Șoferii care refuză să fie testați cu etilotestul sau prelevarea de mostre biologice riscă pedeapsa cu închisoarea, potrivit Codului Penal.
Mulți conducători auto cred că, dacă refuză testarea cu etilotestul și analizele de sânge pentru stabilirea alcoolemiei, Poliția nu poate dovedi că au condus sub influența băuturilor alcoolice și, prin urmare, nu sunt pasibili de pedeapsă.
Este complet fals! Codul Penal din România precizează faptul că refuzul testării pentru stabilirea alcoolemiei te poate duce direct la închisoare, fiind o faptă pedepsită cu până la 5 ani de închisoare.
În schimb, dacă șoferul colaborează, are șansa să primească doar o amendă penală.
Conform CSM, în perioada 1 ianuarie 2020 – 18 iunie 2023, s-au generat 12.189 de dosare în primă instanță care au ca obiect refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.
2.321 dintre aceste dosare s-au finalizat cu condamnare pe fond, în timp ce doar în 9 dintre acestea s-a dispus achitarea, restul fiind în judecată.
La 31.10.2021, în jurul orei 18.00, individul, aflat la volanul unui autoturism de teren Land Rover a produs un accident rutier soldat doar cu pagube materiale.
Mașina a rămas suspendată pe un pod de trecere la nivel cu calea ferată. La sosirea echipajului de poliție, lângă mașina implicată în accident a fost observat un bărbat care la vederea oamenilor legii, a încercat să se îndepărteze de locul accidentului traversând calea ferată.
Aceștia și-au dat seama că au de-a face cu un șofer băut (bărbatul mirosea a alcool și avea un mers legănat) și i-au cerut să facă testarea cu aparatul etilotest, însă acesta a refuzat.
Șoferul a început să înjure, a urinat chiar pe autospeciala poliției, refuzând constant să meargă la spital pentru analizele de sânge. A fost în cele din urmă încătușat și dus la secție, unde s-a declanșat întreaga procedură specific unui dosar penal.
Șoferul a ajuns în instanță pentru refuz de prelevare de mostre biologice, șoferul a avut explicații uluitoare.
Le-a spus judecătorilor că nu el se afla la volanul mașinii implicate în accidentul rutier, aceasta fiindu-i furată de un cetățean care a dispărut după ce i-a lovit mașina. Poliția l-a găsit exact în momentul în care el făcea evaluarea pagubelor produse de individul „fantomă”.
Explicațiile au fost ignorate de judecători, poliția construind dosarul în baza unor probe concludente, cum ar fi cheia mașinii găsită în buzunarul șoferului la percheziția corporală și imagini video surprinse de camerele stradale, scrie adevărul.ro.