Prima pagină » Actualitate » Puțini români știu acest lucru! Trebuie sau nu să închizi aerul condiționat când pleci de acasă

Puțini români știu acest lucru! Trebuie sau nu să închizi aerul condiționat când pleci de acasă

Puțini români știu acest lucru! Trebuie sau nu să închizi aerul condiționat când pleci de acasă
Puțini români știu acest lucru! Trebuie sau nu să închizi aerul condiționat când pleci de acasă

Cei mai mulți oameni cred că oprirea aparatelor de aer condiționat atunci când nu sunt acasă îi ajută să economisească bani. Ei bine, cercetătorii de la Universitatea din Colorado au decis să verifice această teorie din punct de vedere științific.

Echipa de cercetători a folosit modele energetice care simulează transferul de căldură și performanța sistemelor de aer condiționat pentru a afla dacă oprirea aerului condiționat atunci când nu suntem acasă duce efectiv la economisirea energiei.

Ei au descoperit că depinde de tipul de sistem de răcire din casă, de climatul zonei în care locuim și de tipul de construcție.

Cercetătorii au descoperit că, pe măsură ce casa se încălzește, procesul de transfer de căldură încetinește. În cele din urmă, ajunge la echilibru, când temperatura din interior este aceeași cu cea din exterior, potrivit New York Post.

Ce recomandă specialiștii să facem cu aparatele de aer condiționat

Potrivit studiului, aerul condiționat răcește mai puțin eficient în condiții de căldură extremă, așa că oprirea lui în cele mai calde părți ale zilei poate crește eficiența generală a sistemului. Această concluzie ne arată că nu există un singur răspuns corect atunci când vă întrebați dacă ar trebui să țineți pornit aparatul de aer condiționat toată ziua sau doar când sunteți acasă.

Folosind un software creat de Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA pentru analiza consumului de energie în clădirile rezidențiale, echipa de cercetători a analizat mai multe scenarii privind consumul de energie într-o casă ipotetică de 1.200 de metri pătrați.

În timpul studiului, cercetătorii au luat în considerare trei scenarii de temperatură în două state cu climă caldă: Arizona și Georgia.

Într-unul din scenarii, temperatura interioară a fost setată la o constantă de 24 de grade Celsius. În altul, temperatura a fost lăsată să ajungă la 31,6 grade Celsius în timpul unei zile de lucru de opt ore. Ultimul scenariu a presupus tot o temperatură de 31,6 grade Celsius, dar pentru o zi de lucru mai scurtă, de doar patru ore.

Specialiștii au descoperit că atunci când aparatul de aer condiționat pornește pentru a scădea temperaturile interioare, consumul total de energie este mai mic decât atunci când se menține o temperatură constantă pe tot parcursul zilei.

Astfel, cercetătorii susțin că oprirea aerului condiționat atunci când nu suntem acasă ne-ar putea ajuta să economisim aproximativ 11% din factura anuală de curent.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și