Q Magazine: Cum a devenit Ilfovul sursă de inspirație în lume. Hubert Thuma, despre tripleta nemțească Iohannis-Hellvig-Thuma: Sunt român!
Hubert Thuma a fost omagiat și imitat în mai multe țări, pentru inițiativa „Umple golul din viața ta”, dedicată animalelor abandonate. Ce-a făcut însă și pentru oamenii din ILFOV, cărora le cere un nou mandat de președinte al Consiliului Județean, a povestit pentru Q Magazine. Una dintre rarele sale apariții media.
„Vreau să termin ce-am început… Și să continui…”
Q Magazine: De ce ați intrat în politică?
Din dorința de a schimba ceva în bine. Aveam vreo 26 de ani când am intrat în politică. Am început cu munca de jos, să spun așa. Cu lipitul afișelor pe stâlpi. Nu am ars nicio etapă, nu am apărut brusc în politică ori în vreo funcție mare. Mi-a plăcut mereu să fac parte dintr-o echipă, echipa PNL, la bine și la greu, și niciodată nu m-am gândit să plec în alt partid.
Înțeleg că pentru dumneavoastră politica presupune o muncă de echipă, realizată de oameni calificați ca profesioniști ai politicii și care au acumulat experiență specifică evoluând, ca să spunem așa, de la lipitul afișelor electorale la locul întâi pe lista de partid. Mai sunt și alte căi pentru politică? Mai exact fără partide funcționând ca adevărate echipe de profesioniști ai politicului și cu lideri care nu au urcat, asemenea, dvs., de la bază la vârf, treaptă cu treaptă?
Nu există democrație fără partide politice, acestea fiind singurii jucători ai jocului democrației reale, pluraliste. Și nu există partide fără oameni uniți prin valori comune, care se articulează în ideologii clare, care sunt așezate apoi la baza programelor politice, a programelor de guvernare. Asemenea programe nu pot fi nici concepute, nici explicate, nici aplicate de profani. Ele cer profesionalism. Și nu orice profesionalism, ci acela specific domeniului politicii. Căci politica este o activitate specială, care presupune acumularea și exercitarea puterii, pentru ca apoi să o pui în slujba oamenilor, prin conceperea și aplicarea unor programe care, pe de o parte, cer cunoștințe în toate domeniile vieții sociale și economice, împreună cu capacitatea de a le îmbina într-un tot coerent, cu ținte fezabile și durabile. Iar pe de altă parte, reclamă abilitatea de a le pune în slujba comunității, a oamenilor, făcându-i pe aceștia nu numai să le înțeleagă, ci să și participe la îndeplinirea lor. Mai ales astăzi, politica presupune decizii foarte complicate și foarte complexe, care nu aparțin exclusiv unui singur domeniu de activitate și care nu pot fi luate decât de profesioniști ai politicii. Iar asemenea abilități, asemenea cunoștințe nu pot fi acumulate doar în școală sau în mai multe școli, ci obligatoriu și în practica muncii politice. Talentul trebuie asociat cu transpirația. Acesta este crezul meu și i-am fost fidel. Acesta sunt eu și pentru asta răspund.
Candidați pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Ilfov. De ce?
Pentru că vreau să termin proiectele pe care le-am început și să încep altele. Lucrurile nu se schimbă de pe o zi pe alta. Sunt într-adevăr diverse acțiuni pe care le putem face în zile, ori săptămâni, însă proiectele mari se fac în timp, în ani. Și vă dau și un exemplu: proiectul de apă și canalizare. Când am venit eu la Consiliul Județean Ilfov, stadiul acestui proiect era de 2%. Acum e la 47%. S-a lucrat intens, dar durează să bagi apă și canalizare. Gândiți-vă că trebuie să sapi, să bagi conducte în pământ, nu se poate lucra când plouă, când ninge, apoi trebuie să asfaltezi la loc. E o muncă enormă, care nu se face de azi pe mâine.
