După ce Rusia a lansat „operațiunea militară specială” în urma căreia a invadat Ucraina, în luna februarie a anului 2022, și în urma sancțiunilor impuse Moscovei de către aliații occidentali ai Kievului, Rusia și Iranul și-au consolidat legăturile, atât la nivel economic, cât și militar.
Acum, Moscova se așteaptă să semneze un nou acord de strânsă cooperare cu Iranul „în viitorul foarte apropiat”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Andrei Rudenko, agenției de presă de stat ruse RIA într-un interviu publicat marți, 25 iunie 2024.
„Ne aşteptăm ca acest acord să fie semnat în viitorul foarte apropiat, deoarece textul acordului este aproape de finalizare. S-a găsit formularea necesară”, a spus Rudenko.
La începutul lunii iunie, notează The Jerusalem Post, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că lucrările la acest acord au fost suspendate temporar, în timp ce Iranul a spus că nu există nicio pauză în pregătirea noului pact.
Rusia și Iranul au semnat un acord strategic pe 20 de ani, în anul 200, care a fost prelungit automat în anul 2020 pentru cinci ani, potrivit informațiilor agenției de presă de stat ruse TASS.
De asemenea, Rusia și Iranul au convenit, în anul, 2020 să lucreze la un nou pact care să înlocuiască vechiul document.
Oficial, pactul din anul 2001 dintre Rusia și Iran prevedea, printre altele, cooperarea în domeniul securității, proiectelor energetice, inclusiv utilizarea pașnică a energiei nucleare și construcția de centrale nucleare, industrie și tehnologie, potrivit textului ublicat pe site-ul Kremlinului.
Deocamdată, au apărut foarte puține detalii despre ceea ce ar putea include noul acord între Moscova și Teheran, dar îngrijorările sunt firești în contextul în care nu numai fropntul din Ucraina ține capul de afiș, ci și războiul pe care Israelul îl duce cu gruparea islamistă Hamas, în Fâșia Gaza.
Iranul sponsorizează atât Hamas, în Gaza, cât și Hezbollah, în Liban, iar perspectiva declanșării unui al doilea front de cătrre Israel, împotriva Hezbollah, duce tensiunile din zonă la cote maxime.
Foto – Profimedia Images
Citește și: