Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au respins, luni, cererile de suspendare a deciziei penale pronunţate de Completul de 5 Judecători.
Instanța supremă a admis în principiu contestaţiile în anulare formulate de către Radu Mazăre şi Gabriel-Sorin Strutinsky împotriva deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători.
De asemenea, ÎCCJ a respins ca nefondate cererile de suspendare a executării deciziei penale nr. 14 din data de 3 februarie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Completul de 5 Judecători, potrivit Mediafax.
În 3 februarie, instanța supremă a dat un verdict final în dosarul „Polaris”, iar fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Pedeapsa a fost redusă, comparativ cu decizia primei instanțe, care a dispus ca fostul edil să stea în închisoare 9 ani și 10 luni, pentru luare de mită și conflict de interese în formă continuată. În același dosar a fost condamnat și Sorin Strutinsky, el primind o pedeapsă de 5 ani de închisoare.
Conform minutei instanței supreme, de la Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky urmau să fie confiscate câte 3,4 milioane de lei. Decizia este definitivă.
În 3 februarie, precum și în prezent, Radu Mazăre se află în închisoare, la Penitenciarul Jilava, după ce a fost condamnat în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Constanța și Mamaia, la nouă ani de închisoare.
Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303 de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding SRL., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului. Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding SRL şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.