Prima pagină » Actualitate » Putin poate avea ceasuri de lux, dar Europa are TIMP. „Este vorba despre disciplinarea unei Rusii care nu a vrut niciodată să se schimbe”

Putin poate avea ceasuri de lux, dar Europa are TIMP. „Este vorba despre disciplinarea unei Rusii care nu a vrut niciodată să se schimbe”

Putin poate avea ceasuri de lux, dar Europa are TIMP. „Este vorba despre disciplinarea unei Rusii care nu a vrut niciodată să se schimbe”

Acum, mai mult ca niciodată, Europa trebuie să acționeze cu fermitate pentru a asigura pacea, iar asta înseamnă menținerea presiunii militare și de altă natură asupra Rusiei lui Vladimir Putin. În contextul actual tensionat, Kremlinul a pregătit mutări-șoc prin care încearcă să scape de sancțiunile occidentale și să obțină maximum din eventualele negocieri pentru încheierea războiului din Ucraina.

Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa (2014-2017), și Dan Rice, președintele Universității Americane din Kiev și fost consilier special al comandantului-șef ucrainean, generalul Valerii Zaluzhnyi (2022-2023), fac un exercițiu de imaginație la începutul unei analize publicate de Centrul de Analiză a Politicii Europene (CEPA).

Aceștia se întreabă ce s-ar întâmpla dacă artiștii ruși pro-război ar fi reprimiți în marile locații culturale europene, oligarhii ruși ar revendica cluburile europene de fotbal, Gazprom ar sponsoriza evenimente și ar fi organizate petreceri strălucitoare, unde râurile de șampanie ar lubrefia întâlnirile superbogaților Rusiei cu omologii lor occidentali.

„Acolo ne îndreptăm? Invadarea Ucrainei și cimitirele sale au fost uitate, iar afacerile cu gazul Kremlinului, ca de obicei, vor turna din nou gaz ieftin în gâtul Europei?”, se întreabă Ben Hodges și Dan Rice.

Generalul Ben Hodges – fostul comandant al Armatei SUA în Europa (2014-2017) | Foto – Profimedia Images

Rusia nu poate fi primită înapoi în economia globală, în comunitatea diplomatică internațională”

Cei doi autori ai analizei publicate de CEPA pleacă de la premisa că „membrii administrației Trump prevăd așa ceva – a se vedea acordul schiță din 25 martie cu Rusia, care ar putea redeschide rutele comerciale la Marea Neagră – și există mulți europeni puternici care ar accepta cu bucurie acest lucru”.

După trei ani de război, Europa trebuie să ia atitudine. Trebuie să spună clar că singurul sfârșit acceptabil al războiului dintre Ucraina și Rusia este retragerea completă a Rusiei la granițele Ucrainei din 1991.

Orice mai puțin – orice împărțire, încetare a focului sau conflict înghețat – va răsplăti agresiunea criminală și va condamna Europa către un viitor al trecutului, în care violența recurentă și pe scară largă va reduce 80 de ani de pace și prosperitate în praf.

  • Nu poate exista o revenire la afaceri cu Rusia.
  • Rusia nu poate fi primită înapoi în economia globală, în comunitatea diplomatică internațională sau în viața culturală europeană până când nu se va retrage complet din Ucraina, până nu va elibera zecile de mii de prizonieri și copiii răpiți, până nu va plăti despăgubiri.

Nicio sancțiune nu ar trebui să fie ridicată până atunci – ar trebui să rămână în vigoare, așa cum a scris reprezentantul UE pentru sancțiuni, David O’Sullivan, pentru CEPA, pe 25 martie.

Nu este vorba doar despre pedeapsă. Este vorba despre disciplinarea unei națiuni care nu a vrut niciodată să se schimbe”, consideră Ben Hodges și Dan Rice.

David O’Sullivan | Foto – Profimedia Images

Uniunea Sovietică a contribuit la începerea celui de-al Doilea Război Mondial”

Germania, Japonia și Italia – cele trei puteri ale Axei – au fost înfrânte, ocupate și reconstruite, amintesc Ben Hodges și Dan Rice. Cele trei țări au trecut prin transformări culturale profunde.

Societățile lor își învață copiii, acum, să le fie rușine de ororile pe care le-au dezlănțuit. Aceste țări „au fost obligate să-și amintească”.

Rusia nu a fost niciodată într-o astfel de situație. Uniunea Sovietică a contribuit la începerea celui de-al Doilea Război Mondial prin împărțirea Europei Centrale cu Germania nazistă, în 1939.

  • Pactul Molotov-Ribbentrop a fragmentat Polonia, statele baltice, Finlanda și România.

23 august 1939 – Vyacheslav Molotov semnează Pactul Molotov-Ribbentrop, un pact de neagresiune germano-sovietic | Foto – Profimedia Images

  • Dar când Hitler s-a întors împotriva lui Stalin, în 1941, Kremlinul s-a alăturat Aliaților, și-a reformulat rolul eroic și a fost recompensat cu jumătate din Europa.
  • Agresiunea sovietică a fost răsplătită și apoi uitată.