Aceasta ar fi una dintre realizările celor patru ani care au trecut de când conduceți Consiliul Județean Ilfov. Mai aveți și altele?
Am. Să le luăm pe rând!
La capitolul infrastructură rutieră, am reabilitat drumuri importante, mă refer aici la drumuri județene – DJ100 Otopeni-Tunari și DJ401 Berceni-Vidra. Sunt drumuri pe care le-am terminat. În plus, DJ101 Balotești – Moara Vlăsiei – Grădiștea este în fază finală, mai sunt de făcut trotuare și piste de biciclete. Se lucrează, în acest moment, și pe DJ401A Vidra-Domnești, se lucrează la trotuare, se îngroapă rețelele electrice și rețelele de iluminat, se montează stâlpii de iluminat. Apoi, multe alte străzi pe care le-am luat în administrare de la primării, le-am asfaltat, după care le-am dat înapoi puse la punct.
Numai în anul 2023, am modernizat și am asfaltat 53 de drumuri noi.
În comuna Gruiu, la Lipia, s-a făcut pod nou, pe DJ101B, care face conexiunea cu județul Ialomița. Este pentru prima dată în 20 de ani când construim un pod de la zero în Ilfov.
Anul acesta, am aprobat un buget record, cel mai mare buget din istoria Consiliului Județean Ilfov – aproape un miliard de lei, mai exact 941 de milioane de lei. Cei mai mulți bani se duc în investiții.
Să vă spun câteva cuvinte și despre apă și canalizare. Este cel mai important proiect pentru că el aduce condiții decente de trai, condiții demne de secolul în care trăim. Vorbim de un proiect cofinanțat din bani europeni, în valoare de peste
400 de milioane de euro. La finalul acestui proiect, vom avea peste 580 de kilometri extindere de rețele de alimentare cu apă, peste 600 de kilometri extindere de rețea de canalizare, aproape 150 de kilometri de conducte de refulare, aproximativ 270 de stații de pompare ape uzate și 11 stații de epurare ape uzate.
În ceea ce privește domeniul sănătății, noi avem trei spitale. La Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Buftea am cumpărat echipamente pentru anestezie, terapie intensivă și neonatologie. Am înființat laboratoare noi și le-am și dotat. Am cumpărat pentru laboratorul de oftalmologie un computer tomograf pentru ochi. Am făcut fațada exterioară a spitalului, care nu fusese niciodată renovată și efectiv se infiltra apa în pereți.
La Spitalul Județean Ilfov facem o nouă sală de operații, a treia, care va fi dotată integral cu aparatură performantă în valoare de 4,2 milioane de lei. De asemenea, dotăm secția de imagistică. Cumpărăm și opt fotolii de hemodializă. Vom face hemodializă la Spitalul Județean Ilfov din vară. Avem și secție nouă de nefrologie. În maximum o lună, devine funcțională. Totodată, dotăm Spitalul Bălăceanca cu aparatură radiologică, reabilităm un corp de clădire, facem alei și parcări, digitalizăm totul acolo. În plus, facem o construcție nouă la centrala termică. Până acum, am reabilitat două corpuri de clădire, cu tot cu acoperișuri, le-am dotat cu mobilier și cu aparatură nouă. Am împrejmuit spitalul, am pus gard nou, e un plus de securitate pentru pacienți.
Fiind vorba de afecțiuni neuronale, e un plus de securitate nu doar pentru pacienți, ci și pentru noi, cei din afara spitalului!
Un alt domeniu important și prioritar pentru mine a fost educația. Am investit în infrastructura educațională peste 36 de milioane de euro de când sunt eu la CJ Ilfov. Am modernizat școli și grădinițe și le-am dotat astfel încât actul educațional să fie unul de înaltă calitate. Construim noi creșe, noi grădinițe, școli și licee.
La capitolul mediu, am realizat numeroase campanii de împădurire, am plantat păduri întregi, am organizat campanii de ecologizare. Împreună cu Garda de Mediu, am întețit controalele pentru a combate arderea ilegală a deșeurilor. Folosim inclusiv o dronă pentru asta.
