Armata rusă, care a invadat Ucraina din 24 februarie 2022, și-au redus concentrarea în război, de la obiectivul lor inițial eșuat de a răsturna guvernul Zelenski la cucerirea Donbasului.
Un raport exploziv al Serviciilor de Informații din Marea Britanie arată că armata rusă riscă „să intre în colaps”, pentru că liderul de la Kremlin consideră că victimele reprezintă „un preț care merită plătit”.
Documentul, analizat de înalți oficiali din guvernul britanic, arată că Vladimir Putin se mulțumește cu o „victorie parțială”, în ciuda faptului că voci de la Kremlin vor să-l convingă că invazia a fost un eșec total.
Armata lui Putin și-a redus pretențiile în războiul din Ucraina după ce a eșuat în a cuceri Kievul, fiind forțată să se retragă, iar în prezent se concentrează pe acapararea regiunii Donbas din estul țării.
Ca parte a acestui atac, trupele rusești speră să pună mâna pe orașul Siervierodonetsk, epicentrul luptelor grele din ultimele zile.
Raportul, redactat de un „analist de top al Marii Britanii în problemele Rusiei”, spune că Putin consideră că potențialele pierderi de 30.000 de soldați reprezintă un „preț care merită plătit”, pentru preluarea regiunilor din estul Ucrainei.
„Încercarea Rusiei de a obține o victorie fulgerătoare și decisivă în Donbas nu a reușit, deocamdată. Rușii avansează, câștigând 1-2 kilometri pe zi. Rușii obțin acum succese prin atacuri repetate, foarte costisitoare ale infanteriei, care amintesc de anul 1945 și nu de 2022”, relevă raportul.
„Eșecurile răsunătoare ale lui Putin au reușit până acum să fie ascunse foarte bine de poporul rus sau să dea vina pe diverși oficiali, care au fost arestați sau înlocuiți.
Populația rusă până de curând a înghițit dezinformarea lui Putin. Am văzut o tentativă în interiorul Kremlinului de a-i transmite lui Putin și echipei sale, un mesaj că lucrurile merg prost, poate chiar catastrofal”.
Invazia dezastruoasă a Rusiei din Ucraina a provocat victime „devastatoare” în rândul ofițerilor de rang mediu și înalt, a precizat Serviciul britanic de Informații din Apărare.
„Trebuie să existe un moment în care forțele ruse nu mai pot suporta pierderi, un punct limită. Aceasta ar fi picătura care umple paharul, în care unitățile nu ar mai putea funcționa ca forță de luptă, pentru că sunt atât de epuizate”, a conchis analistul Bruce Jones, potrivit realitatea.net.