Puștii români care au UIMIT America. „Campionii” Space Settlement, premiați de NSS și NASA
Copiii români Mihnea, Ianu și Sebi au format cea mai tânără echipă premiată de americani, dintre 26.000 de candidați, la concursul internațional Space Settlement, premiat de NSS și NASA.
Ediția din 2023 a concursului Space Settlement, organizat de NSS și NASA, a avut peste 26.000 de candidați din 19 state și peste 4.500 de proiecte. Participanților li s-a cerut să realizeze proiectul unei așezări umane în spațiu.
Printre câștigătorii din 2023 s-au numărat și trei puști români, care au reușit să îi impresioneze pe americani cu inteligența, originalitatea, munca și determinarea lor. Ei sunt Mihnea Necula, Sebastian (Ianu) Vaia și Sebastian Toader, iar lucrarea lor s-a numit FIDES Project. Cu el au reușit să obțină mențiunea la prestigiosul concurs, organizat peste Ocean.
Copiii români au format cea mai tânără echipă din concursul Space Settlement, premiată NSS și NASA, dintre 26.000 de candidați
Cei trei sunt prieteni de când se știu și, deși învață la școli diferite, și-au unit forțele și inteligențele pentru a clădi ceea ce s-a dovedit un proiect câștigător.
Mihnea și Sebi sunt veri și elevi în clasa a VI-a, la Școala Gimnazială nr. 1 din Jilava, iar Ianu învață la Școala Gimnazială Elena Văcărescu din București. Sebi este cel mai mic, are numai 11 ani, ceilalți doi au 12 ani, la înscrierea în concurs media vârstei lor fiind de 12 ani și 4 luni, ceea ce îi face echipa cea mai tânără premiată de NSS.
Aceștia au urmat un curs de pregătire pentru concurs – care a constat în 15 ședințe – la Liceul Internațional de Informatică București (ICHB), sub coordonarea profesorului Ali Cabaș.
“LOCUL IV ÎN LUME LA NASA! LOCUL I LA CATEGORIA DE VÂRSTĂ! CEA MAI TÂNĂRĂ ECHIPĂ DIN LUME PARTICIPANTĂ (12 ani și 4 luni)! SINGURA ECHIPĂ MIXTĂ COORDONATĂ DOAR DE MEMBRII ECHIPEI! 26.000 PARTICIPANŢI, 19 ŢĂRI, 4.500 PROIECTE!
Mihnea Necula, Ianu Sebastian Nicolae Vaia, Sebi Toader! FIDES PROJECT! Tripleta de aur, niște copii geniali, fantastici!
Media de vârstă la înscrierea proiectului a fost de 12 ani și 4 luni, cea mai mai tânără echipă din concurs.
Nici nu-mi găsesc cuvintele. Copiii aceștia trei sunt prieteni de când s-au născut.
Geniul și greutățile vieții, bullying-ul, refuzul celor de vârsta lor de a-i accepta i-a determinat să fie ca frații.
Au împreună un IQ care însumat este peste 500.
Desigur, în concurs au câștigat medalii și alte echipe din România și India, dar toate aceste echipe au provenit dintr-un singur liceu/club școlar și au avut un mentor coordonator.
Ei trei au participat la cursul NASA de la ICHB, acolo l-au întâlnit pe dl Ali Cabaş, profesorul care le-a predat acest domeniu atât de complex: Space Settlement. Tot Ali Cabas le-a supervizat proiectul și i-a determinat să fie cei mai buni.
FIDES este un proiect conceput, creat, dezvoltat efectiv de Mihnea, Ianu și Sebastian.
40 de pagini în engleză, creația lor!
Să concurezi cu 26.000 de elevi din 19 ţări, elevi între 14 și 19 ani, ei să aibă 12 ani și sa iei locul IV în lume per total, sa fii primul la categoria ta, YOUNGER este peste ceea ce mintea mea poate cuprinde.
Au muncit o săptămână pana la epuizare, au muncit și au dat tot ce e mai bun din ei: codare, astronomie, neuroştiinţe, matematică, fizică, chimie, științe sociale, engleză, etică, SINGURI.
Aş scrie un roman.
(…)
Mihnea a fost sufletul, nucleul, Ianu a fost vulcanul, iar Sebi a fost echilibrul.
Plagiatorii ar trebui sa meargă în faţa acestor copii.
De ce?
Proiectul lor e 100% nou. Mai mult decât atât, au fost puși sa reformuleze, atunci când nivelul lor de engleza a depășit ceea ce NASA estima pentru 12 ani ca nativi.
