”Putin este un prost și un hoț” este mesajul care a rulat pe o clădire din Rusia

Publicat: 15 08. 2023, 20:32
Vladimir Putin | Foto - Profimedia Images

”Putin este un prost și un hoț” este mesajul care a rulat pe o clădire dintr-un oraș siberian din Rusia. Mesajul afișat la ultimul etaj al clădirii era administrat de agenția de presă rusă SIA-Press, dar mesajul nu le-a aparținut. Aceștia susțin că ofensele aduse la adresa lui Putin sunt rezultatul unei acțiuni de hacking.

Putin este un prost și un hoț. 100 de ruble pentru un dolar – ești nebun?”, este burtiera pe care oamenii au văzut-o în Surgut, un oraș petrolier din Siberia, a relatat Max Seddon, șeful biroului din Moscova al Financial Times.

Mesajul vine ca urmare a faptului că valoarea rublei a scăzut la cel mai jos record de la începerea războiului din Ucraina.

Potrivit publicației ruse The Insider, burtiera a fost administrată de agenția de presă rusă SIA-Press. Fondatorul SIA-Press, Taras Samborsky, într-o postare pe site-ul rus de socializare VK, a menționat că este vorba de un hack, un act de „provocare planificată”.

Taras Samborsky susține că a mesajul ofensator la adresa lui Putin a fost programat să coincidă cu un festival local, pentru ca oamenii care se întorc acasă să vadă mesajul pe clădire.

Analiștii au legat valoarea scăzută a rublei de creșterea cheltuielilor Rusiei pentru apărare pe fondul războiului din Ucraina și de reducerea exporturilor de petrol și gaze, care au fost sancționate de țările occidentale aliate cu Ucraina.

Rubla rusească a înregistrat un record de depreciere de la începerea războiului

Rubla rusească s-a depreciat luni, trecând de pragul de 100 de ruble la un dolar, pentru prima dată în ultimele 17 luni. Moneda trece în continuare printr-o perioadă tulbure, iar Banca Centrală a Rusiei dă vina pe reducerea veniturilor din export și pe revenirea importurilor.

Analiștii au legat valoarea scăzută a rublei de creșterea cheltuielilor Rusiei pentru apărare pe fondul războiului din Ucraina și de reducerea exporturilor de petrol și gaze, care au fost sancționate de țările occidentale aliate cu Ucraina.

Rubla rusească a trecut printr-o perioadă turbulentă după ce Rusia a invadat Ucraina. Banca Centrală a Rusiei și-a majorat marți rata cheie a dobânzii cu 350 de puncte de bază, de la 8,5% la 12%. Măsura este menită să combată inflația și să întărească rubla după ce moneda țării a atins cea mai scăzută valoare de la începutul războiului cu Ucraina.