Grecia, una din destinațiile preferatate de vacanță ale românilor, ascunde și câteva „capcane” în Codul Rutier. Acest lucru îi vizează, bineînțeles, pe turiștii care aleg să meargă acolo cu mașina.
Tot mai mulți români aleg să meargă cu mașina personală în Grecia. Ei trebuie să țină însă cont de unele reguli de circulație, care pot fi ușor diferite de cele din țară.
Polițiștii greci pot aplica amenzi și pot reține permisul de conducere, actele mașinii și plăcuțele de înmatriculare în anumite situații, cum ar fi: folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului; circulația pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun.
Se aplică amenzi și pentru depășirea și încălcarea liniei continue; neoprirea la semnalele agentului de circulație; nerespectarea semnalelor semaforului; oprirea pe autostradă în locuri neamenajate și conducerea pe contrasens.
Dacă în România șoferii pot lăsa mașinile pe avarii sau parchează pe unde apucă și nu riscă mereu sancțuni, în Grecia situația este cu totul alta.
Staționarea sau parcarea neregulamentară în Grecia sunt amendate cu 40-150 de euro, în funcție de „gravitatea” situației.
Totodată, se poate dispune chiar și ridicarea permisului auto, a plăcuțelor și a certificatului de înmatriculare, pentru o perioadă de 10 zile!
Mai mult, blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu dizabilități sau parcarea în locuri destinate celor cu handicap atrage sancțiuni severe.
Permisul de conducere este ridicat imediat, iar plăcuțele și certificatul de înmatriculare, confiscate pentru 60 de zile.
Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei căreia se află secția de poliție care aplică amenda respectivă.
Dacă alegi să alimentezi exclusiv din țară, motorina pentru a parcurge distanța până în Thassos, de exemplu, va costa circa 350 de lei.
Pentru benzină, o cantitate de 52 de litri va costa aproximativ 420 de lei, scrie b1tv.ro.