Putin revendică victoria de la Mariupol dar nucleul de rezistență din oțelăria Azovstal nu s-a predat
Președintele rus Vladimir Putin a revendicat joi victoria în cea mai mare bătălie din războiul din Ucraina, declarând portul Mariupol „eliberat” după aproape două luni de asediu, deși sute de apărători erau încă ascunși în interiorul unei uzine siderurgice.
Decizia de a nu lua cu asalt uzina siderurgică Azovstal, după zile de ultimatumuri adresate apărătorilor acesteia, i-a permis lui Putin să își revendice primul mare premiu de când forțele sale au fost alungate din nordul Ucrainei luna trecută. Dar nu se încadrează în victoria lipsită de ambiguitate pe care Moscova a căutat-o după luni de luptă într-un oraș redus la ruine.
Ucraina a luat în derâdere încercarea lui Putin de a evita o confruntare finală cu forțele sale din oraș ca pe o recunoaștere a faptului că nu are trupele necesare pentru a le învinge.
Luptătorii ucraineni au rămas în interiorul complexului siderurgic Azovstal, una dintre cele mai mari facilități metalurgice din Europa, care se întinde pe 11 km pătrați cu clădiri uriașe, buncăre subterane și tuneluri. Putin le spusese apărătorilor să depună armele și să se predea sau să moară.
Dar, într-o întâlnire televizată la Kremlin, joi, Putin i-a spus ministrului apărării, Serghei Shoigu: „Ați finalizat cu succes efortul de luptă pentru eliberarea Mariupolului. Permiteți-mi să vă felicit cu această ocazie și vă rog să transmiteți felicitările mele trupelor”.
El a declarat că nu era necesar să se ia cu asalt zona industrială și a ordonat anularea unei astfel de acțiuni.
„Nu este nevoie să urcați în aceste catacombe și să vă târâți în subteran prin aceste instalații industriale … Blocați această zonă industrială astfel încât nici măcar o muscă să nu poată trece”.
Rușii au suferit pierderi uriașe în Mariupol
„Ei nu pot fizic să ia Azovstal, au înțeles acest lucru, au suferit pierderi uriașe acolo”, a declarat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych într-un briefing. „Apărătorii noștri continuă să îl păstreze”.
Președintele Zelenski a declarat că 120.000 de civili sunt în continuare blocați să părăsească Mariupol.
Jurnaliștii care au ajuns la Mariupol în timpul asediului au găsit străzile pline de cadavre, aproape toate clădirile distruse, iar locuitorii s-au înghesuit înghețând în pivnițe, aventurându-se să gătească resturi pe sobe improvizate sau să îngroape cadavrele în grădini.
Mariupol, unde locuiau cândva 400.000 de oameni, a cunoscut nu numai cea mai intensă bătălie din războiul care a început când forțele rusești au invadat pe 24 februarie, ci și cea mai mare catastrofă umanitară.