Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe lansează un atac la adresa lui Klaus Iohannis. Răspunsul MAE
Mesajul pe care președintele Klaus Iohannis l-a transmis de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului a provocat o reacție acidă la Moscova.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, l-a criticat pe președintele român, ceea ce a dus la un răspuns al MAE de la București.
Totul vine după ce, de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, Iohannis a criticat ambele extreme care au afectat lumea în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
„În urmă cu 85 de ani, pe 23 august 1939, era semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, un acord cumplit în urma căruia destinele a milioane de oameni au fost sacrificate pentru interesele unor regimuri criminale. Politicile naziste și sovietice au condus la Holocaust și genocid, la deportări, la despărțirea familiilor, la foamete și numeroase abuzuri. Aceste orori au lăsat cicatrici și traume care au afectat generații întregi, nevoite să se confrunte cu sărăcia și cu persecuțiile regimurilor totalitare”, a transmis președintele.
Răspunsul Rusiei
După această declarație, Maria Zaharova, l-a criticat pe Iohannis, într-o postare publicată de Minister pe X și atribuită acesteia.
„Klaus Iohannis ne-a calomniat țara, atribuind URSS, la egalitate cu Germania lui Hitler, responsabilitatea declanșării celui de-al Doilea Război Mondial. Conducerea din România nu a reușit să învețe din trecut și a ales calea distorsionării istoriei și a reabilitării criminalilor naziști”, a transmis ea.
Reacția României
După mesajul Zaharovei, Ministerul Afacerilor Externe de la București a reacționat, transmițând tot un mesaj prin intermediul platformei X.
Ministerul român de Externe a reacționat printr-un mesaj transmis de purtătorul de cuvânt Radu Filip: „Ceea ce societatea din România a învățat din trecut este în plină evidență prin războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Revanșismul și revizionismul imperial sunt calea spre război, fie prin pactul Ribbentrop-Molotov semnat la Moscova, fie prin scuza Rusiei pentru un război ilegal”.
„Unii învață din istorie și fac pace, alții încearcă în mod constant să-și constrângă, să agreseze sau să-și invadeze vecinii suverani. Un alt tipar este că ei mint, citează greșit și manipulează în mod constant”, transmite MAE.