Dacă ne uităm spre asistența socială, vedem că s-au îmbunătățit enorm condițiile din centre. Am renovat și am reabilitat centrele DGASPC Ilfov. Am făcut demersurile necesare astfel încât să digitalizăm instituția. Sunt alocate trei milioane de lei, bani europeni, pentru programe, aplicații și echipamente IT, astfel încât oamenii să depună cererile pentru ajutorul social online.
În colaborare cu diverse ONG-uri, ajutăm copiii din centre să facă cursuri, să învețe meserii, să se pregătească pentru viitor.
La Domnești, am construit o căsuță de tip familial. Iar la Săftica, tot în colaborare cu o asociație, am inaugurat primul centru din țară unde sunt audiați copiii victime ale abuzului sexual. E un loc special amenajat, cei mici se simt într-un mediu familiar, se simt în siguranță și povestesc mai ușor prin ce au trecut.
Știu că ați avut un program pe tuberculoză!
Da, ne-am axat mult și pe prevenție. Prevenție screening și tratament al tuberculozei – am făcut consultații gratuite, peste 2.000 de oameni au beneficiat de acest program. Screening cancer colorectal – prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament. La fel, consultații gratuite. Prevenție cancer de col uterin – avem un aparat de ultimă generație la Buftea, care depistează leziunile precanceroase în doar un minut și 20 de secunde. Totul e complet gratuit.
Cu consultațiile pentru ochi în ce stadiu ați ajuns? Mi-a plăcut denumirea programului „Ilfov, prin ochii tăi!”
Da, este unul dintre proiectele mele de suflet. Am oferit consultații optometrice gratuite, iar acolo unde e cazul și ochelari, tot gratuit. Până acum, peste 12.000 de persoane au fost consultate gratuit și am oferit aproape 20.000 de perechi de ochelari. Unii oameni au avut nevoie de câte două perechi, de aproape și de distanță.
Un alt domeniu important, înființat la nivelul județului Ilfov odată cu venirea mea ca președinte, este Protecția Animalelor. Din păcate, trebuie să recunoaștem: România are o problemă reală cu animalele.
Recunoaștem! Avem chiar oameni uciși de animale. Doar că primarul general Nicușor Dan a declarat că e vina oamenilor care au circulat prin zone în care puteau fi câini.
Abandonul animalelor atinge cote alarmante. Viziunea mea urmărește trei direcții: educație, sterilizări gratuite și adopție. Până acum, cu ajutorul ONG-urilor, am sterilizat gratuit peste 8.000 de animale de rasă comună, câini și pisici. Am promovat și promovăm adopția animalelor peste tot în lume.
Campania dumneavoastră, „Umple golul din viața ta”, realizată în colaborare cu Liga Profesionistă de Fotbal, a fost preluată de toată presa internațională și implementată în alte opt țări: Bulgaria, Grecia, Italia, Turcia, Rusia, Brazilia, Spania și Republica Moldova.
Într-adevăr. Ne-a surprins și pe noi. Apoi am venit cu un proiect pilot de educație în școli: „Ora de relaxare, ora cu animale – învățăm de la animale mici cum să fim oameni mari”. De la anul, acest proiect devine materie opțională în toate școlile din Ilfov. Am fost invitați în multe țări să vorbim despre viziunea noastră referitoare la protecția animalelor, în Kosovo, în Bulgaria, în Peru, în Marea Britanie, în Parlamentul Marii Britanii, în Texas, în Egipt.
Ați și greșit pe undeva? Sau aveți numai realizări?
Cine nu muncește nu greșește. E uman și normal să greșim. Nu am pozat niciodată în politicianul care le știe pe toate și care le face pe toate perfect. Sunt un om normal, am o echipă alături de mine, consider că lucrurile mărețe se fac numai în echipă. Nu știu să vă dau acum un exemplu exact, unde și cu cine am greșit. Dar atunci când greșesc, recunosc, accept sugestii și sfaturi.
