Prima pagină » Actualitate » Putere de CUMPĂRARE în România, de aproape 3 ori sub media europeană. Județul care conduce topul sărăciei

Putere de CUMPĂRARE în România, de aproape 3 ori sub media europeană. Județul care conduce topul sărăciei

Putere de CUMPĂRARE în România, de aproape 3 ori sub media europeană. Județul care conduce topul sărăciei
Putere de cumpărare în România, de aproape 3 ori sub media europeană

Potrivit studiului „GfK Purchasing Power Europe 2023”, românii se situează la doar puțin peste 40% din media puterii de cumpărare din Europa. Chiar și în București, locuitorii nu reușesc să atingă nivelul mediu european, în schimb prețurile sunt la multe dintre produse cel puțin la nivelul țărilor din vest, dacă nu chiar mai mari.

Conform acestui studiu, care analizează 42 de țări europene, puterea medie de cumpărare pe cap de locuitor în România se cifrează în acest an la 7.738 de euro. În contrast, media europeană a crescut la 17.688 de euro, față de 16.344 de euro în 2022.

România ocupă locul 33 în clasamentul celor 42 de state, situându-se după Polonia și Ungaria. Analiza pe județe relevă decalaje semnificative.

Locuitorii din București beneficiază de cea mai mare putere de cumpărare, atingând 15.314 euro, aproape dublu față de media națională, dar tot sub media europeană.

În contrast, județul Vaslui înregistrează doar 4.010 euro în 2023, reprezentând doar 25% din media puterii de cumpărare din București.

Conform aceluiași studiu, cetățenii europeni dispun în 2023 de aproximativ 12,1 miliarde de euro pentru cheltuieli precum hrană, servicii, energie, pensii private, asigurări și vacanțe.

Există diferențe semnificative între țările europene, cu Liechtenstein în frunte, având o putere de cumpărare de 68.843 de euro pe cap de locuitor, de aproape 3,9 ori mai mare decât media europeană. În timp ce elvețienii au la dispoziție 49.592 de euro pentru cheltuieli pe cap de locuitor, Spania se situează sub media europeană, cu 16.449 de euro, potrivit Antena 3.

Prețul lemnelor pentru foc a explodat și anul acesta. A crescut și cu 20 la sută față de anul trecut, iar pentru mulți dintre localnicii din Dolj este foarte greu să le procure. De exemplu, în cea mai săracă localitate din Dolj, autoritățile s-au gândit să renunțe la toate sălciile din comună și să vândă oamenilor lemnul la preț acceptabil, pentru ca oamenii să aibă ce băga în sobe la iarnă.

Scumpirile se văd și în piețe unde un kg de roșii a ajuns să coste chiar și 15 lei kilogramul.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și