Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara normală” în care s-ar întoarce și așteptările de la al nouălea PREȘEDINTE

Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara normală” în care s-ar întoarce și așteptările de la al nouălea PREȘEDINTE
Publicat: 23/11/2024, 09:00

Radu Lupescu, medicul român cu o carieră strălucită în Franța, a cărui muncă a fost recunoscută de însuși președintele Franței, Emmanuel Macron, care l-a decorat cu Ordinul Național al Meritului, pentru modul în care a organizat în regiunea lui lupta împotriva pandemiei de COVID, a vorbit într-un interviu pentru Gândul despre ce înseamnă perioada alegerilor pentru românii din diaspora și cât cântărește votul în ceea ce privește direcția în care o va lua România. Medicul a concluzionat franc că românii își doresc o țară normală, punctând în același timp că este esențial ca vocea României să se facă auzită mai mult în Europa și peste tot în lume. 

Românii din țară și din diaspora aleg al nouălea președinte de după Revoluție. Pe drumul spre Cotroceni sunt 14 candidați, care au încercat să convingă alegătorii că pot fi cea mai bună opțiune pentru a fi la cârma României în următorii cinci ani, într-un nou context geopolitic, cu un război aproape de graniță și cu provocări interne, economice, sociale și de apărare.

De la începutul campaniei electorale, toate sondajele l-au dat pe candidatul PSD, Marcel Ciolacu, pe primul loc în preferințele electoratului și cel care intră fără emoții în turul al doilea. Pentru poziția a doua, conform majorității sondajelor, bătălia s-ar da între George Simion, Elena Lasconi și Mircea Geoană, în timp ce unele sondaje comandate de PNL îl indică pe candidatul liberal Nicolae Ciucă pe poziția a doua în preferințele electoratului din primul tur.

Aproape un milion de români din diaspora pot vota de vineri până duminică la alegerile prezidențiale din 2024, în 951 de secții. În Franța sunt 68 de secții de votare, care s-au deschis vineri, de la ora locală 12:00.

„Este prima dată când văd în preajma alegerilor o stare de saturație. Nu știu dacă mobilizarea va mai fi la fel de mare”

Radu Lupescu, medic român de anestezie și terapie intensivă la Clinica Rhena din Strasbourg, spune că este conectat la ceea ce se întâmplă în România și că a mers la vot de fiecare dată.

Dr. Radu Lupescu crede că anul acesta, din ce a observat la românii cu care interacționează, mobilizarea la vot nu va mai fi una la fel de mare ca la alegerile anterioare.

„Cred că o mare parte din cei care sunt în diaspora rămân foarte conectați la țara noastră și acesta este și cazul meu. Bineînțeles că particip și am participat la toate alegerile până acum, am votat de fiecare dată. Pe de altă parte, mi se pare că la fiecare alegere este un moment de cumpănă. Deci, de fiecare dată este extrem de important să votăm, pentru că lucrurile pot merge înapoi sau pot merge spre un făgaș pe care nu ni-l dorim. Mi se pare însă că aceeași criză se repetă la fiecare patru ani și o vedem poate chiar mai acut în ultimii ani decât era acum 10-15 ani.

Cred că este prima dată când văd în preajma alegerilor o stare de saturație, cauzată și de această lipsă de evoluție clară. Mai exact, văd în jurul meu multe persoane care sunt puțin indiferente față de aceste alegeri. Ce vreau să spun este că nu știu dacă mobilizarea va fi atât de mare, așa cum era de obicei. Bine, asta se întâmplă în mica mea bulă, nu cred că se poate generaliza, dar este un pic îngrijorător.

A doua precizare pe care aș face-o este aceea că mulți dintre noi am fost foarte surprinși de votul diasporei de acum patru ani, în care a apărut, din senin, un vot naționalist care nu exista până atunci. Deci va fi foarte interesant să vedem cum va vota diaspora de această dată și dacă se va vedea același elan  pro-european”, a spus medicul român.

Dr. Radu Lupescu - medicul român, cu o carieră strălucită în Franța
Dr. Radu Lupescu, medic român cu o carieră strălucită în Franța

„Cred că românii își doresc  o țară normală”

Medicul Radu Lupescu a vorbit despre așteptările pe care le are de la viitorul președinte, dar și despre ce crede că își doresc românii de pretutindeni, mai ales în condițiile în care, în ciuda evoluției și a schimbărilor din ultimii ani, vocea României nu se face încă pe deplin auzită în Europa.

Medicul anestezist a punctat și faptul că situația geopolitică a României este una diferită, ținând cont de războiul dintre Rusia și Ucraina.

Să fim o țară conectată cu Europa mai mult decât suntem acum. Mi se pare că vocea României este încă foarte slabă în Europa și am văzut situații rare în care să se vorbească  în media din Franța despre forța României. România face parte din Europa, dar vocea ei este foarte slabă și foarte puțin auzită. Și cred că asta ar trebui să facă în primul rând politicienii români.

În al doilea rând, cred că de la viitorul președinte așteptăm să afirme clar valorile noastre, dar bineînțeles cu specificitatea pe care o avem. Nu ne putem aștepta să avem exact aceleași aspirații și aceleași gânduri ca cei din Franța și cred că politicienii trebuie să țină cont de asta. Nu cred că putem adapta direct și complet agenda europeană la cazul României. Situația noastră este diferită, evoluția societății este diferită. Nu ne putem aștepta ca toți românii să gândească la fel ca francezii care sunt într-o societate deschisă și democratică de zeci și zeci de ani”, a spus medicul român.

