Prima pagină » Actualitate » Radu Mazăre a fost ELIBERAT din închisoare / Fostul primar pleacă acasă după 1.800 de zile în spatele gratiilor

Radu Mazăre a fost ELIBERAT din închisoare / Fostul primar pleacă acasă după 1.800 de zile în spatele gratiilor

Radu Mazăre a fost ELIBERAT din închisoare / Fostul primar pleacă acasă după 1.800 de zile în spatele gratiilor
Radu Mazăre/ Foto: Ionut Muresan

Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare, după ce Tribunalul Ilfov a admis cererea de eliberare condiționată a fostului primar al Constanței.

„Admite cererea de liberare condiționată formulată de condamnatul Mazăre Radu Ștefan, aflat în stare de deţinere în Penitenciarului Jilava Bucureşti. Dispune liberarea condiţionată a contestatorului condamnat de sub puterea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 101/29.06.2023, emis de Tribunalul Ilfov, Secţia Penală”, conform minutei publicate pe portalul instanțelor de judecată.

Decizia este definitivă.

Radu Mazăre merge acasă după 5 ani de la extrădarea din Madagascar

Fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, este în spatele gratiilor din mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar, unde fugise din 2017, și încarcerat pentru a-și executa pedeapsa primită după condamnările din cazul retrocedărilor ilegale de terenuri şi din celebrul dosar Polaris.

Dosarul de eliberare condiționată a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Ilfov, care luni, 27 mai 2024, au decis că Radu Mazăre poate fi lăsat în libertate.

Chiar și după ce va ieși din spatele gratiilor, Mazăre nu va putea să plece din țară, în condițiile în care, în celelalte dosare în care este cercetat sau judecat, magistrații au dispus măsura preventivă a controlului judiciar.

Radu Mazăre are în Madagascar un complex hotelier de patru stele, Mantasaly Resort, în Golful Andovokonko, construit pe un teren de 1,8 hectare, concesionat pentru 99 de ani de la un trib local. Fostul primar a fost adus de acolo când autoritățile l-au extrădat în România, în mai 2019.

Radu Mazăre – supranumit ”faraonul litoralului” pe vremea când era primar al Constanței, pentru distracțiile pe care le-a organizat, la care a defilat în costume de faraon, războinic zulu, împărat roman sau ofițer nazist – execută, din 2019, o pedeapsă de nouă ani de închisoare, în urma contopirii a două pedepse, din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri şi din dosar Polaris.

În dosarul Polaris, Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 10 decembrie 2015, fiind acuzat de trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi conflict de interese. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au scris în rechizitoriu că Radu Mazăre a primit opt milioane de euro şi peste opt milioane de lei de la reprezentanţii unor firme, pentru facilitarea emiterii unor documente şi pentru înlesnirea câştigării unei licitaţii sau încheierea unor contracte. În februarie 2022, judecătorii l-au condamnat definitiv la 5 ani de închisoare.

În dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, fostul primar al Constanţei a fost condamnat definitiv – în februarie  2019 – la 9 ani de închisoare, pentru abuz în serviciu și constituire a unui grup infracţional organizat. Alături de Radu Mazăre, au fost trimiși în judecată alţi 31 de inculpaţi, funcţionari publici, oameni de afaceri, notari şi evaluatori. (detalii AICI)

Radu Mazăre este în penitenciar din mai 2019, când a fost extrădat din Madagascar, unde a ajung după ce a fugit din România, în decembrie 2017.

În luna martie 2024, Mazăre a cerut instanței să fie eliberat condiționat, dar Judecătoria Sectorului 4 i-a respins solicitarea, o lună mai târziu.

Gândul a prezentat, în exclusivitate, motivele pentru care judecătorul care i-a analizat cererea a considerat că argumentele aduse de Radu Mazăre în sprijinul solicitării sale de eliberare condiționată nu au fost convingătoare.

El a depus contestație împotriva decizie JS4, iar, luni, Tribunalul Ilfov i-a dat câștig de cauză.

Radu Mazăre: „Există suficiente dovezi de îndreptare, faptele comise constituie un aspect izolat din viața mea”

Fostul primar Radu Mazăre a spus în fața instanței de la Judecătoria Sectorului 4 că „și-a îndeplinit obiectivele stabilite în Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă, a fost recompensat, nu a fost sancționat disciplinar, a participat la programe educaționale și sociale, a desfășurat activități de deservire a unității”.

„… a participat constant la activități cultural-educative de instruire, la numeroase cursuri, la activități de grup religioase sau liturgice, desfășurate de către preotul ortodox, cercuri de lectură, consiliere, cursuri de adaptare pentru viața instituționalizată, programe și activități de asistență socială, program de pregătire pentru liberare.

… a solicitat în mod constant să participe la activități lucrative în toată perioada de încarcerare”, se arată în motivarea instanței de la Judecătoria Sectorului 4.

Radu Mazăre a arătat că există „suficiente dovezi că s-a îndreptat, iar faptele comise constituie un aspect izolat din viața sa”.

Fostul primar a mai spus în fața instanței că „este integrat în viața de familie, beneficiind de sprijinul mediului de suport al familiei extinse prin vizite, convorbiri telefonice”, toate acestea fiind, din punctul său de vedere, „premise ale faptului că scopul pedepsei a fost atins”.

Radu Mazăre a stat peste 1.800 de zile în spatele gratiilor

Fostul primar al Constanței a stat, din mai 2019 până în 27 mai 2024, peste 1.800 de zile în spatele gratiilor.

  • Radu Mazăre s-a aflat în arest preventiv la domiciliu timp de 85 de zile.
  • Fostului primar i se consideră executate alte 270 de zile (20 pentru absolvirea unui curs de calificare) și i se deduc alte 60 de zile, „considerate ca executate în condiții necorespunzătoare”.

În total, ținând cont de aceste aspecte, Radu Mazăre a executat peste 2.000 de zile de închisoare, din pedeapsa de 3.288 de zile.

Înainte de a ajunge în fața instanței, fostul primar al Constanței a apărut pentru prima oară în fața Comisiei pentru liberare condiționată a Penitenciarului Jilava, care a constatat că și-a îndeplinit fracția de pedeapsă, una dintre condițiile necesare pentru a putea cere să fie lăsat în libertate.

Instanța a arătat însă că legea prevede că „liberarea condiționată are un caracter facultativ, nu reprezintă un drept”.

„Simpla trecere a timpului în penitenciar nu poate duce, în niciun caz, prin ea însăși, la dispunerea liberării condiționate. (…) În cazul în care nu există aparența unei reeducări, instanța nu este obligată la eliberarea condiționată a condamnatului, în măsura în care acesta nu face dovada unor eforturi temeinice de îndreptare”, potrivit motivării instanței, prezentate de Gândul, în exclusivitate.


CITEȘTE ȘI:

De ce crede instanța că Radu Mazăre nu s-a îndreptat în 5 ani de ÎNCHISOARE. Judecătorii vor ”garanții că nu va continua să săvârșească infracțiuni”

Decizie de ultimă oră luată de conducerea pușcăriei, în cazul lui Cristian RIZEA. Fostul deputat a ajuns să stea cu celula descuiată

Ce PENSIE primește, la pușcărie, Gheorghe DINCĂ. Monstrul din Caracal are de achitat despăgubiri de peste 600.000 de euro

Adevăratul motiv pentru care criminalul Kostas PASSARIS a fost ținut singur în cameră timp de 23 de ani. Este unicul caz din România

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie ... vezi toate articolele