Putin a pus ochii pe Moldova? Ce spun oficialii americani și ucraineni
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că atacul rus asupra Ucrainei este doar începutul planurilor lui Vladimir Putin.
Duminică, oficialii americani și ucraineni au vorbit despre posibilitatea ca președintele rus Vladimir Putin să extindă invazia din regiunea Donbas (sud-estul Ucrainei) către țara vecină Moldova – un alt fost satelit sovietic și un membrul non-NATO din Europa de Est, scrie Politico.
„Cred că rămâne de văzut unde vor merge de acum încolo”, a declarat Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională, la NBC, într-un interviu referitor la forțele ruse din Ucraina. „Dar sunt foarte departe de orașe precum Odesa” – orașul-port la Marea Neagră din sudul Ucrainei – și cu siguranță de Moldova”.
Forțele ruse „au în continuare de dus lupte grele”, a adăugat Finer, „și credem că ucrainenii vor fi foarte eficienți în a le respinge”.
Cum își va modifica atitudinea Joe Biden, dacă Moldova este atacată de Rusia? Finer a spus că SUA „au demonstrat o abilitate de a recepționa” și „de a-și ajusta asistența și abordarea, pe măsură ce războiul rus a evoluat”.
„Vom continua să facem acest lucru, în funcție de cum decurg lucrurile pe front”, a adăugat Finer.
Minnekayev: Rusia, culoar către Transnistria
Declarațiile lui Finer survin după ce Rustam Minnekayev, comandantul adjunct al districtului militar central al Rusiei, a declarat că Rusia dorește să preia controlul absolut asupra Donbasului și a sudului Ucrainei, ca parte a unei noi ofensive în această țară.
„Controlul asupra sudului Ucrainei permite un culoar către Transnistria, unde există de asemenea dovezi că populația vorbitoare de limba rusă este oprimată”, a declarat Minnekayev, la o întâlnire desfășurată în regiunea rusă centrală Sverdlovsk.
Transnistria este o regiune prorusă, „ruptă” de Moldova, care are graniță cu Ucraina în S-E. Moldova, precum Ucraina, a făcut parte din Uniunea Sovietică, până când președintele sovietic Mihail Gorbaciov a dizolvat statul comunist în 1991.
Minnekayev a mai spus că Rusia vrea să creeze un coridor terestru între Donbas și Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014.
„Moldova, stat neutru”
Vineri, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova l-a chemat la discuții pe Oleg Vasnetov, ambasadorul rus în Moldova, pentru a-și exprima „îngrijorările profunde” față de afirmațiile lui Minnekayev.
„Aceste afirmații sunt nefondate și contrazic poziția Federației Ruse cu privire la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, recunoscută internațional”, a precizat ministerul într-o declarație.
În timpul întâlnirii cu Vasnetov, „s-a reiterat faptul că Republica Moldova, în spiritul Constituției sale, este un stat neutru și acest principiu trebuie respectat de toți actorii internaționali, inclusiv de Federația Rusă”.
„Nu știi niciodată cu Rusia…”
Întrebat duminică despre o potenţială invazie rusă în Moldova, Igor Zhovkva, adjunct şefului biroului preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat pentru NBC că forţele ruse „se pot deplasa oriunde vor, dar nu o vor face, nu le vom lăsa să facă asta. ”
„Cine poate ști? Nu știi niciodată cu Rusia, dar… există o posibilitate mare”, a declarat Zhovka, referitor la posibila invazie rusă în Moldova.
Vineri, președintele ucrainean Zelenski a reiterat avertismentul potrivit căruia Putin nu se va opri la Ucraina.
„Putin ar vrea să facă asta”
La rândul său, Doug Lute, un general în rezervă și fost ambasador SUA la NATO, a fost de acord cu evaluarea lui Zelenski a ambițiilor lui Putin în Europa.
„Cred că ar vrea să facă asta. Președintele Putin ar fi gata să facă asta. Ar vrea să extindă puterea Rusiei în vecinătate. Ar vrea să recreeze ceva asemănător vechiului imperiu Rus”, a spus Lute la ABC.
Totuși, o asemenea restabilire a Uniunii Sovietice nu ar sta în „puterile lui Putin”, a mai declarat Lute: „Există o mare prăpastie între ceea ce dorește și ceea ce poate Putin”.