Putin, pregătit să „denazifice” și Moldova / Istoricul Armand Goșu: România riscă să aibă graniță în Deltă cu Rusia
Războiul Rusiei din Ucraina începe să aibă ecou în Transnistria. Vladimir Putin este gata să „denazifice” și Moldova, la două luni după ce a intrat cu tancurile în Ucraina.
Mai multe explozii au avut loc asupra unor obiective separatiste din Transnistria, scrie Panorama.ro. Kremlinul le-a catalogat drept „atentate teroriste” asupra rușilor din regiune.
„Este evident că acest caz este doar unul dintr-o serie de provocări organizate de FSB pentru a provoca panică și sentimente anti-ucrainene”, a transmis Ministerul Apărării de la Kiev într-un comunicat.
Aproape o jumătate de milion de oameni trăiesc în Transnistria, dintre care în jur de 35% se declarau moldoveni și români. În ultimii 10 ani, însă, presa din Rusia a publicat rezultatele mai multor recensăminte care clasează populația rusă drept majoritară, cu 30-35%, și doar 28% de moldoveni, urmați de 23% ucraineni.
În Transnistria funcționează mai multe școli românești, cu predare în limba română și grafie latină, în ciuda interdicției explicite în acest sens a regimului separatist.
Armand Goșu: Incidentele din Transnistria ar putea duce la destabilizare situației în regiune
Istoricul Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, spune că incidentele din Transnistria ar putea destabiliza situația în regiune. Vor exista riscuri și pentru România.
„Asta se traduce pentru noi, pentru România, a avea sau a nu avea graniță în Deltă cu Rusia pentru că tu deja ai graniță cu Rusia în bazinul Mării Negre din 2014”, a spus Armand Goșu, într-un interviu acordat europafm.ro.
Putin, susținut de minoritatea rusofonă
Minoritatea rusofonă din Transnistria îl susține pe Putin și situația e cu atât mai complicată.
„Moldova a evitat a interzice televiziunile rusești. Spre deosebire de Ucraina, Moldova nu le-a interzis. Azi încă moldovenii își iau cea mai mare parte din informații de la televiziunile rusești, iar rezultatul este acesta: că în Transnistria avem provocări care ar putea destabiliza situația”, a mai spus Armand Goșu.
Franţa susţine Republica Moldova, în contextul riscurilor „destabilizării”
Administraţia de la Paris a anunţat, marţi seară, că susţine Republica Moldova, în contextul „riscurilor destabilizării”, după incidentele produse în regiunea separatistă Transnistria, informează cotidianul Le Figaro, citat de Mediafax.