Putin, pregătit să „denazifice” și Moldova / Istoricul Armand Goșu: România riscă să aibă graniță în Deltă cu Rusia

Publicat: 27 04. 2022, 08:31
Sursă FOTO: Profimedia

Războiul Rusiei din Ucraina începe să aibă ecou în Transnistria. Vladimir Putin este gata să „denazifice” și Moldova, la două luni după ce a intrat cu tancurile în Ucraina.

Mai multe explozii au avut loc asupra unor obiective separatiste din Transnistria, scrie Panorama.ro. Kremlinul le-a catalogat drept „atentate teroriste” asupra rușilor din regiune.

„Este evident că acest caz este doar unul dintr-o serie de provocări organizate de FSB pentru a provoca panică și sentimente anti-ucrainene”, a transmis Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.

Aproape o jumătate de milion de oameni trăiesc în Transnistria, dintre care în jur de 35% se declarau moldoveni și români. În ultimii 10 ani, însă, presa din Rusia a publicat rezultatele mai multor recensăminte care clasează populația rusă drept majoritară, cu 30-35%, și doar 28% de moldoveni, urmați de 23% ucraineni.

În Transnistria funcționează mai multe școli românești, cu predare în limba română și grafie latină, în ciuda interdicției explicite în acest sens a regimului separatist.

Armand Goșu: Incidentele din Transnistria ar putea duce la destabilizare situației în regiune

Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, spune că incidentele din Transnistria ar putea destabiliza situația în regiune. Vor exista riscuri și pentru România.

„Asta se traduce pentru noi, pentru România, a avea sau a nu avea graniță în Deltă cu Rusia pentru că tu deja ai graniță cu Rusia în bazinul Mării Negre din 2014”, a spus Armand Goșu, într-un interviu acordat europafm.ro.

Putin, susținut de minoritatea rusofonă

Minoritatea rusofonă din Transnistria îl susține pe Putin și situația e cu atât mai complicată.

„Moldova a evitat a interzice televiziunile rusești. Spre deosebire de Ucraina, Moldova nu le-a interzis. Azi încă moldovenii își iau cea mai mare parte din informații de la televiziunile rusești, iar rezultatul este acesta: că în Transnistria avem provocări care ar putea destabiliza situația”, a mai spus Armand Goșu.

Franţa susţine Republica Moldova, în contextul riscurilor „destabilizării”

Administraţia de la Paris a anunţat, marţi seară, că susţine Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, după incidentele produse în regiunea separatistă Transnistria, informează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.