Prima pagină » Actualitate » Putin, slăbiciune sau putere absolută? Fost diplomat militar, despre atacul armat de la Moscova: „A coincis cu euforia celui de-al cincilea mandat”

Putin, slăbiciune sau putere absolută? Fost diplomat militar, despre atacul armat de la Moscova: „A coincis cu euforia celui de-al cincilea mandat”

Putin, slăbiciune sau putere absolută? Fost diplomat militar, despre atacul armat de la Moscova:

Comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar, a vorbit – într-un interviu pentru Gândul – despre atacul armat de la Moscova, unde 143 de oameni au murit și alți 88 au fost răniți, mulți dintre ei fiind acum în stare gravă. Forțele de securitate ruse au anunțat că toți atacatorii au fost reținuți. Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat masacrul de la Moscova.

Președintele Vladimir Putin a făcut primele declarații, sâmbătă,  acuzând Ucraina că ar fi încercat să-i ajute pe teroriști să treacă granița.

„Cei patru atacatori de la Crocus au fost reținuți. Aceștia au încercat să fugă spre Ucraina, unde a fost pregătită o «fereastră» pentru trecerea frontierei”, a spus Putin, precizând că „toți cei implicați în atac vor fi pedepsiți.”

„Intervenția forțelor de ordine de acolo a fost puțin cam târzie”

Fostul diplomat militar susține că, în contextul rivalității dintre anumite state, au început să-și dezvolte capacitatea de acțiune aceste două grupări, ISIS-ul și Al-Quaeda.

Comandorul (r) a explicat că evoluția acestei situații trebuie urmărită, pentru că – în pofida faptului că au fost arestate persoanele ca fiind identificate drept autorii atacului terorist de la Moscova – este posibil să mai apară și alte intenții sau chiar atacuri teroriste în alte orașe ale Rusiei.

„A fost o mare surpriză pentru întreaga lume – nu știu dacă și pentru Putin – bănuiesc că da, pentru că el a fost totuși informat cu câteva zile înainte de SUA că este posibil un atac terorist. Dar să știți că surpriza mare a fost – am analizat destul de mult evoluția situației în zona respectivă – că intervenția forțelor de ordine de acolo a fost puțin cam târzie și se face aprecizerea asta prin mass-media din mai multe state.

Totuși, zic eu că este o chestie care se putea anticipa, mai ales, în contextul evoluției întregii lumi. De ce spun acest lucru? Pentru că, de ceva timp în contextul rivalității între marile state ale lumii, în contextul rivalității între anumite state care fac dovada asertivității și a domina cumva în anumite regiuni, iată că au început să-și dezvolte capacitatea de acțiune aceste două grupări, ISIS-ul și Al-Quaeda.

De pildă, facțiunea care a organizat atentatul de ieri de la Moscova este o componentă a ISIS-ului – care au revendicat acest atac – dar o componență de prin Caucaz a ISIS-ului. Cea mai mare problemă este că acest concept de asertivitate s-a răspândit la nivelul multor state – de pildă, Turcia  – dar, după cum se poate vedea  și acum, nu mai contează foarte mult religia, nu mai contează foarte mult entitatea unde se desfășoară un astfel de atac și nici specificul etnic.”

„Este posibil ca Putin să caute să justifice că aceste acțiuni au fost sprijinite de alte state”

Interlocutorul Gândul a subliniat că atacul de la Moscova a arătat și o slăbiciune a lui Vladimir Putin la nivel informativ și anume de a pune preț pe propriile Servivii de Informații, dar și pe cele ale altor țări.

În plus, Comandor (r) Stelian Teodorescu, mărturisește că toată această problemă a coincis și cu euforia amplificată a lui Vladimir Putin, datorată câștigării celui de-al cincilea mandat de președinte.

Reamintim că Vladimir Putin a fost reales încă şase ani la Kremlin, bifând cel de-al cincilea mandat, cu 87% dintre voturile exprimate, un record, potrivit Comisiei Electorale, o reușită condamnată în avans în Occident, de Charles Michel și Emmanuel Macron, dar salutată de China, Coreea de Nord, Venezuela și Cuba.

„Cele două mari și importante organizații teroriste ale lumii încep să crească în intensitate toate acțiunile, încep să se dezvolte din nou și să acționeze împotriva celorlalte state, care până acum, despre unii puteam să vorbim că ar fi susținători ai lor, despre alții că ar fi cei care caută să-i distrugă. Dar uitați că au făcut obiectul unor astfel de atacuri Iranul și Rusia.

În momentul de față, pot să vă spun că Vladimir Putin a manifestat o oarecare slăbiciune în a pune preț pe circuitele informative, chiar și de la alte state, dar probabil și de la Serviciile lor de informații. A coincis toată problema asta și cu euforia dezvoltată de reușita celui de-al cincilea mandat de președinte.

În momentul de față, ne putem aștepta la niște reacții răuvoitoare din partea lui, este posibil să caute să justifice că aceste acțiuni au fost sprijinite de alte state și că el trebuie să reacționeze să facă ordine sau să schimbe ordinea lumii așa cum și-a planificat.”

„Este o dovadă de slăbiciune a lui Putin, dar și a structurilor pe care le subordonează în mod direct”

Comandorul (r) a mai precizat că Vladimir Putin a exagerat nivelulde putere pe care îl are, acela de a rezista înntr-un potențial conflict cu întreaga lume, mai ales cu lumea occidentală.

Interlocutorul Gândul amintește că președintele rus a  făcut aceeași dovadă și în războiul din Ucraina, arătând, după doi ani de conflict, slăbiciuni în domeniul forțelor armate.”

„Aș vrea să subliniez aici, cred că este începutul slăbirii autorității lui Putin în Rusia. Este începutul slăbirii autorității acestui președinte, acestui lider rus care și-a manifestat dorința să conducă mai departe Rusia, dar rămâne de văzut cum vor acționa etnicii ruși, care constituie în momentul de față cam 81% din întreaga populație a Rusiei și cum reacționa celelalte state din fosta Uniune Sovietică vecine cu Rusia.

Trebuie să urmărim cu mare atenție evoluția acestei situații, pentru că, în pofida faptului că au arestat persoanele identificate ca fiind autorii atacului terorist de aseară – este posibil să mai apară și alte intenții sau chiar atacuri teroriste în alte orașe ale Rusiei. Cred că abia acum va reuși să-și dea seama de punctele slabe pe care le are, în contextul în care a dezvoltat acea propagandă, acel discurs împotriva Occidentului, ca fiind principalul inamic cu care se confruntă în lume.

Dar s-ar putea să aibă o mare surpriză. Aici cred că au dat dovadă de slăbiciune – contând că ar putea în momentul de față, să-și atragă de partea lui numeroase alte state – care sprijină în continuare aceste grupări teroriste. Cred că Putin a exagerat puțin nivelul la care se află și nivelul de putere pe care îl are de a rezista înntr-un potențial conflict cu întreaga lume, mai ales cu lumea occidentală. A făcut dovava asta și în Ucraina, deoarece după doi ani de conflict a făcut dovada unei mari slăbiciuni în domeniul forțelor armate”, a conchis comandor (r) Stelian Teodorescu, fost diplomat militar.

SUA au avertizat Rusia despre un atentat terorist. Kremlinul a ignorat mesajul

Statele Unite au avertizat Rusia în martie cu privire la un atac terorist care ar putea să vizeze “mari adunări” la Moscova, a transmis Casa Albă, la câteva ore după atentatul în care au murit peste 60 de oameni.

La începutul acestei luni, au avertizat Rusia despre posibilitatea unui atentat terorist la Moscova care viza mari adunări de oameni.

“La începutul acestei luni, guvernul american a avut informaţii despre proiectul unui atentat terorist la Moscova, posibil vizând adunări mari, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtăşit aceste informaţii cu autorităţile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă.

Gordon Corera, corespondent BBC, a transmis că Kremlinul a considerat aceste avertismente „propagandă”, chiar și după ce SUA și-au făcut publice îngrijorările la adresa americanilor care stau în Rusia.

 China și India transmit condoleanțe Rusiei după atentatul de la mall

Xi Jinping i-a transmis „condoleanţe” lui Vladimir Putin, după atacul terorist de la periferia Moscovei.

„China condamnă cu fermitate atacul terorist şi susţine cu tărie eforturile guvernului rus de a menţine securitatea şi stabilitatea în Rusia”, este mesajul liderului chinez, potrivit agenţiei oficiale China Nouă.

Și premierul Indiei, Narendra Modi, a condamnat și „atacul terorist odios”, adăugând într-o postare pe Twitter/X că țara sa este „solidară cu guvernul și poporul Federației Ruse în acest moment dureros.”

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a urat însănătoşire grabnică victimelor atacului mortal asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, a indicat sâmbătă viceprim-ministrul rus Tatiana Golikova, după o întâlnire cu şeful statului.

„Preşedintele le-a urat tuturor însănătoşire grabnică şi le-a transmis medicilor recunoştinţa sa”, a spus Tatiana Golikova, citată de agenţiile ruse de presă.

Mai multe decizii luate după atacul de la Moscova

Din cauza atacului de vineri seara într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, „Uniunea Rusă de Fotbal şi Federaţia de Fotbal din Paraguay au decis să anuleze meciul amical dintre echipele Rusiei şi Paraguayului”, a precizat RFS într-un comunicat.

Meciul, care ar fi trebuit să aibă loc luni, pe stadionul Dinamo din Moscova, ar putea fi organizat la o dată ulterioară, potrivit aceleiaşi surse. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat imediat anularea tuturor evenimentelor publice din acest weekend.

CITIȚI ȘI:

Alegeri în Rusia. Reacții internaționale la noul mandat a lui Vladimir Putin / Liderul rus, felicitat doar de dictatori

Gruparea Stat Islamic a revendicat atacul sângeros de la Moscova unde și-au pierdut viața 60 de persoane și alte 145 au fost rănite

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și