Câți bani ați atras din fonduri europene și unde au fost direcționați aceștia?
Avem proiecte în valoare totală de 3,82 de miliarde de lei. Banii europeni se duc în proiecte în domenii cheie: apă și canalizare, deșeuri, sănătate, cicloturism, educație, asistență socială.
A crescut nivelul de trai al locuitorilor cărora le cereți votul acum, astfel încât să vă aleagă din nou?
Normal că a crescut. Chiar și numai prin faptul că am reușit să aducem rețeaua de apă și canalizare în Ilfov. Gândiți-vă ce înseamnă asta pentru o familie, o casă, și apoi pentru un județ, în ansamblu!
Apoi, am investit mult în drumuri. Când ai drumuri bune, normal că ai și un nivel de trai mai bun. Ești în siguranță, ajungi mai repede la muncă, ajungi mai repede acasă, la familie. Iar drumurile bune atrag și investitorii. Am terminat drumuri începute, am făcut altele noi, am terminat de reabilitat drumuri extrem de importante, drumuri județene, intens circulate. Am dotat spitalele, am investit bani în creșe, grădinițe, școli, am făcut dispensare, centre medicale de permanență. Până la urmă ce înseamnă un nivel de trai crescut? Bunăstare pentru cetățeni, economie dezvoltată. Am atras bani europeni, asta înseamnă infuzie de capital în județul nostru.
Asta a determinat și creșterea numărului investitorilor în Ilfov?
Evident. La ora actuală, avem 40.000 de companii care activează în județul Ilfov, vorbim de cea mai mare rată antreprenorială din România, 60 de companii la mia de locuitori. Să nu uităm că aproximativ 30% din Produsul Intern Brut este generat de regiunea București-Ilfov. Nivelul de trai în Ilfov este în continuă creștere. Că la un moment dat nivelul de creștere a fost mai lent, e adevărat. Dar nu vreau să vorbesc despre ce nu au făcut predecesorii mei. Eu vorbesc strict despre ce facem eu și echipa mea.
Așadar, putem spune că ați schimbat viața oamenilor care v-au ales acum patru ani!
Da. Peste tot în Ilfov s-au schimbat lucruri în bine. Evident că nu peste tot e la fel. Avem localități mai mari și mai bogate, dar și localități mai mici și mai sărace. Nevoile diferă de la o comunitate la alta. Dar peste tot se vede o diferență reală față de acum patru ani. Repet, mai sunt multe de făcut.
Deseori s-a spus că în județul Ilfov crima organizată este bine „organizată”. Uneori chiar ați fost acuzat că tolerați liderii acestei lumi. V-ați aplecat asupra acestui aspect sau l-ați declinat mereu către organele de cercetare penală?
„S-a spus”, bine punctat. De-a lungul timpului am fost acuzat de mai multe lucruri de diverși oameni. Însă rolul meu, ca președinte de CJ, e să fac proiecte pentru oameni, eu nu am atribuții în domeniul crimei organizate. Sunt organe abilitate care trebuie să se ocupe de această lume la care faceți referire.
O administrare unitară a zonei metropolitane București Ilfov ar fi mai eficientă decât actuala formă de administrare separată?
Nu cred. Un primar general poate gestiona toate problemele din București și din Ilfov? Toate problemele din toate cele 40 de UAT-uri? Eu nu cred. Fiecare localitate are problematica ei.
Cum se poate rezolva reducerea decalajelor dintre forța economică a județului Ilfov și nivelul de asistență medicală, publică și educație? De exemplu, lipsa unor licee prestigioase sau a unor spitale publice de prestigiu.
Tot prin investiții. Investițiile reprezintă motorul principal. Apoi, prin atragerea de forță de muncă calificată și competentă, iar aceasta tot prin investiții se face.
În ianuarie 2023, ați lansat proiectul unic „Ilfov zâmbește” prin care pensionarii din Ilfov primeau bani de la bugetul județean ca să-și repare danturile. Câți au beneficiat de acest program?
120 de bătrâni pot acum să zâmbească și să mănânce normal pentru că și-au refăcut dantura. Este un proiect de suflet, care continuă. Am schimbat și condițiile. Inițial, decontam câte 3.000 de lei pensionarilor cu o pensie de până în 1.200 de lei. Dar, să fim serioși, ce diferență este între un bătrân cu o pensie de 1.200 de lei și un altul cu o pensie de 1.500 de lei?! De luna trecută, beneficiază de acest sprijin pentru dantură toți cei care au o pensie de până în 2.000 de lei.
Punând în oglindă această inițiativă, de altfel, de lăudat, cu o altă situație, înfiorătoare, iar aici mă refer, după cum bine intuiți, la „căminele groazei” din județul Ilfov, vă întreb: credeți că ați făcut tot ce se putea pentru bătrânii din județul pe care-l conduceți, mai cu seamă pentru cei din categorii vulnerabile?
O să spuneți că arunc vina pe alții, ori pe alte instituții, dar nu e deloc așa. Însă, nu a existat niciun moment în care eu să știu ceva legat de aceste cămine și să pun liniștit capul pe pernă. Niciodată! Noi, Consiliul Județean Ilfov, avem în subordine instituția numită DGASPC Ilfov, care, printre altele, are centre de bătrâni. Când aceste centre de stat, să zic așa, ajung la capacitate maximă, suntem nevoiți să apelăm la privat. Adică, ducem bătrâni în diverse centre private și plătim pentru ei. Putem și trebuie să mergem să vedem ce fac, să verificăm dacă sunt bine, dacă au tot ce au nevoie. Lucru pe care angajații DGASPC Ilfov l-au făcut. Acum, că au fost angajați care nu au descris în respectivele procese verbale realitatea, că au ales să închidă ochii, vă dați seama că eu nu pot controla integritatea fiecărui angajat. Toți cei care au încălcat legea și au ales să fie părtași la această grozăvie trebuie să plătească și punct.
Apropo de căminele groazei, vreți să știți ce s-a schimbat la nivel de administrare, controale? Nimic, absolut nimic. Totul a rămas la fel. Iar noi, CJ Ilfov, avem aceleași atribuții limitate.
Sper doar ca oamenii să nu mai aleagă să închidă ochii și să sesizeze mereu neregulile și abuzurile. Pe de altă parte, aș vrea să reamintesc că în politică nimic nu se obține fără o viziune, care nu se întrupează fără oameni și nu durează fără instituții. Ordinea înseamnă, printre altele, că aceste instituții au atribuțiile lor, pe care trebuie să le îndeplinească integral, fără a trece în domeniul de competență al altor instituții. Aceste atribuții sunt concepute și distribuite, în mod normal, pentru ca între instituții să existe un echilibru de putere, astfel încât niciuna să nu abuzeze și toate să fie stimulate a performa.
În momentul în care o instituție se bagă în treaba alteia apare haosul. Și cel care plătește costul haosului este cetățeanul, locuitorul cetății.
De aceea, cetățenii trebuie să nu ceară unei instituții nici să facă treaba alteia nici să răspundă pentru alta. Eu am fost și vreau să îmi continui munca în calitate de Președinte al Consiliului Județean. Pentru asta am avut și am planuri, iar pentru justețea, adecvarea, fezabilitatea și durabilitatea lor răspund. Dacă sunt întrebat despre ceea ce trebuie să facă alții, nu ajungem nicăieri, nu rezolvăm nimic. Știu cât este de greu să fac cele la care m-am angajat și la care mă pricep, pentru a mă apuca să îi judec pe alții și să dau sfaturi în chestiuni la care nu mă pricep și nu am pretins niciodată că m-aș pricepe.
În ce stadiu este proiectul de a moderniza calea ferată din jurul Capitalei în vederea unui transport feroviar de calitate suburban, asemenea marilor zone metropolitane din lume?
