Puterea TĂMĂDUITOARE pe care o are Agheasma Mare. Motivul pentru care Apa Sfințită de Bobotează se bea timp de 8 zile
Ortodocșii sărbătoresc Boboteaza în data de 6 ianuarie. Este ziua în care Mântuitorul a fost botezat în Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Preoții sfințesc la biserică apa, care se numește Agheasma Mare. Se spune că apa sfințită de Bobotează este vindecătoare. Apa tămăduitoare se bea 8 zile la rând.
Agheasma Mare, adică apa sfințită la Bobotează, este tămăduitoare. Este un dar divin pentru creștini. Ea se păstrează nestricată vreme îndelungată, rămâne proaspătă, curată și plăcută la gust ca și când atunci ar fi scoasă dintr-un izvor.
Potrivit crestinortodox.ro, agheasma se folosește la botezul copiilor, la rugăciunea pentru durerea de cap, la rânduiala de curățire a fântânii spurcate, la binecuvântarea începerii semănăturilor, la vasul cel spurcat, la holdele, viile și grădinile bântuite de lăcuste și gândaci, la Sfințirea crucii și a troitei, a clopotului, a vaselor și veșmintelor bisericești.
Ce înseamnă agheasmă
De asemenea, agheasma de la Bobotează se folosește la Sfințirea bisericii, a Sfântului Mir. Ea se păstrează într-un vas curat din sticlă și la loc de cinste și se bea din ea timp de opt zile la rând, pe nemâncate. După aceea, agheasma de la Bobotează se poate lua numai după Spovedanie.
Având darul Duhului Sfânt, agheasma face minuni pentru credincioși în clipele de cumpănă. Ea alină deopotrivă sufletul și durerile trupului. Tot agheasma ne scăpa de bolile de ochi și de friguri, de fierbințeala la plămâni sau de guturai.
Pentru afecțiunile psihice, puțin cunoscute în vremurile de demult, precum epilepsia sau crizele de nebunie, tot apa sfințită și rugăciunile erau folosite să potolească mintea rătăcită a bolnavilor.
Cuvântul „agheasmă” în limba greacă înseamnă „apă sfințită”. Ca element fundamental al Creației, apa se folosește la spălarea și curățirea fizică a trupului uman sau a celorlalte corpuri materiale, dar este asociată și lucrării de curățire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, scrie basilica.ro.