Senatori ai Partidului Democrat din SUA au prezentat în Senat, miercuri, un proiect de sancțiuni – ”Apărarea suveranităţii Ucrainei” – care îl vizează chiar și pe președintele Vladimir Putin. Totodată, inițiatorii acestui proiect solicită și ca Ucraina să primească ajutor financiar în cazul în care ar fi invadată de Rusia.
Reacția Kremlinului nu s-a lăsat așteptată, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că astfel de sancțiuni – la adresa unui șef de stat – reprezintă o măsură extremă care ar echivala ”ar echivala cu o rupere a relaţiilor” dintre SUA și Rusia.
În același timp, Peskov nu s-a ferit să acuze, din nou, că se fac ”presiuni” asupra Moscovei, cu atât mai mult în contextul negocierilor SUA/NATO – Rusia.
”Este vorba despre sancțiuni, care în esență, ținând cont de un răspuns inevitabil, poate fi comparat cu o inițiativă de rupere a relațiilor. Apreciem extrem de negativ astfel de documente și declarații. Mai ales pe fundalul negocierilor în curs de desfășurare. Desigur, coincidența apariției acestor declarații constituie o tentativă de a aplica presiune asupra Moscovei, ceea ce este lipsit de sens, din start”, a declarat Peskov, apoi a transmis avertismentul că Rusia va răspunde rapid unui astfel de demers, potrivit TASS.
Peskov a mai declarat că ”sancţiunile împotriva unui şef de stat reprezintă o măsură care depăşeşte o limită”, considerând că această propunere senatorilor democrați americani ”nu contribuie la stabilirea unei atmosfere constructive în cadrul discuţiilor” aflate în curs de desfăşurare între Rusia şi Occident, subiectul ”fierbinte fiind” detensionarea situaţiei de la granița dintre Ucraina și Rusia.
Potrivit proiectului prezentat în Senatul SUA, în cazul în care președintele Joe Biden va decide că Rusia a contribuit la escaladarea situației din Ucraina pentru schimbarea puterii de la Kiev sau pentru ocuparea acestei țări, vor fi adoptate sancțiuni față de cel puțin trei bănci rusești, precum și față de președintele Rusiei, premierul acestei țări, ministrul de Externe și conducerea Ministerului Apărării.
În urma unei astfel de decizii tranșante, cei vizați vor avea acces interzis în SUA, iar averile lor de pe teritoriul Statelor Unite vor fi sechestrate.
Secretarul de stat american Antony Blinken și-a manifestat, fără rezerve, scepticismul în legătură cu aceste negocieri, chiar înainte de începerea lor.
Acesta a transmis că situația de la granița Ucrainei nu va fi rezolvată, în pofida discuțiilor, iar tensiunea în zonă se va păstra la cote îngrijorătoare.
”Nu cred că vom vedea progrese, le vom asculta preocupările (n.red. – rușilor), ei ne vor asculta. Vom vedea dacă există motive pentru un eventual progres. Dar este greu să faci progrese reale atunci când există o escaladare continuă (n.red. – a tensiunii)”, a declarat Blinken.
Blinken a mai declarat că, fără menajamente, că Rusia ține ”un pistol” la tâmpla Ucrainei și doar detensionarea situației ar putea duce la un progres real în urma negocierilor.
”Rusia are un pistol la tâmpla Ucrainei, cu 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale. Așadar, dacă vedem o detensionare, dacă vedem o reducere a tensiunilor, acesta este genul de mediu în care am putea face progrese reale și, din nou, să rezolvăm preocupările, preocupările rezonabile de ambele părți”, a mai spus secretarul de stat american.
Citește și: