Putin, despre situația din ORIENTUL MIJLOCIU, în timpul întâlnirii-fulger cu Bashar al-Assad, președintele Siriei: „Tinde să se înrăutățească”
Miercuri seară, o întâlnire-fulger a avut loc la Moscova. Vladimir Putin s-a întâlnit cu președintele Siriei, Bashar al-Assad, cel al cărui guvern a fost salvat de intervenția militară a Rusiei, în anul 2015, în timpul războiului civil.
Întâlnirea dintre Putin și Bashar al-Assad s-a desfășurat în contextul tensiunilor dintre Siria și Turcia, în special, dar întreaga situație tensionată din Orientul Mijlociu s-a aflat pe „ordinea de zi” a discuțiilor.
Putin a folosit termenul „escaladare” atunci când s-a referit la Orientul Mijlociu, ceea ce ar putea fi considerat un eufemism într-un scenariu în care chiar Moscova păstrează tensiunea la cote maxime pe frontul din Ucraina. A nu vorbi despre funie în casa spânzuratului pare a fi o zicală necunoscută pentru „Țarul” de la Kremlin.
Putin: „Acest lucru este valabil și în cazul Siriei, în mod direct”
Rusia încearcă să fie un mediator între Siria lui Bashar al-Assad și Turcia lui Recep Tayyip Erdoğan.
„Desigur, sunt foarte interesat de părerea dumneavoastră cu privire la modul în care se dezvoltă situația din regiune, în ansamblu”, i-a transmis Putin lui Assad. „Din păcate, tinde să se înrăutățească, putem vedea asta. Acest lucru este valabil și în cazul Siriei, în mod direct”, a continuat liderul de la Kremlin, citat de The Moscow Times.
Putin și Assad nu s-au mai întâlnit din luna martie a anului trecut, iar această întâlnire de miercuri seară după ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a evocat posibilitatea unei întâlniri tripartite pentru a încerca să normalizeze relațiile dintre Ankara și Damasc.
„Coridorul terorismului” din nordul Siriei și avertismentele lui Recep Tayyip Erdoğan
„Acum, am ajuns într-un asemenea punct încât, de îndată ce Bashar al-Assad va face un pas spre îmbunătățirea relațiilor cu Turcia, îi vom arăta aceeași abordare”, transmitea Recep Tayyip Erdoğan la un moment dat, manifestând o deschidere surprinzătoare.
- Turcia a încercat, inițial, să răstoarne regimul lui Assad atunci când a izbucnit conflictul din Siria, ceea ce a dus la reprimarea violentă a protestatarilor pașnici, în anul 2011, iar mai târziu rebelii care au cerut înlăturarea lui Bashar al-Assad.
- Totuși, Ankara și-a mutat atenția spre a împiedica deschiderea a ceea ce Recep Tayyip Erdoğan, în anul 2019, a numit „coridorul terorismului” care ar putea să fie deschis în nordul Siriei.
- Președintele Turciei afirmă, de mai mult timp, că ar putea să-și reconsidere relațiile cu Assad, fiindcă guvernul său lucrează pentru a asigura întoarcerea în siguranță și voluntară a refugiaților sirieni.
Turcia a lansat o serie de ofensive în Siria, începând din anul 2016, vizând milițiile kurde, jihadiștii grupării Stat Islamic și forțele loiale lui Assad.
Forțele pro-turce din Siria controlează acum două vaste fâșii de teritoriu de-a lungul graniței.
Foto – Profimedia Images
Citește și: