Putin, mesaj pentru Lukașenko: ”Vă promit că orice atac împotriva Belarusului sau doar un pas peste granița sa ar însemna că este atacată Rusia”

Publicat: 24 02. 2022, 17:48
Actualizat: 25 02. 2022, 09:09
Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko | Foto – Profimedia Images

Vladimir Putin a ordonat trupelor ruse să intre în Ucraina, pretextul fiind protejarea vieții cetățenilor pro-ruși din regiunea Donbas. Militari ruși au pătruns pe teritoriul ucrainean și prin Belarus, iar liderul de la Kremlin l-a asigurat pe președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko că un atac împotriva acestei țări va fi considerat un atac împotriva Rusiei. 

Alexandr Lukașenko – aliat declarat al Moscovei – a discutat cu Vladimir Putin despre această operațiune militară în care a permis trupelor rusești să treacă granița dintre Belarus și Ucraina, iar apoi a susținut o declarație în timpul căreia a confirmat faptul că există un ”grup” militar comun ruso-belarus.

O parte a acestui grup comun se află la granița de vest a Rusiei și este păstrat în rezervă, ”pentru orice eventualitate”.

”Avem un grup comun. O parte din acesta se află la granița de vest a Rusiei. L-am rugat pe el (n. red. – pe Vladimir Putin) să evite să folosească o parte din acel grup. Să o țină în rezervă pentru orice eventualitate, dacă se întâmplă ceva. Răspunsul a fost: «Vă promit că orice atac împotriva sau doar un pas peste granița către teritoriul belarus ar însemna că ei atacă Rusia»”, a precizat Lukașenko, citat de agenția TASS.

Lukașenko, noi acuzații la adresa NATO

Președintele Belarusului a mai transmis, în timpul acestei declarații difuzată pe canalul Telegram, că NATO își suplimentează forțele, la granița cu Belarus, în țările baltice și în Polonia.

În același timp, Lukașenko a acuzat, din nou, țările occidentale că propagă ”minciuni” și ”falsuri” în legătură cu această criză.

”Mi-aș dori ca ei (n.red. – cu referire la țările occidentale) să audă și să înțeleagă acest lucru. Și să se abțină de la a minți și a inventa falsuri”, a adăugat Lukașenko.

Dmitri Peskov: ””Ucraina ar trebui eliberată, curățată de naziști”

Președintele Putin a recunoscut independența autoproclamatelor republici Donețk și Lugansk, iar de aici și până la ordinul de luptă nu a mai fost decât un pas.

Federația Rusă a încercat să argumenteze această ofensivă militară că este vorba despre o acțiune de ”pacificare” și de protejare a cetățenilor rusofoni, acuzând Ucraina că pune la cale un genocid. Rusia nu poate fi pusă în spatele unei cortine de fier, a declarat Dmitri Peskov. În ceea ce privește obiectivul declarat al Moscovei,  se dorește impunerea unui  ”statut neutru” pentru Ucraina. Dar Dmitri Peskov a mai spus că se urmărește, în același timp, ”demilitarizarea Ucrainei” și eliminarea ”naziștilor” aflați în țară.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a mai transmis că ”nimeni nu vorbeşte de ocuparea Ucrainei”, iar o astfel de etichetare a operațiunilor militare din Donbas este ”inacceptabilă”.

”Ucraina ar trebui eliberată, curățată de naziști, de cei care promovează idei pro-naziste, de ideologii naziste”, a declarat Dmitri Peskov.


Citește și: