RADAR AMERICAN de ultimă generație, relocat în Tulcea. Rolul, protejarea frontierelor estice ale NATO

RADAR AMERICAN de ultimă generație, relocat în Tulcea. Rolul, protejarea frontierelor estice ale NATO
Publicat: 20/08/2024, 19:19

Centrul de Comandă și Control Aerian Depliabil al NATO [DACCC] a relocat recent Radarul de Apărare Aeriană Depliabil [DADR] LANZA LTR-25 și echipa de suport de la Poggio Renatico, Italia, la Cataloi (la 8km de Tulcea), România. În următoarele câteva luni, experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor sprijini operațiunile de supraveghere sporită ale Alianței pe flancul sud-estic, în contextul Ucraina.

În următoarele câteva luni, experți în supraveghere și control aerian din cadrul NATO vor sprijini operațiunile de supraveghere sporită ale Alianței pe flancul sud-estic, ]n contextul .

DACCC a obținut capacitatea operațională inițială a DADR la 14 august, o măsură menită să sporească capacitățile de supraveghere de-a lungul frontierei României, în special pentru identificarea mijloacelor cu o secțiune transversală radar redusă care se apropie de spațiul aerian al NATO, scrie BulgarianMilitary, preluat de G4Media.

Un radar care oferă detecție activă și pasivă

Acest radar mobil este unul dintre cele două alocate DACCC. În combinație cu doi senzori pasivi suplimentari, acestea oferă o capacitate unică. Această configurație face ca DACCC să fie singura entitate NATO care oferă detecție radar activă și pasivă. „Această dislocare trebuie privită ca o măsură defensivă menită să consolideze protecția națiunii gazdă și a aliatului nostru, România”, a declarat generalul-maior Denny Traas, comandantul DACCC.

Misiunea subliniază evoluția și consolidarea continuă a capacităților defensive ale Alianței”, a adăugat el. „Obiectivul nostru principal este de a sprijini eforturile NATO de a menține o poziție militară robustă și capabilă, care descurajează orice atac asupra alianței și este pregătită să apere în cazul în care descurajarea eșuează, a spus el.

În sprijinul avioanelor F16 de la Kogălniceanu

Generalul de brigadă Michael Krah, adjunct al șefului Statului Major pentru Operațiuni în cadrul Comandamentului Aerian Aliat, a subliniat dedicarea NATO pentru protejarea spațiului aerian al membrilor săi. El a evidențiat semnificația strategică a desfășurării radarului DACCC în România, alături de F-18 spaniole staționate în prezent la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, pentru o poliție aeriană sporită.

Aceste acțiuni, a notat el, reflectă puternica unitate și angajamentul dintre aliații NATO în menținerea apărării și descurajării. Radarul LANZA LTR-25 este un sistem radar de ultimă generație conceput pentru detectare, urmărire și supraveghere avansate. Acesta este utilizat în principal în aplicații militare pentru a oferi o cunoaștere cuprinzătoare a situației și pentru a îmbunătăți capacitățile operaționale ale diferitelor platforme, inclusiv nave militare și submarine.

Acoperire de 200 de mile marine

Raza de acțiune a radarului LANZA LTR-25 este destul de extinsă, permițându-i să detecteze și să urmărească ținte la distanțe considerabile. Deși capacitățile specifice de rază de acțiune pot varia în funcție de mediul operațional și de caracteristicile țintei, în general, radarul este capabil să detecteze ținte aeriene și de suprafață la distanțe de peste 200 de mile marine.

Capacitățile de urmărire a țintelor ale radarului LANZA LTR-25 sunt foarte sofisticate. Acesta utilizează algoritmi avansați de procesare a semnalului și tehnologie multi-rază pentru a urmări cu precizie mai multe ținte simultan. Acest lucru îi permite să furnizeze date în timp real privind poziția, viteza și traiectoria obiectelor detectate, ceea ce este esențial pentru evaluarea eficientă a amenințărilor și pentru angajarea în luptă.

Radarul LANZA LTR-25 este integrat cu o varietate de sisteme de arme pentru a le spori eficiența. Acesta comunică cu sistemele de rachete, cu artileria antiaeriană și cu alte arme defensive și ofensive pentru a furniza informații privind țintirea și ghidarea. Această integrare asigură faptul că sistemele de arme pot ataca țintele cu o precizie și o fiabilitate ridicate, îmbunătățind astfel pregătirea generală de luptă și capacitățile de răspuns ale platformei.

Citiți și: România a mai cumpărat încă trei avioane F-16 de la Regatul Norvegiei. Câte avioane de luptă de generația 4 vor avea Forțele Aeriene Române în 2025

F-16, avionul care apără și România, a împlinit 50 de ani! Statistici despre una dintre cele mai populare aeronave militare din lume

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Am leșinat când a venit. Mi-a adus pensia de la 7.300 la 4.800". Noua lege...
Cătălina Ponor a ajuns de nerecunoscut! Cum s-a transformat trupul ei, la 7 ani după...
FOTO. E gata să se dezbrace total. „Cred că sunt hot. Vreau să-mi arăt corpul”
Alain Delon, biografia necenzurată a starului francez. Sex-simbolul anilor '60, „stăpânit de pofta banilor și...
Vacanța de vară, prelungită! Anunț de ultimă oră pentru elevi
Criminalul în serie, care a ucis și dezmembrat peste 40 de femei, a evadat! „Avem...
Emisiunea care DISPARE de la Antene! Vedetele au fost anunțate deja... Care e motivul și...
„Poate fi o capcană”. Prof. dr. Vlad Ciurea, avertisment pentru românii care merg la piscină
Rezultatul autopsiei în cazul copilului de 8 ani mort în timpul unui curs de înot
"A strigat 'tati' și..." Tatăl băiețelului de 8 ani mort la cursurile de înot, mărturii...
Momente de coșmar pentru pensionarii care și-au primit deciziile de recalculare! „Mi s-au tăiat 500...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Cum acorzi prioritate pe trecerea de pietoni pe un drum cu 3 benzi pe sens?
Un preşedinte de stat a ieşit la televizor şi a spus că Ucraina se va...
Cum arăta și când a trăit LUCA, STRĂMOȘUL tuturor FIINȚELOR de pe Pământ?
Vladimir Putin a dat ordinul. Decizia de care toți se temeau, în plin război: Este...
Femeia cu cei mai mulți copii din lume. Suferea de un sindrom rar întâlnit
O mireasă și-a părăsit soțul, la doar 12 ore după nuntă. Ce i-au făcut socrii,...
Soțul doctoriței Gavril, lovitură de grație! E terifiat!
Cu ce i-a așteptat soacra Gabrielei Cristea fiul și nora, la întoarcerea din vacanță? Tavi...
Sabrina Voinea face terapie după înfrângerea de la Jocurile Olimpice: "Am fost aproape să chem...
BANCUL ZILEI. Bulișor: - Tată, spune-mi, de ce bărbaţii de la noi nu pot avea...
Alan Shepard, primul american în spațiu și singurul om care a jucat golf pe Lună