În aprilie 2022, a fost finalizat Planul Investițional al Trenului Metropolitan București-Ilfov, care are o valoare de 900 de milioane de euro. El are trei componente majore: modernizarea, reabilitarea, dublarea, electrificarea Centurii feroviare București (execuțiile vor dura undeva la cinci ani, în etape); Înființarea de noi puncte de oprire și modernizarea stațiilor și Achiziția de material rulant ecologic. Practic, acum totul e la nivel de documentație. Dar vă asigur că lucrurile se mișcă în direcția bună.
Aveți vreun program pentru creșterea nivelului de salarizare din Ilfov și reducerea diferențelor față de București?
În mod direct, eu nu pot crește nivelul de salarizare. Asta trebuie să facă statul la nivel central. Pot, însă, în mod indirect. Pot accelera investițiile în județ, lucru pe care l-am făcut și îl fac. Fiindcă investițiile duc inclusiv la creșterea nivelului de salarizare.
Când vom avea gata întreaga centură a Capitalei, care va deservi și Ilfovul?
În anul 2026.
În județul dumneavoastră avem Groapa de Gunoi Glina, de ani de zile cu activitatea fie suspendată, fie în așteptarea unei reactivări, cerută în justiție. Primarul comunei Popești Leordeni, Petre Iacob, a trenat ani de zile adoptarea unui PUG care ar fi lămurit definitiv că această groapă, focar de infecție care a afectat sănătatea locuitorilor din zonă, va fi închisă definitiv și locul va fi ecologizat. Ce ați făcut în acest sens și care este politica dumneavoastră privind deșeurile în Ilfov, mai ales în viitor?
Noi am făcut ce trebuia. Am insistat ca prin documentația PUG să se clarifice acest aspect, la noi a fost avizată documentația. Urmează ca primăria să o aprobe în ședință de consiliu. Abia apoi își poate produce efectele juridice. Din discuțiile avute cu domnul primar Petre Iacob, documentația va fi aprobată anul acesta.
Tripleta Nemțească
Este adevărat că locuiți într-un apartament de trei camere într-un bloc relativ vechi? Sunteți un om modest financiar?
Nu pot spune dacă sunt modest financiar sau nu, pentru că este relativ. Dacă spun da, înseamnă că nu sunt. Eu am domiciliul în localitatea Măgurele, unde eu și soția mea avem un apartament, care a fost cumpărat în urmă cu aproximativ cincisprezece ani.
S-a spus că în ultimii ani PNL a fost condus de „tripleta nemțească” Iohannis-Hellvig-Thuma. O să-mi spuneți, probabil, că e o legendă urbană. Dumneavoastră vă place PNL-ul de astăzi, comparativ cu cel în care ați intrat?
Într-adevăr, e o legendă urbană. Înainte mă amuza această afirmație, dar m-am obișnuit atât de mult cu ea încât nici nu mă mai amuză. Eu sunt român, sunt născut în România, am locuit și în străinătate, dar m-am întors să trăiesc în România pentru că inima mea e aici, casa mea, prietenii și familia mea sunt aici.
Cât despre partid, PNL-ul de azi are multe puncte slabe față de PNL-ul de ieri. Iar PNL-ul de ieri are multe puncte slabe față de PNL-ul de azi. Vremurile s-au schimbat, electoratul s-a schimbat enorm. Eu am crezut și cred în PNL. Evident, mereu e loc de mai bine, dar vă asigur că avem oameni profesioniști, dedicați, capabili să facă politică atât la nivel local, cât și la nivel central. Acum este momentul pentru a vedea care sunt atuurile de care PNL dispune și a le mobiliza pentru a duce competiția electorală care începe. Aceasta este prioritatea, iar nu autocritica. Să o facem, desigur, păstrând în gând și slăbiciunile pentru a le îndepărta cât mai rapid. Ele trebuie eliminate cu toată fermitatea. Eu unul sper să fie lichidate și sunt hotărât să contribui la asta. Nu singur, ci împreună cu cei care gândesc ca mine.