Astăzi, monumentele și evenimentele rusești comemorează în mod obsesiv Marele Război Patriotic din 1941–1945. Oficialii ruși șterg anii în care Rusia a fost invadator și colaborator al naziștilor.

Aceasta este o condiționare deschisă la scară civilizațională: recompensați agresivitatea și obțineți mai mult din ea.

Acea agresiune se întâmplă din nou – împotriva Ucrainei, o națiune suverană care își apără nu doar granițele, ci și pacea europeană în sine. Și, încă o dată, ne confruntăm cu o alegere.

Să ne răsfățăm cu iluziile imperiale ale Kremlinului sau să le învingem cu singura armă care a funcționat vreodată – rezistența militară -, asigurând, în același timp, izolarea economică și demonstrând răbdare strategică”, continuă Ben Hodges și Dan Rice.

Independența energetică deplină față de Rusia, o necesitate de securitate continentală”

Vestea bună pe care o dau Ben Hodges și Dan Rice este aceea că Europa deține pârghia esențială.

Economia Rusiei sângerează. Ratele Băncii Centrale a Rusiei sunt de 21%, inflația este de 10% și 15 miliarde de dolari pe lună sunt vaporizați pe câmpul de luptă.

Aproximativ 40% din întregul buget al Rusiei este acum destinat efortului de război – și o mare parte din acesta nu se întoarce niciodată.

Rusia pierde acest război din punct de vedere economic. Și rămâne fără bani.

Trei ani de sancțiuni au făcut ceea ce deceniile de diplomație nu au putut: au izolat Kremlinul și au încetinit mașina de război rusă. Cele mai puternice sancțiuni au început să muște abia la sfârșitul anului 2023. Acum nu este momentul să le ridicăm. Acum este momentul să fie și mai dure.

În 2024, Europa a trimis Ucrainei un ajutor de 19 miliarde de dolari, importând în continuare energie rusă de 23 de miliarde de dolari. Acea contradicție trebuie să se termine.

Europa ar trebui să reducă importurile de energie din Rusia la aproape zero în 2025, mai degrabă decât ținta actuală din 2027 (cum propune noul său comisar pentru energie).

Independența energetică deplină față de Rusia nu mai este un vis, este o necesitate de securitate continentală”, avertizează Ben Hodges și Dan Rice.

„Europa s-a ridicat pentru a face față momentului”

Europa nu are nevoie de Rusia, mai scriu Ben Hodges și Dan Rice. Rusia, pe de altă parte, are nevoie de economia mondială.

Ucraina a suportat greul sacrificiului. Soldații ei au luptat curajos pentru fiecare metru. Orașele ei au suferit atacuri cu rachete, crime de război și ocupație. Oamenii ei au fost răpiți, torturați și traficați. Economia ei a fost spulberată. Ucraina a plătit un preț sângeros.

Președintele Zelenski a fost un erou în Europa, în 2022. În 2025, el este un super-erou, după ce a apărat continentul timp de trei ani. Pentru a fi corecți, Europa s-a ridicat pentru a face față momentului.

Volodimir Zelenski | Foto – Profimedia Images

Lideri precum Mark Rutte, Emmanuel Macron, Keir Starmer, Ursula von der Leyen și viitorul cancelar Friedrich Merz au adoptat poziții ferme împotriva agresiunii ruse.

Europa este mai unită decât a fost în alți ani.

  • Datoria Europei este simplă: nu-i vinde pe cei care au făcut acel sacrificiu.
  • Nu ierta un criminal de război.
  • Nu răsplătiți o națiune care încă slăvește agresiunea din trecut.
  • Și nu, sub nicio formă, nu faceți schimb de teritorii pentru o pace falsă.

Unii vor aduce argumente pentru un compromis. Unii vor cere realism. Dar singura cale realistă către pacea durabilă este înfrângerea și retragerea Rusiei.

Generații de europeni vor beneficia dacă Rusia va fi obligată, în sfârșit, să plătească un preț pentru agresiunea sa. Putin poate avea ceasuri de lux. Dar Europa are timp”, încheie Ben Hodges și Dan Rice.

Foto – Profimedia Images


Citește și: 

Afacerea „Butenko”. Documente declasificate de SRI devoalează pericolul prin care a trecut România în relația cu URSS: „Un posibil Sarajevo”

Visul lui Medvedev. Moscova, prima mutare pentru a reintra pe piețele de capital. „Cine face afaceri în Rusia lui Putin își asumă un RISC imens”

Sabotaj și diversiune. Războiul din umbră dus de Rusia lui Putin împotriva Occidentului. „GRU, SVR, FSB și GUGI, vârfurile de lance”

Balcanii de Vest, o ecuație pe care UE nu a rezolvat-o încă. „Teren fertil pentru KREMLIN, Europa trebuie să navigheze cu atenție”

Fântâna de PETROL a lui Putin. Cu ajutor european, exporturile rusești depășesc pragul de preț al G7 / Rusia a obținut peste 53 mld. $ în 2024

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și