„Am auzit extrem de rar – și asta  în cazuri foarte grave în Franța – să vină poliția sau procuratura să ridice un medic”

Medicul român stabilit în Franța de mai mulți ani a explicat care sunt motivele care stau acum în calea revenirii lui definitive în România.

„Este o întrebare foarte grea (n.r. – despre revenirea în România), pentru că ea cuprinde mai multe întrebări. În primul rând, care sunt condițiile externe pentru ca un medic din Franța să se întoarcă în România? Adică sistemul de sănătate din România permite unui medic român – care s-a obișnuit cu un sistem funcțional ca cel din Franța –  să se întoarcă? Mai sunt mulți pași de făcut până acolo.

România nu are încă stabilit foarte clar un sistem de gestiune și de analiză de risc în sănătate, ca să ne permită să nu mai avem la fiecare câteva săptămâni sau la câteva luni un caz dramatic, care în Franța nu s-ar fi întâmplat neapărat.

Și mai este și problema cu asumarea erorilor medicale, discutarea lor. Poate că aici este o specificitate a României, pe care nu o văd în Franța. Am auzit extrem de rar – și asta  în cazuri foarte grave în Franța – să vină poliția sau procuratura și să ridice un medic.

Cred că lucrurile trebuie să se întâmple poate puțin mai liniștit, cu analiza erorilor medicale, care trebuie făcută, este extrem de importantă. Erorile trebuie asumate, ele nu se pun sub preș, dar se discută. Și nu pentru a vedea cine este vinovatul, ci pentru a înțelege care sunt cauzele care au dus la accidentul medical sau la ceva foarte grav care s-a produs. Aceste lucruri trebuie discutate pentru a modifica procedurile și pentru ca un astfel de caz să nu mai fie posibil sau să devină foarte puțin probabil”, consideră medicul de anestezie și terapie intensivă Radu Lupescu.

„În România, oamenii trăiesc în mici bule”

Dr. Radu Lupescu susține că, din orice punct ar putea fi privită o eventuală revenire în țară, lucrurile sunt complexe, ținând și de felul în care fiecare s-a adaptat în țara în care trăiește, de familia pe care și-a construit-o acolo și ce ar însemna ieșirea dintr-o bulă în care s-a obișnuit și adaptarea la o alta, care are provocările ei.

„În al doilea rând, sunt medici români care au plecat de mult timp din România și care și-au întemeiat familii, au copii. Și ajungem la situația în care trebuie să discutăm și despre sistemul de învățământ din România, pentru că oamenii se gândesc și la viitorul copiilor lor. Este un alt punct inclus în întrebarea dumneavoastră, și anume cum ar trebui să fie școala în România pentru ca eu, ca tată, să vin cu copiii mei acolo, ei fiind obișnuiți cu sistemul din Franța.

Apoi, ar mai fi un lucru pe care vreau să-l precizez. Din punctul meu de vedere, ca om care trăiește de mulți ani în străinătate, în România, oamenii trăiesc în mici bule. În bulele lor sunt foarte bine, dar când ieșim și ne confruntăm cu cei din celelalte bule, se întâmplă lucruri care pot fi dramatice. Mă refer aici la modul de a conduce sau când trebuie să mergem la spital, dar și când ne lovim de problemele administrative. Toate aceste lucruri sunt și ele luate în calcul, dacă ne gândim să ne întoarcem.

Pe de altă parte, și este foarte bine așa, am cunoscuți oameni care s-au întors în țară, pentru a putea crea – profitând de expertiza lor din străinătate – noi specialități și noi centre în România, ceea ce este foarte bine. Dar, în general, vorbim despre cei tineri care n-au stat foarte mult în Franța și care nu și-au întemeiat o familie aici. Lucrurile sunt complexe, ținând cont și de felul în care fiecare s-a adaptat în țara în care trăiește”, a încheiat medicul român Radu Lupescu.


CITEȘTE ȘI:

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024. Tot ce trebuie să știi despre candidați și ordinea pe buletinele de vot. Unde și cum votezi la primul tur din 24 noiembrie

România, la răscruce de ALEGERI. Analistul Bogdan Teodorescu, despre aritmetica majorității: „Primul an în care numărul de dreapta nu este mai mare”

VIDEO | Radu Lupescu, medicul ATI care îngrijește pacienți cu COVID în Franța, decorat de președintele Macron: „Riscul de a te infecta acum este mult mai mare” (EXCLUSIV)

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Adriana Bahmuțeanu și George Restivan sunt ÎMPREUNĂ! Când a venit el pe furiș, în România:...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din Porțile de Fier, protejată de...
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în...
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ameninţarea de pe piaţa imobiliară. România ar putea ajunge o piaţă de chiriaşi: "Preţurile se...
Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar...
Gabriel Cotabiță a murit la 69 de ani. S-a chinuit mult în ultimele clipe
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A murit Gabriel Cotabiță! Celebrul artist avea 69 de ani
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Descoperire majoră în lupta cu obezitatea! De ce revin kilogramele după slăbit?