Prima pagină » Actualitate » Putin și-a băgat coada la G20 din India. „Există suferință în lume, dar Rusia nu e vinovată”, este concluzia summit-ului

Putin și-a băgat coada la G20 din India. „Există suferință în lume, dar Rusia nu e vinovată”, este concluzia summit-ului

Putin și-a băgat coada la G20 din India.

Premierul Narendra Modi, gazda G20 din India, a anunţat sâmbătă că s-a ajuns la un consens asupra „Declaraţiei finale a summit-ului”, care enumeră diferitele probleme abordate de participanţi. Modi a informat că negociatorii au rezolvat divergenţele profunde care existau în legătură cu formularea referitoare la războiul din Ucraina.

Paragraful referitor la războiul din Ucraina din Declaraţia finală a summitului G20 conţine indicii privind modul în care s-a ajuns la consens asupra acestui subiect care genera divergenţe între participanţi şi cu care Rusia în special nu era de acord, relatează BBC.

Consens neașteptat

Anunţul premierului a luat prin surprindere, întrucât nu era de aşteptat un astfel de consens sau cel puţin nu aşa de repede, notează BBC.

„Constatăm cu profundă îngrijorare imensa suferinţă umană şi impactul negativ al războaielor şi conflictelor din întreaga lume”, se spune în primul rând al paragrafului din Declaraţie dedicat situaţiei geopolitice.

Oamenii plătesc

Liderii ţărilor din G20 au denunţat sâmbătă „utilizarea forţei” pentru obţinerea de câştiguri teritoriale în Ucraina, dar fără a denunţa o „agresiune” rusă împotriva acestei ţări. În schimb, constată suferinţa umană cauzată de război. Acesta este un limbaj cu care atât Moscova, cât şi Occidentul nu numai că pot fi de acord, dar pot fi şi interpretate într-un mod care să se potrivească poziţiilor lor respective, explică BBC.

Declaraţia liderilor G20 cu privire la Ucraina notează totodată „opiniile şi evaluările diferite” cu privire la războiul purtat de Rusia în această ţară, dar subliniază că toate statele trebuie să acţioneze „în concordanţă cu scopurile şi principiile Cartei ONU în ansamblul său”.

Carta ONU, invocată cinic

Acordul îndeamnă toate statele să respecte Carta ONU şi „să se abţină de la ameninţarea sau utilizarea forţei pentru a încerca să obţină achiziţii teritoriale împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii sau independenţei politice a oricărui stat”. Această frază este, din nou, deschisă la interpretare, deoarece nu menţionează specific nicio ţară.

Totuși, armele nucleare sunt, deocamdată, nepermise

Obţinerea unui consens în rândul membrilor G20 a devenit din ce în ce mai dificilă în ultimii ani, în special din cauza divizărilor cu privire la poziţia de adoptat faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi a finanţărilor necesare pentru adaptarea la schimbările climatice.

Însă un alt rând al paragrafului adaugă că „utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă”. Experţii spun că acest lucru poate fi văzut ca o referire indirectă la Rusia, notează BBC

Citiți și: India și-ar putea schimba numele. Ce scrie pe PLĂCUȚA din fața premierului Modi la summitul G20

Liderii lumii și-au dat întâlnire la New Dehli. Cine sunt marii absenți de la summitul G20? Volodimir Zelenski nu a fost invitat

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, atac direct la Serghei Lavrov în deschiderea summitului G20

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și