actualitate » Puitorul de mine al Forțelor Navale, un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al SUA au verificat spațiul maritim. Ce au descoperit

Puitorul de mine al Forțelor Navale, un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al SUA au verificat spațiul maritim. Ce au descoperit

Puitorul de mine al Forțelor Navale, un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al SUA au verificat spațiul maritim. Ce au descoperit

Forțele Navale Române au efectuat, luni, mai multe misiuni de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, după ce o mină a explodat dimineață în zona digului din zona Costinești.

Statul Major al Forțelor Navale a anunțat, luni seara, că nu au descoperit nicio altă mină marină în derivă în timpul misiunilor de cercetare a spațiului maritim din proximitatea litoralului românesc, după ce au primit, în jurul orei 10.00, de la ISU Dobrogea, o informare cu privire la explozia unei posibile mine marine în zona digului de la Costinești și la existența unei mine aflate în derivă, în zona digului de larg al Portului Mangalia.

Conform autorităților, a doua mină semnalată la Mangalia nu era un dispozitiv exploziv. „Obiectul care a fost raportat la serviciul 112 că plutește în zona digului de intrare din Mangalia nu este mină marină, este un buștean mai mare”, au anunțat Forțele Navale.

Misiuni conjugate

Inițial, MApN a anunțat că Garda de Coastă verifică situația la fața locului după ce o mină a explocat, iar în ceea ce privește cea de a doua mină semnalată ca plutind în derivă în aceeași zonă, Forțele Navale Române au pregătit o echipă de scafandri EOD care urmau se îmbarce pe o navă a Gărzii de Coastă din Mangalia, urmând ca împreună să se deplaseze, în cel mai scurt timp posibil, în raionul indicat pentru a evalua situația și interveni pentru neutralizare, în măsura în care mina este identificată.

„Scafandrii EOD și o navă a Gărzii de Coastă au executat o misiune comună de cercetare a raionului maritim din apropierea țărmului de la Costinești, în urma căreia nu au fost identificate mine marine aflate in derivă. Tot în cursul zilei de astăzi, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), un elicopter IAR Puma Naval și un avion de patrulare al Statelor Unite ale Americii au executat, începând cu ora 13.00, misiuni conjugate de cercetare maritimă și aeriană, în spațiul maritim cuprins între Constanța și Mangalia, în urma cărora nu au identificat nicio mină marină aflată în derivă în spațiul monitorizat”, a transmis Statul Major al Forțelor Navale.

Instituția a precizat că misiunile de monitorizare a raionului maritim aflat în responsabilitatea Forțelor Navale Române vor continua. „De la începutul războiului din Ucraina, în luna februarie 2022, Forțele Navale Române și-au adaptat planurile de activități și desfășoară acțiuni sistematice de cercetare a spațiului maritim din zona de responsabilitate, cu nave și aeronave militare, în colaborare cu structurile din sistemul național de apărare, cu atribuții în domeniu, precum și cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică”, potrivit Statului Major al Forțelor Navale.

Puitor de mine / Sursa foto: Forțele Navale Române

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele