Președintele rus, Vladimir Putin, recunoaște independența republicilor separatiste din estul Ucrainei, a anunțat luni Kremlinul, într-un comunicat, adăugând că i-a informat pe liderii francez și german despre decizia sa, relatează The Independent.
Vladimir Putin cere Ucrainei să înceteze imediat războiului, în caz contrar amenință că vor urma consecințe majore. De asemenea, el acuză NATO că a pregătit în scuturile din România și Polonia rachete îndreptate împotriva țării sale.
„Cer adoptarea și, după aceea, ratificarea acordului pentru parteneriat și prietenie cu cele două republici. Cerem Kievului să înceteze imediat războiul, în caz contrar vor urma consecințe majore.
Am propus să dialogăm. În 2000, în vizită din Moscova, pe Clinton l-am întrebat cum vede America primirea Rusiei în NATO. Spun asta pentru prima dată. Nu spun care a fost răspunsul, dar a fost respingere.
Nu vreți să vedeți în noi un prieten și partener, dar de ce ne faceți dușman? Ei nu vor să vadă o țară așa mare și puternică ca Rusia. De aici și propunerile noastre pentru siguranță. Vedem că mereu am fost mințiți, cu cinci valuri de extindere NATO. În consecință, Alianța a ajuns la granițele Rusiei. Este motivul crizei de securitate, s-a ajuns la epuizarea încrederii.
În România și Polonia sunt dislocate scuturile, iar acestea pot ține rachete Tomahawk. În scenariul acesta, amenințările cresc exponențial și există riscul unui atac spontan împotriva noastră, cu rachete îndreptate de către dușmanul NATO.
Dușmanul este Rusia, iar platforma de lansare va fi Ucraina. Strămoșii noștri n-ar crede dacă ar auzi asta.
NATO în Ucraina ar putea controla spațiul nostru până la Urali. Dacă vor fi rachete balistice în Ucraina, pot distruge toată Rusia europeană. În 4-5 minute rachetele hipersonice ar ajunge în Moscova. Și-au pus baze și armament, scuipând pe îngrijorările noastre, pe ideea potrivit căreia ”câinele latră și caravana trece”. Noi nu putem fi de acord cu asta.
Înțelegem preocupările de securitate. În 2008, am propus înțelegerea pentru securitate. Am propus și alte documente, drept răspuns, au fost doar multe cuvinte, a arătat o tentativă de a duce discuția într-o parte.
Partenerii europeni au libertatea să aleagă alianța lor. Ne amenință cu sancțiuni, care oricum vor fi. Motivul, pentru ele, mereu va fi găsit sau inventat, cu scopul de a reține dezvoltarea Rusiei.
Rusia are dreptul la măsuri pentru securitatea proprie. În legătură cu Donbasul, Kievul nu este interesat în rezolvarea pașnică și vrea Blitzkrieg (doctrină militară care pledează pentru o ofensivă militară generalizată – n.r.), ca în 2015.
Folosesc artilerie, ucid civili, își bat joc de bătrâni și copii. Nu se întrevede sfârșitul, iar așa-numita lume civilizată se face că nu vede genocidul la adresa a patru milioane de oameni. Oamenii doar luptă pentru tradiția și cultura lor. Nu se mai poate continua cu această tragedie.
Rusia s-a luptat pentru respectarea rezoluțiilor ONU, pentru rezolvarea situației din Donbas. Se schimba partide și deputați, dar nu discursul celor care au luat calea violenței și a războiului.
Ucraina a pus sancțiuni împotriva propriilor cetățeni. Se luptă cu biserica. În Radă (Parlamentul Ucrainei – n.r.) este un nou proiect împotriva credincioșilor din Patriarhia Rusă.
Oamenii din Crimea au ales să fie în Rusia. Ucraina încurajează terorismul islamic de acolo. Acest lucru este făcut cu ajutorul serviciilor străine.
Ucraina vrea atragerea altor țări în lupta cu noi. Din noua strategie de apărare, citez: „Prin cooperarea cu arena internațională”, pe criteriile conveniente Ucrainei, a implicării acestora în razii. Ucraina vrea să facă arme nucleare. Au rachete sovietice, avioane, vor face mai multe, este doar chestiune de timp.
Ucraina va face mai ușor decât alte țări care fac asta, prin ajutor tehnologic din străinătate. Dacă ei vor avea nucleare, situația în Europa și mai ales pentru noi, Rusia, se va schimba dramatic.
Doar SUA au trimis în aceste scopuri miliarde de dolari. În ultimele luni, este un râu continuu de arme, din 2014 au fost grupuri de luptă NATO.
Armata ucraineană s-a sincronizat total cu NATO și poate fi coordonată din birourile NATO. A fost adoptată legea pentru permiterea intrării armatelor străine pe teritoriul ucrainean. Știm că este vorba de armatele NATO.
Aeroporturile renovate din banii NATO au fost făcute pentru transportarea rapidă a trupelor NATO. Au făcut în Oceacovo și un centru naval SUA. SUA voiau să facă la fel și în Crimeea, dar oamenii le-au dat peste cap planurile.
Fiecare țară are dreptul la alianțe, firește, dar în tratatele internaționale există principiul care nu dă voie să-ți faci siguranța națională în detrimentul siguranței altor state. Intrarea Ucrainei în NATO este o amenințare directă pentru Rusia.
Reamintesc, în 2008, i-au invitat pe ei și pe georgieni în NATO și nu era voința lor, dar au trebuit să fie de acord cu partenerul mai mare.
Ne este cunoscută poziția SUA, acțiunile militare din Donbas nu încurcă la intrarea în NATO, dacă ei vor învinge corupția și vor achiesa la principiile NATO. În ’89, când se vorbea despre unirea Germaniei, URSS-ului i s-a promis că NATO nu va exista în Est, dar totul a fost un sunet gol.
Au spus că intrarea țărilor din Centrul și Nordul Europei în NATO va permite apropierea de Rusia și uitarea trecutului sângeros, dar totul este fix pe dos. Rusia și-a îndeplinit toate promisiunile. Putin șochează tot mapamondul cu discursul său pro-comunist”, a spus Putin.
El afirmă că populația din Luhansk şi Doneţk este formată din ruși ortodocși și teritoriul Ucrainei a fost inventat de Rusia.
„Câți oameni nevinovați au murit? Radicalii au organizat o adevărată teroare împotriva jurnaliștilor. Au urmat pogromuri și omucideri violente. Țara este destrămată, aproape 6 milioane de ucraineni au fost nevoiți să plece afară pe locuri de muncă necalificate.
În pandemie, au plecat 60.000 de doctori și asistente. Oamenii, literalmente supraviețuiesc. Asta e pentru ca au băgat în buzunar istoria sovietică și rusă. Au distrus construcția de nave și aviație – și cu ele se mândrea întregul URSS.
Din 2016, Antonov nu a făcut niciun avion. Infrastructura de transport de gaze făcută de URSS este atât de proastă încât este un adevărat pericol.
Prăbușirea economiei ucrainene este acompaniată de o sărăcie generală și este coordonată de o grămadă de consilieri străini. Aceștia influențează toate domeniile, de la guvernare până la primărie. Nu există judecători independenți. Le-au dat drept străinilor pentru a decide componența CSM, Biroul anticorupție etc, sunt coordonate direct de Ambasada SUA.
Corupția înflorește la fel. Ucraina a fost dusă la nivelul de colonie. Și-a pierdut caracterul național.
Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai precis de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după Revoluția din 1917. Apoi, în ajunul și după cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja la URSS și a transferat Ucrainei unele terenuri care anterior aparținuseră Poloniei, României și Ungariei. Iar în 1954, din anumite motive, Hrușciov a luat Crimeea de la Rusia și a dat-o Ucrainei. De fapt, așa s-a format teritoriul Ucrainei sovietice”, a mai spus Putin.
„Ucraina nu a avut niciodată tradiții ale propriei statalități… statul ucrainean este construit pe negarea a tot ceea ce ne invită, memoria istorică a milioane de oameni.
Aceasta este ceea ce se numește decomunizare… Vreți decomunizare? Asta ne convine foarte bine. Dar nu vă opriți la jumătatea drumului. Suntem gata să arătăm Ucrainei ce înseamnă pentru ea o adevărată decomunizare.
Situația din Donbas a devenit foarte tensionată. Vom vorbi despre următorii pași pe care îi vom face. Ucraina nu este doar o țară vecină, sunt apropiații noștri, ne leagă istoria, avem rude acolo, oameni legați de noi prin sânge. (…) Trecutul nu îl schimbi, dar noi trebuie să vorbim despre aceste lucruri. Nu dau vina pe nimeni.
Oamenii din aceste teritorii (Luhansk şi Doneţk) se numesc ruși și ortodocși; lucrurile sunt așa din seccolul XVII, chiar și după aceea”, a mai spus Putin.
”E important să mergem înapoi la rădăcinile problemei cu Ucraina. Toată ideea pro-occidentalismului în Ucraina a fost să ajute clientela occidentală care a furat zeci de miliarde de dolari din băncile ucrainene.
Radicalii anti-ruși din Ucraina au început să influențeze puterea slabă și coruptă din Ucraina. Corupția în Ucraina a devenit atotprezentă.
Maidanul din 2014 a fost o lovitură de stat sprijinită de-afară. În paralel, zeci de miliarde de dolari au fost scoși din Ucraina de regimul corupt al oligarhilor.