Se vorbește, în ultima vreme, din ce în ce mai mult de extremism. Cum arată profilul unui astfel de partid din punctul dumneavoastră de vedere?
Eu m-am ferit mereu de acest cuvânt. Extremismul e toxic și face rău. Un partid extremist este format din oameni care văd fie în alb, fie în negru. Vă dau un exemplu de extremism, din punctul meu de vedere. Vine un om politic într-o funcție de conducere. Primul lucru pe care-l face: pune turnichete, să vadă când ajung oamenii la muncă și când pleacă.
Apoi, al doilea lucru pe care-l face: dă oameni afară, reduce personalul masiv. Nu așa faci performanță cu oamenii. Un om care se simte controlat, care simte mereu că are cuțitul la os, este un om frustrat, care nu o să muncească niciodată la capacitate maximă, nu o să se implice la cel mai înalt nivel al lui. Evident, eu aici am dat un exemplu oarecum mic. La nivel de societate, extremismul poate face mult rău. E nevoie doar să aruncăm o privire în trecut. Ce a făcut Hitler nu a fost extremism?!
A fost mai mult decât atât, a fost genocid. Ascensiunea AUR în sondaje a început să dea „fiori” alianței PNL-PSD?
Eu cred că trebuie să ne concentrăm pe cetățeni, pe nevoile lor, nu pe adversari. Fiori trebuie să ne dea ceea ce nu merge bine în țară și să facem tot ce e posibil să aducem schimbarea. PNL e un partid mare, istoric, care contează și care poate duce lupte politice cu orice adversar.
Ca „veteran” deja al politicii românești ce părere aveți despre noua generație de politicieni ? De ce nu avem încă niște voci solide, niște profiluri de politicieni tineri, cu câteva excepții, desigur, care să se înscrie în cultura politică, iată, de mai bine de două secole de existență a național-liberalilor?
Pe vremea mea, să zic așa, oamenii care făceau pasul în politică credeau real în doctrina partidului în care intrau. Acum, mi se pare că mulți intră în politică doar de dragul de a ocupa anumite funcții. Dar nu vreau să generalizez. Sunt și mulți tineri extrem de bine pregătiți, care nu caută să sară peste etape și care fac un scop din a ajuta oamenii, nu din a se ajuta pe sine.
Ce anume v-a atras antipatia în PNL, astfel încât la congresul din 2021 v-ați clasat pe locul 20 din 25 ca număr de voturi pentru postul de vicepreședinte?
Nu e vorba nicidecum de așa ceva. M-am clasat pe locul 20 pentru că regiunea București-Ilfov a avut un număr mic de delegați, comparativ cu alte zone. Dacă vreți o abordare corectă, trebuie să o calculăm din punct de vedere procentual. Adică, 90% din delegații din regiunea București-Ilfov m-au votat. Însă, ca număr, delegații noștri au fost mai puțini comparativ cu cei veniți din alte regiuni.
Diploma controversată
S-a discutat, la un moment dat, despre diploma dumneavoastră de master, cea care nu putea fi nici confirmată, nici infirmată de instituțiile de resort din Viena, dar care apare în CV. Care este adevărul din spatele acestei controverse?
În ceea ce privește controversa, să îi spunem așa, este vorba, așa cum am menționat în CV, de un curs postuniversitar la care am avut posibilitatea, ca urmare a unei solicitări, să particip anterior cursurilor universitare, astfel încât să nu îmi întrerup parcursul educațional. Și în România sunt unele facilități care se acordă studenților străini, am putea-o numi chiar discriminare pozitivă, dar este o modalitate de a îi sprijini să se integreze. Încercând să fiu cât mai explicit, am creat o întreagă dezbatere. În Austria, sunt trei tipuri, niveluri de studii universitare, pe termen scurt, pe termen mediu și pe termen lung, și eu le-am parcurs pe cele medii, care nu își au finalitatea într-o diplomă de master.
Viitorul președinte va fi…
Viitorul președinte va fi un om demn de această poziție și funcție. Sper ca viitorul președinte să nu repete greșelile făcute de foștii președinți și, ce este mai important, să pună România pe primul loc.
