Puțini români știu de existența SATULUI din România în care găsești „Cetatea slăninilor”. Care sunt ritualurile locului

Puțini români știu de existența SATULUI din România în care găsești „Cetatea slăninilor”. Care sunt ritualurile locului
Biserica unitariană fortificată din Dârjiu / FOTO - Captură video
Publicat: 09/09/2024, 17:22
Actualizat: 09/09/2024, 18:19

Situl rural Dârjiu, aflat în județul Harghita, este cunoscut pentru biserica sa unitariană fortificată, o construcție de referință a arhitecturii medievale secuiești.

Satul Dârjiu, atestat documentar pentru prima dată în anul 1274, face parte din obiectivele turistice din județul Harghita pe care merită să le vizitezi.

Acesta găzduiește una dintre cele mai reprezentative biserici fortificate din regiune, recunoscută în 1999 ca monument UNESCO, informează Știrile Pro TV.

Biserica este renumită pentru ansamblul său de picturi murale, care păstrează elemente valoroase, datând din secolele trecute, deși au fost parțial deteriorate în timpul Reformei protestante.

Printre acestea se numără o frescă ce ilustrează un migrator cuman, legată de legenda bătăliei de la Chiraleș. În plus, fortificația bisericii include un zid de incintă cu bastioane și un ceas solar care datează din 1622, reprezentative pentru strategia defensivă medievală.

Biserica este unică și datorită camerelor de provizii adăpostite în interiorul zidurilor sale, motiv pentru care este cunoscută local sub denumirea de „cetatea slăninilor”.

Situl rural Dârjiu este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO datorită complexului său de monumente istorice și culturale.

Construită inițial în secolul al XV-lea, biserica-cetate din Dârjiu include trei componente principale: turnul, zidul de cetate și biserica propriu-zisă. Zidurile de fortăreață au fost adăugate în secolul al XVII-lea, întărind structura defensivă a sitului.

Printre cele mai valoroase elemente ale bisericii-cetate se numără picturile murale din secolul al XV-lea, bine conservate, ce includ o serie de scene care ilustrează legenda Sfântului Ladislau.

Aceste picturi, realizate în anul 1419 la comanda fiului lui Ungi István, sunt unele dintre cele mai bine păstrate reprezentări ale Sfântului Ladislau din regiune.

Structura defensivă a bisericii-cetate este completată de meterezele construite pe partea interioară a zidurilor, care au fost demontate în anul 1788, odată cu diminuarea necesității de apărare activă.

De asemenea, în interiorul zidurilor au fost amenajate hambare pentru depozitarea cerealelor și altor bunuri ale localnicilor, iar turnul cetății a servit pentru stocarea cărnii afumate și a slăninei, lucru care a dus la denumirea „cetatea slăninilor”.

Un alt element distinctiv al sitului este cărămida inscripționată cu scriere runică secuiască, descoperită în 1929 și datată între anii 1274 și 1431.

Inscripția, încă vizibilă, a generat diferite interpretări, una dintre ele fiind „Miklós Derzsi apa-pap” (Miklós Derzsi tata-preot).

Interiorul bisericii se remarcă prin bolta sanctuarului decorată cu pietre sculptate și chei de boltă ornamentate cu simboluri variate, precum stema secuimii, un plug într-un blazon și stema familiei Petky, care a contribuit semnificativ la construirea bisericii.

Cum ajungi la Dârjiu

Cea mai recomandată rută, având în vedere calitatea drumului, pornește din Brașov pe drumul național DN13/E60 în direcția Sighișoara. La Vânători, aflat la aproximativ 8 kilometri de Sighișoara, există un indicator spre Odorheiu Secuiesc.

Urmează drumul către satul Mureni, unde vei găsi un alt indicator spre Beia. Continuă pe drumul spre Beia până ajungi în satul Ulieș, unde un alt indicator te va îndruma spre Dârjiu.

Drumul este asfaltat și se află în stare bună până la aproximativ 2 kilometri de Dârjiu, după care condițiile drumului se pot deteriora.

O altă rută, care este mai scurtă, dar cu un drum de calitate mai slabă, începe tot pe drumul DN13/E60 între Brașov și Sighișoara, undeva între localitățile Saschiz și Vânători.

