Începând de sâmbătă, racordarea la rețelele de energie electrică ar urma să devină gratuită pentru toți consumatorii români.
Lipsesc însă normele emise de ANRE, informează stirileprotv.ro. Distribuitorii de energie electircă vor fi obligați să conecteze GRATIS clienții casnici la rețelele pe care le administrează și își vor recupera costurile de racordare din facturile consumatorilor, potrivit unei legi care se va aplica din 19 decembrie 2020.
Legea introduce obligația și pentru distribuitorii de energie electrică, după ce, în octombrie, racordarea la gaze a devenit gratuită pentru toți clienții finali casnici, precizează sursa citată.
Legea prevede că “recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuție, în conformitate cu reglementările ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – n. red.)”.
În consecință, pentru a se realiza gratuit racordarea clienților casnici la rețelele de curent electric, ANRE trebuie să emită, exact ca în cazul racordării la gaze, un set de norme, ce vor stabili exact procedurile care trebuie urmate.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat miercuri, 9 decembrie 2020, Planul de dezvoltare a rețelei electrice de transport pentru perioada 2020-2029 (PDRET), elaborat de Transelectrica, în calitate de operator de transport și de sistem energie electrică. Valoarea totală a planului de investiții pentru următorii 10 ani este de 5,6 miliarde lei.
Planul de investiții pentru perioada 2020-2029 cuprinde lucrări de retehnologizare a rețelelor electrice de transport (RET) existente, integrarea producției din surse regenerabile şi a altor capacităţi de producţie, creșterea capacității de interconexiune, siguranța alimentării consumului, precum şi dezvoltarea sistemelor informatice, de contorizare inteligentă și de telecomunicații și infrastructura critică.
Circa 690 de milioane de lei investiții se vor include în plan în funcție de confirmarea parcurgerii etapelor de decizie necesare la nivelul părților interesate.