Repet, unicitatea lor stă în vârstă, în faptul că ei trei, cu mintea lor au creat proiectul şi s-au coordonat singuri, fiind supervizaţi de dl Ali Cabas, care nu a intervenit nici măcar cu o virgula la conținut, ci le-a dat încredere în ei ca o pot face și singuri.
Aş vrea să stau, să mă uit la aceşti copii-miracol care au trecut prin greutăți și drame care ar strivi și un adult, acești copii buni la suflet și plini de frumos”, a scris Nicoleta Vaia, mama lui Ianu, pe o reţea de socializare.
Cine este Ianu
Ianu are 12 ani, este elev în clasa a VI-a și s-a născut prematur, la numai 29 de săptămâni.
Cântărea doar 1.500 de grame și medicii nu i-au dat mari șanse de supraviețuire. Le-au zis părinților că, și dacă nu va murit, sigur va fi un copil cu probleme.
La doi ani, avea numai 80 de cm și 8 kg, cam cât un bebeluș de 6 luni. Are o mutație genetică unică în lume, care îl trimite periodic la Spitalul Fundeni, pentru perfuzii care îl țin în viață.
Toate acestea l-au făcut cu Ianu un luptător, pentru că, iată, la cei 12 ani ai săi, este membru MENSA, cu un IQ de 183, încă de la 10 ani și a fost premiat la numeroase concursuri: locul I la Lumina Math și dublu medaliat cu bronz la Upper – Concursul Societății de Științe Matematice din România, faza națională.
Totodată, are rezultate meritorii la fazele județene ale olimpiadelor de fizică, matematică sau informatică.
De asemenea, deține certificate internaționale de codare în: JavaScript, Python, Cyber Security, IA, App. Development, după ce a urmat cursuri la Purple Tutor & Carnegie Mellon.
Ianu este și practicant de arte marțiale, karate Goju-Ryu, unde a obținut titlurile de vicecampion național, două medalii de bronz la Campionatul Național de Karate și va reprezenta România la Campionatul Balcanic de Karate din 23-28 mai 2023.
Așa l-a cunoscut pe sensei Marius Chiabei, despre care spune că a fost o sursă de inspirație pentru el și că acesta i-a clădir mentalitatea de câștigător. Mai este pasionat și de speologie în aven, alpinism și gaming.
Cine este Sebi
Sebi este Prâslea. Este „mezinul” dintre cei trei, dar și din clasa lui, are doar 11 ani. Însă este cel mai calculat dintre ei și cel mai echilibrat.
Genialitatea este nativă în familia Toader, pentru că și fratele său, Alex, a fost premiat cu argint la „Olimpiada Geniilor”, desfășurată în SUA.
Acesta i-a insuflat pasiunea lui Sebi pentru robotică. A construit cu Mihnea și cu Ianu primul lor robot în 2022 și au fost foarte încântați de ceea ce le-a ieșit.
Cine este Mihnea
Mihnea visează să devină astronom încă de când a început să vorbească ceva mai bine, pentru că a fost „mut ca o lebădă”, așa cum zicea Lucian Blaga despre el însuși, până la vreo doi ani.
Mihnea a învățat singur limba engleză, să cânte la pian și face calcule mai rapid decât orice adult.
Mai mult, are chiar și un canal de YouTube unde a adunat zeci de mii de vizualizări.
Lui Mihnea îi place pianul, dar și de Renate, profesoara sa. Mama lui l-a auzit într-o zi de iarnă, pe când era la grădiniță, cum interpreta la pian refrenul de la „Jingle Bells”.
Proiectul la care a colaborat i s-a potrivit mănușă.
Ce spun profesorii despre temerarii români ai concursului Space Settlement
“În legătură cu pregătirea pentru concursul din acest an, pot menţiona această echipă foarte tânără, ambiţioasă, formată din elevi de clasa a VI-a, care s-au străduit să îşi termine proiectul chiar în ultimele zile. Termenul limită de predare a proiectului era foarte aproape, iar la un moment dat chiar se gândeau să renunţe pentru că părea că nu mai au suficient timp să îl pună cap la cap. O ultimă motivație i-a condus pe locul 4 la categoria lor, au reușit să câștige o mențiune cu o lucrare de 50 de pagini, structurată pe capitole cu detalii tehnice despre space settlement. Lucrarea lor este rezultatul muncii asidue, al pasiunii și motivației puternice până în ultimul moment. Îi felicit încă o dată și le doresc să câştige cât mai multe concursuri de acest fel. Au toate şansele!”, a declarat Ali Cabaș, potrivit fanatik.ro.