Aici vei găsi un indicator spre satul Mureni. Drumul continuă pe lângă calea ferată, trecând prin Archita și ajungând în final la Dârjiu. Această rută nu este, totuși, recomandată pentru autoturisme, cu excepția celor de teren.

Situl Rural Dârjiu

Situl rural Dârjiu este cunoscut în special pentru biserica sa unitariană fortificată, care a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1999 și care este un exemplu al arhitecturii și istoriei religioase din Transilvania. Biserica este apreciată atât pentru arhitectura sa fortificată, cât și pentru picturile murale.

Biserica Unitariană Fortificată

Biserica Unitariană din Dârjiu datează din secolul al XV-lea și este renumită pentru ansamblul său de picturi murale, în special seria care ilustrează legenda Sfântului Ladislau, realizată în 1419.

Pictura a fost comandată de fiul lui Ungi István și a fost păstrată într-o stare relativ bună, constituind un element esențial al atracției turistice.

Pe lângă picturile murale, un alt element de interes este cărămida cu inscripție runică secuiască descoperită în 1929. Aceasta este datată între 1274 și 1431 și oferă informații valoroase despre tradițiile și istoria locală. Inscripția pe cărămidă este o sursă importantă pentru cercetătorii care studiază istoria regiunii.

Arhitectura bisericii include un turn de poartă cu zidărie masivă, care a fost proiectat pentru apărare. Acest turn a păstrat aspectul său original, iar feroneria de apărare este încă vizibilă.

Turnul bisericii, situat la sud de biserica propriu-zisă, reprezintă cea mai veche parte a sistemului de fortificații. Zidurile cetății au fost dotate cu metereze, care au fost demontate în 1788, atunci când nevoia de apărare a scăzut.

Interiorul zidurilor cetății a fost folosit pentru depozitarea proviziilor, ceea ce a dus la denumirea populară de „Cetatea Slăninilor”.

În prezent, fiecare familie din sat are propriul cui de lemn în turnul bisericii pentru depozitarea cărnii afumate și a slăninii, reflectând o tradiție de lungă durată.

Ceremonia Slăninilor

Vizitatorii pot participa la „ceremonia slăninilor” organizată în fiecare miercuri. Acest eveniment le oferă ocazia să deguste produse tradiționale, cum ar fi slănină, cârnați și caș de oaie, și să participe la ritualuri legate de depozitarea proviziilor.

Dacă ajungi aici, te poți înscrie pentru a participa la acest eveniment. Totodată, fortificația bisericii găzduiește un muzeu care prezintă obiecte din viața cotidiană a satului.

FOTO – Captură video: Youtube

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A muncit 104 zile, cu numai una de pauză, i-au cedat organele și a murit
Carmen Iohannis NU mai ARATĂ cum știai! Soția președintelui și-a schimbat look-ul! Cum a apărut...
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată...
Salariu de 8.000 de lei și 40 de zile de concediu - jobul care atrage...
Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure...
Kievul dezvoltă o bombă ghidată, cu aripi retractabile. „Ar putea lovi Rusia la fel de...
EXCLUSIV | Dan Negru, amenințat cu moartea și luat la ”șuturi” în plină stradă! ”Vei...
Mii de români nu-și vor primi pensia pe septembrie și octombrie. Anunțul OFICIAL al Casei...
Tânărul care a venit îmbrăcat în "steagul" Americii în prima zi de şcoală explică gestul
România intră sub cod galben de ploi! Harta zonelor vizate
„M-a împietrit de tot durerea ta…” Un tânăr de 18 ani și-a pierdut viața în...
Adela Popescu trece printr-o criză de nervi și îl bate pe Radu Vâlcan, în fata...
Se interzice circulația mașinilor pe timpul nopții? Decizia va fi luată la nivelul UE
Rusia, acuzată că încalcă regulile războiului. Ucraina reclamă că este atacată cu substanţe chimice
Cea mai POPULARĂ metodă de slăbit crește RISCUL de CANCER
A lovit tragedia! Marele sportiv al ţării s-a stins. L-a ucis un șofer beat, chiar...
Ce avere are Traian Băsescu. Fostul președinte este mult mai bogat decât în 2023
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit....
Și-a răpit copilul și a amenințat că îl omoară! Ireal de ce a recurs tatăl...
VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este...
Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a...
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Astronomii ar fi descoperit sursa pentru energia vântului solar