Adjunctul Poliției Capitalei, Radu Gavriș, a fost schimbat din funcția de coordonator al combaterii COVID din Poliția Capitalei, după petrecerea cu polițiștii din centrul Capitalei! Anunțul a fost făcut luni, 25 ianuarie, chiar de către ministrul MAI, Lucian Bode.
„Am dispus înlocuirea ofițerului (n.r. – Radu Gavriș) care avea și funcție de conducere la Poliția Capitalei.
”Nu am cerut înlocuirea lui Gavriș din funcția de adjunct al Poliției Capitalei”, a mai spus Bode.
Am văzut că domnul polițist se luptă cu pandemia din interior și nu aș vrea să-i mai dăm această posibilitate.
Cât timp voi fi în această înalta demnitate voi face tot ce depinde de mine să arăt că majoritatea polițiștilor, eu mi-aș dori toți, sunt profesioniști, respectă haina militară. Și mi-aș dori că niciodată să nu fie pus semnul egal între anumite derapaje și instituții fundamentale în statul român: poliție, jandarmerie, pompieri”, a declarat Lucian Bode.
Măsura vine după scandalul de vineri, de la „petrecerea din Centrul Vechi”. Radu Gavriș a fost înlocuit de Bogdan Berechet, care îi va prelua atribuțiile.
Bode a spus că în cazul lui Gavriș nu a fost vorba despre „un pont”, ci au fost efectuate mai multe controale în Centrul vechi al Capitalei.
„Concret, despre activitățile de vineri, pe dată de 22 ianuarie, noi am verificat peste 4.000 de agenți economici dacă respectă măsurile de prevenire și combatere COVID. Am verificat aproape 8.000 de activități, restaurante, terase. Dintre cei 4.000 de agenți economici, 740 au fost verificați la nivelul Municipiului București. Dintre aceștia, o parte au fost în Centrul Vechi. Așadar, vreau să elimin orice suspiciune că Poliția s-a dus la pont într-o anumită locație. După ce am constatat ce se întâmplă la respectiva locație, am aplicat o amendă contravențională agentului economic, de 5.000 de lei. Am sancționat 25 de participanți la respectiva… nu era vorba de o petrecere pentru că ei nu aveau legătură toți unul cu celălalt… cu 17.500 de lei“, a menționat Lucian Bode.
Bode a cerut lămuriri cu privire la modul în care au ajuns în spațiul public informațiile și imaginile de vineri.
Acesta a dispus totodată cercetarea prealabilă a ofițerului de poliție care se afla la momentul respectiv în local, pentru a observa dacă este sau nu vinovat de nerespectarea prevederilor legale.
În restaurant se mai aflau un român și un cetățean austriac, care trebuiau să fie în izolare, la un hotel din București.
„În incinta respectivului restaurant se mai aflau două persoane, un cetățean român și un cetățean austriac, care conform reglementărilor legale în vigoare, trebuiau să se afle în izolare la un hotel din București, și ei se aflau în respectivă locație. Vor fi parte dintr-un dosar penal deschis pe numele cetățeanului din Călărași care, la primele verificări, s-a constatat că trebuia să fie în izolare și nu la restaurant în București. Vor fi parte în dosarul penal deschis pe numele cetățeanului din Călărași care, la primele verificări, s-a constatat că trebuia să fie în izolare”, a mai spus Lucian Bode.