Puțini șoferi știu. Gestul banal pentru care riscă AMENDĂ

Publicat: 13 08. 2024, 12:49

După ce Codul Rutier a fost schimbat, amenzile pe care le pot încasa șoferii au crescut considerabil. 

Însă, dincolo de amenzile pe care le poți încasa pentru iluminare defectă a autoturismului, date neactualizate în actele mașinii ori consum de alcool, există și amenzi pe care le poți lua și pentru lucruri aparent banale.

De exemplu, în codul rutier se vorbește și despre obligația de a avea pornite luminile de întâlnire, sau cele diurne. Șoferii trebuie să le folosească atât ziua, cât și noaptea. Mai mult de atât, dacă acest lucru era anterior valabil doar pentru drumurile europene, acum toate categoriile de drumuri sunt incluse.

Astfel, șoferii trebuie să aibă luminile de întâlnire pornite inclusiv în interiorul localităților. În caz contrar, polițiștii pot da amenzi de până la 495 de lei, dar și două puncte de penalizare într-o astfel de situație.

Câți lei primesc amendă șoferii din România, dacă în mașina lor sunt mai mult de 5 persoane

În codul rutier se specifică clar că nu ai voie să transporți mai multe  persoane în mașină față de numărul maxim de locuri permis.

Art 148, OUG 195/2002

Se interzice conducătorului de autovehicul sau de tramvai:

2. să transporte în autovehicul sau tramvai mai multe persoane decât numărul de locuri stabilite în certificatul de înmatriculare sau de înregistrare;

Art 101, OUG 195/2002

(1) Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice:

13. nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule;

În momentul de față, clasa a III – a de sancțiuni presupune o amendă cuprinsă între 6 și 8 puncte de penalizare. Având în vedere că un punct de penalizare are valoarea de 145 lei, cuantumul total este cuprins între 870 și 1160 lei, astfel că amenda nu este deloc mică.

Noul cod rutier te poate lăsa fără permis rapid

Noile reguli te pot lăsa fără permis rapid. Astfel, retragerea permisului de conducere poate fi dispusă de poliţist în cazul în care acesta are probe sau indicii temeinice că un şofer a consumat alcool sau substanţe interzise, iar acesta refuză testarea în vederea stabilirii concentraţiei de alcool pur în aerul expirat sau a prezenţei în organism de substanţe psihoactive.
Una dintre cele mai importante modificări se referă la posibilitatea pe care poliţiştii rutieri o au acum de a retrage permisul de conducere al unui şofer ”până la ora 08.00 a zilei următoare, dar nu mai puţin de 12 ore”.  Noile reguli prevăd faptul că titularul permisului de conducere va primi o dovadă înlocuitoare, însă fără drept de circulaţie