Prima pagină » Actualitate » Puțini șoferi români știu! Gestul banal care le aduce o AMENDĂ de 3.000 de lei, pe loc

Puțini șoferi români știu! Gestul banal care le aduce o AMENDĂ de 3.000 de lei, pe loc

Puțini șoferi români știu! Gestul banal care le aduce o AMENDĂ de 3.000 de lei, pe loc

Conducătorii auto români riscă amenzi uriașe de până la aproape 3.000 de lei, pentru un obicei aparent banal.

Cu toții încercăm să ne protejăm mașinile în orice fel, dar iată că putem fi și amendați, din cauza acestei griji normale.

Proprietarii de mașini din România își pot monta sisteme sonore antifurt, o alarmă auto, doar în anumite condiții.

Conform legislației în vigoare, românii nu au voie să instaleze orice fel de alarmă auto, ci doar sisteme sonore antifurt care respectă reguli stabilite de legislație și legate de nivelul sonor și durata sunetului emis.

În caz contrar, putem risca amenzi de aproape 3.000 de lei. Cei care dețin mașini pot monta alarme auto, sisteme care să împiedice sau să îngreuneze „munca” hoților, atunci când vor să fure din interior sau chiar vehiculul cu totul.

Cum trebuie să fie alarma mașinii, ca românii să nu fie amendați drastic

Codul Rutier 2023 stabilește chiar și caracteristicile pe care trebuie să le aibă alarmele auto. Mai exact, semnalul emis de alarmă nu trebuie să fie mai lung de un minut.

Intensitatea semnalului acustic nu trebuie să depășească, totodată, un anumit prag fonic. După cum stabilește Ordinul Ordinul Ministerului Sănătății nr. 536/1997 care aprobă Normele de igiena și recomandări privind mediul de viață al populației, valoarea maximă a pragului fonic pentru apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (22:00 – 06:00).

Astfel, valoarea nivelului acustic se determină în interiorul unei camere ce are ferestrele închise.

Totodată, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier 2023, sunt interzise alarmale auto foarte sensibile, care se declanșează chiar și la trecerea unei alte mașini.

„Se interzice montarea pe vehicule a sistemelor sonore antifurt care se declanșează la trecerea, în imediată apropiere, a altui vehicul”, se precizează în document, potrivit avocatnet.ro.

Șoferii care nu respectă aceste prevederi ale legislației rutiere în 2023 riscă amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă.

Punctul-amendă în 2023 are valoarea de 145 de lei, astfel că amenzile pentru cei care utilizează o alarmă autp neconformă sunt cuprinse între 1.305 lei și 2.900 lei, informează antena3.ro.

Sursa foto (caracter ilustrativ): Shutterstock

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și