Ce nu știm despre dumneavoastră și ați vrea să știm?
Sunt un om complet normal, nu vă așteptați să vă spun ceva senzațional. Dar vă pot spune, dacă vreți, câteva lucruri poate mai puține cunoscute despre mine.
În 5 din 7 zile sunt pe teren, prin Ilfov. Eu cred că nu ai cum să vezi problemele oamenilor, dacă stai baricadat într-un birou. Am încercat să formez la CJ Ilfov o echipă de oameni care pune accentul de productivitate și să știți că am reușit în mare parte să fac asta. Înainte, mulți așteptau să treacă ziua de muncă și să vină ziua de salariu. Acum nu mai e așa, văd chiar o competiție între departamente la capitolul proiecte, iar acest fapt mă bucură enorm.
Nu am înțeles și nu o să înțeleg niciodată vânătoarea, plăcerea de a ucide un animal, și am mereu mâncare în mașină pentru animalele de pe străzi.
Ați fost un om relativ retras, cu puține apariții publice. De ce?
Pentru că pur și simplu nu-mi place să ies în evidență, și, în plus de asta, nu am timp. Și eu cred că nu despre asta e politica ori administrația. Îi aud pe mulți în jurul meu care spun că politicienii trebuie să fie toată ziua la televizor, să fie foarte prezenți în mediul online. Eu cred că, întâi de toate, politicianul trebuie să facă treabă. Când mai ai timp să îți duci viziunea și proiectele la bun sfârșit, dacă stai numai la televizor? Evident că, în același timp, trebuie să ai un dialog cu oamenii, cu cei care te-au votat. Dar mereu trebuie să existe un echilibru. Decât să apar la o emisiune tv, prefer să merg pe stradă și să vorbesc cu oamenii.
Care sunt valorile care vă definesc ca om și ca politician?
Loialitatea, empatia, prioritatea acordată meritului.
Ce nu ați face vreodată?
Sunt multe lucruri pe care nu le-aș face. Un exemplu profesional: nu aș da niciodată un om afară din rațiuni politice ori personale. Un exemplu personal: cum am spus și mai devreme, nu aș vâna niciodată.
Ce părere aveți despre denunțători?
Foarte proastă.
Care este o vină pe care v-ați recunoaște-o public?
Sunt coleric, vulcanic.
Care este proiectul dumneavoastră politic pentru următorul mandat: vă veți concentra pe educație? Pe mediul de afaceri? Pe infrastructură?
Pe investiții, în general. Pentru că investițiile aduc bunăstare, dar aduc și investitori, care la rândul lor aduc bani în economie și creează locuri de muncă, care înseamnă bani la bugetul local. Și când spun investiții, mă refer la investiții în infrastructura rutieră, în educație, în sănătate, în turism și așa mai departe. Vorbim despre stimularea sectorului infrastructurilor critice, învățământului și sănătății. Pentru aceasta, ca liberal, voi avea grijă să asigur tuturor egalitatea șanselor. Numai pe această cale văd realizată și integrarea, coerența și coeziunea socială.
Cum vreți să fie județul Ilfov la finalul mandatului următor?
Să fie un județ în care oamenii să își dorească să trăiască de drag, nu ca să scape de agitația din București. Un județ curat, cu drumuri fără gropi, cu grădinițe și școli moderne, cu spitale dotate, cu locuri de relaxare, fără animale singure și înfometate pe străzi. Și fix spre această realitate ne îndreptăm acum.
Depărtați-vă puțin de dumneavoastră și uitați-vă la ceea ce ați realizat până acum, cu obiectivitate și detașare. Ce vedeți?
Văd un județ în care se muncește, înainte de orice. Apoi, văd mai multe lucruri bune decât lucruri rele, dar, repet, mai avem de muncă. Se văd investițiile, se văd campaniile de conștientizare, se văd proiectele sociale, se vede implicarea oamenilor.