Prima pagină » Actualitate » Punctele vulnerabile ale Europei prezentului / Cosmin CORENDEA (AUR): „România nu mai poate accepta direcții impuse de Bruxelles”

Punctele vulnerabile ale Europei prezentului / Cosmin CORENDEA (AUR): „România nu mai poate accepta direcții impuse de Bruxelles”

Bruxelles a devenit centrul dezbaterilor conservatoare odată cu cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale „Make Europe Great Again” (MEGA). Lideri politici și formatori de opinie din întreaga lume s-au reunit pentru a discuta despre viitorul Europei. Deputatul AUR, Cosmin Corendea, prezent la eveniment, a declarat, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, că România trebuie să își reafirme suveranitatea și să se îndepărteze de politicile impuse de la Bruxelles. Corendea susține că „valul suveranist” venit din SUA va remodela Europa, punând statele membre în fața unei alegeri esențiale.

„Trebuie să ne întoarcem la ceea ce este important, și anume prezentul, prezentul care reflectă acest val suveranist care vine din Statele Unite și se coboară peste Europa. Iar Europa este în fața alegerii de a îmbrățișa acest val și a merge cu el prin alegerile care vor avea loc în Germania, în criza din Franța, care se va rezolva, în alegerile din Polonia, în alegerile din România, sau a-l rejecta și a merge pe aceeași cale pe care am mers în ultimii ani”, a declarat Cosmin Corendea.

Potrivit deputatului AUR, suveranismul înseamnă „întoarcerea la valorile naționale” și la decizii luate în interesul României. Totodată, Corendea a pledat pentru o independență decizională mai mare față de Uniunea Europeană.

„Am uitat că putem să luăm decizii singuri, care să ne avantajeze pe noi. Nu trebuie să înghițim politici venite de la Bruxelles într-o singură direcție, fără să le mestecăm sau fără să le gândim, și mai mult decât atât, suntem capabili să avem grijă de noi fără ajutorul altora”, a punctat Cosmin Corendea.

„România nu își mai dorește să urmeze traiectoria din ultimii 35 de ani”

Deputatul AUR a subliniat că alegerile din acest an vor fi decisive pentru direcția pe care o va urma România.

„Poporul trebuie să decidă și cred că a arătat din nou, iarăși, prin mitingul din 12 ianuarie, prin toate protestele care au avut loc în țară, că România nu-și mai dorește traiectoria din ultimii 35 de ani, începe să o rejectezet din ce în ce mai abrupt și, mai mult decât atât, trebuie să se recalibreze ca să ne întoarcem la ceea ce este esențial, și anume valorile de bază ale societății, principiile pe care le-am avut timp de 2.000 de ani și pe care, ușor-ușor, le-am europenizat, fără să ne gândim dacă ne afectează”, a precizat el.

Întrebat de reporterul Gândul despre relația României cu SUA în contextul revenirii lui Donald Trump, Cosmin Corendea a subliniat că parteneriatul strategic trebuie să fie reciproc avantajos.

„America are nevoie de noi și noi avem nevoie de America (…) Este partenerul nostru strategic și, cam aici, cred că s-a rupt acea nevoie. Trebuie să ne orientăm către nevoile noastre și să ne vindecăm dinăuntru spre afară. (…) Nu avem nevoie de domnul Donald Trump să vină la alegerile din mai și să ne indice vreun candidat sau altul. Știm foarte bine ceea ce ne dorim, știm foarte bine ceea ce avem nevoie”, a punctat el.

În opinia sa, revenirea lui Donal Trump va elimina influențele externe asupra deciziilor interne din România.

„Dânsul ( n.r. Donald Trump), însă, prin acest val suveranist care deja coboară asupra Europei, poate să se asigure că acel telefon de la mijlocul nopții pe care l-a primit domnul cetățean Iohannis și care a aruncat în aer România astăzi, prin acea decizie a Curții Constituționale din 6 decembrie, nu va mai avea loc”, a afirmat Cosmin Corendea.

Egalitatea de șanse într-o Europă echitabilă

În cadrul conferinței MEGA, Cosmin Corendea a participat la un panel despre egalitatea de șanse în Europa și a susținut că aceasta este un mit, adăugând că Europa de Est este dezavantajată.

„Avem un acces la educație de 62% – noi, țările din estul Europei, comparativ cu cele din vest. Avem un acces mai mic la educație, sănătate, cultură și oportunități economice. Aici este o cifră mai mică, pentru că valul de migrație românesc care deja există în vestul Europei, undeva la 5 milioane, acela ajută să balanseze cât de cât acea cifră.

Singura cifră în favoarea Europei de Est, inclusiv România, fiind accesul la religie sau la practicarea religiei, care este un 26% plus. Aici este ușor de verificat – dacă intri în prima biserică din vestul Europei, vezi un club de noapte sau un supermarket. Ei bine, astfel de «valori» noi nu dorim să le îmbrățișăm. De aceea, egalitatea despre care se vorbește atât de mult în Europa poate exista doar dacă este argumentată și benefică pentru ambele părți. Este o stradă cu două direcții, nu este o stradă cu o singură direcție”, a precizat deputatul AUR.

În final, Cosmin Corendea a afirmat că politicienii români trebuie să își schimbe atitudinea față de Bruxelles: „Comisia Europeană și Parlamentul European lucrează pentru România, și nu România lucrează pentru ele”.

Cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale „Make Europe Great Again” (MEGA), organizată de Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) în colaborare cu Partidul AUR, a reunit lideri politici conservatori, jurnaliști și formatori de opinie din Europa, Statele Unite, Israel și alte țări.

Conferința MEGA a fost un prilej unic de a discuta despre viitorul Europei într-un context global tot mai provocator.

CITEȘTE ȘI:

Avertismentul fostului premier polonez: „Anul 2025 este un punct de COTITURĂ. Regulile ordinii globale sunt în curs de rescriere”

George Simion, la conferința „Make Europe Great Again”: „Trebuie să revenim la normalitate și să avem ca principală țintă bunăstarea cetățenilor”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și