Maidanul nu a adus Ucraina mai aproape de democrație, ci a împins Ucraina în război civil și a dus la ruinarea țării. Prețurile la energie au crescut, oamenii nu mai au bani. De ce? Răspunsul e evident: tot ce au moștenit de la USRR a fost furat..
Avem o problemă foarte importantă: de ce aveam drepturi asupra teritoriilor de la marginea imperiului rus? De ce au primit statut de teritorii naționale după Revoluția din 1917? Vă întreb pe voi, de ce a trebuit să fim atât de generoși? Și apoi să dăm acestor republici dreptul de a deveni independente? A fost o nebunie
În contextul destinului rusesc, principiile lui Lenin au fost eronate. După divizarea URSS în 1991, a devenit clar. E important să vorbim despre ele cu sinceritate.
Când vorbim de războiul civil, situația din Rusia era foarte dificilă.
O mare parte din Ucraina, încă de la începuturile ei, a fost creată de Rusia”.
Putin: Modern Ukraine was wholly and fully created by Russia. Namely Bolshevik, Communist Russia.
— Andrew Roth (@Andrew__Roth) February 21, 2022
Ucraina sovietică a fost creată ca rezultat al Revoluției bolșevice. Lenin a fost creatorul Ucrainei sovietice.
Principiile lui Lenin de a reconstrui Uniunea Sovietică au fost greșite. Este o rușine că pe aceste principii am construit fără să ne gândim la viitor. Liderii de atunci au fost convinși că au reușit să rezolve conflictele naționaliste, dar aceste probleme au fost doar o bomba cu ceas care s-au acutizat în anii ’80 și a dus la separarea de Uniunea Sovietică.
Putin: „This is what they call de-communisation… You want de-communisation? That suits us fine. But don’t stop halfway. We’re ready to show Ukraine what real de-communisation means for it.”
— Andrew Roth (@Andrew__Roth) February 21, 2022
Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU o reuniune urgentă pentru a aborda amenințarea unei invazii rusești, în timp ce președintele rus Vladimir Putin urmează să anunțe că va recunoaște cele două regiuni separatiste din Ucraina conduse de Rusia.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a făcut această solicitare luni, după o escaladare dramatică a activității militare între forțele susținute de Rusia și trupele guvernamentale de la Kiev.
Știrea inițială
„În viitorul apropiat, președintele intenționează să semneze ordinul”, a precizat Kremlinul. Acesta a adăugat că președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz și-au „exprimat dezamăgirea” față de această decizie în convorbirile telefonice cu Putin.
Virusul naționalist părea atunci doar o bombă pe termen lung. Bomba a fost încercarea de a pleca din carul URSS. Chestiunile naționaliste au devenit foarte urgente în anii 80 din cauza problemelor economice și sociale”, scrie Antena 3.
Putin spoke by phone with Scholz and Macron, told them that he will sign a decree on eastern #Ukraine regions shortly, recognizing their independence, RIA news agency citing Kremlin
— Hümeyra Pamuk (@humeyra_pamuk) February 21, 2022
Președintele rus, Vladimir Putin, va susține în această seară un discurs, după ce a luat în considerare solicitările grupurilor separatiste de a le recunoaște ca state independente de Ucraina.
Postul de televiziune de stat Rossiya-24 nu a precizat când anume va avea loc, dar a spus că va fi în curând.
Liderii autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD) și ai Republicii Populare Luhansk (RPL) au făcut cererile astăzi.
Putin a declarat Consiliului său de securitate că este necesar să ia în considerare cererile liderului RPD, Denis Pușilin, și ale liderului RPL, Leonid Pasechnik, deoarece a spus că amenințarea la adresa Rusiei ar crește dacă Ucraina ar adera la NATO.
Îndeplinirea cererilor i-ar putea permite dlui Putin să trimită în mod deschis trupe în aceste regiuni și să argumenteze că ar proteja statele separatiste doar ca aliat împotriva Ucrainei.
Aceasta vine în contextul în care bombardamentele s-au intensificat de săptămâna trecută de-a lungul unei linii de front tensionate între rebelii pro-Rusia și forțele ucrainene.
Vineri, separatiștii au început să evacueze zeci de mii de civili în Rusia, acuzând Kievul că plănuiește un atac, lucru pe care Ucraina îl neagă ca fiind propagandă.
Ucraina a cerut Consiliului de Securitate al ONU o reuniune urgentă pentru a aborda amenințarea unei invazii rusești, în timp ce președintele rus Vladimir Putin urma să anunțe că va recunoaște cele două regiuni separatiste din Ucraina conduse de Rusia.
Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a făcut această solicitare luni, după o escaladare dramatică a activității militare între forțele susținute de Rusia și trupele guvernamentale de la Kiev.