Radu Mazăre și alți inculpați din Dosarul Polaris vor să scape de sechestru. Cine a reușit să îi convingă pe judecători
Fostul viceprimar al Constanței, Gabriel Stan, i-a convins pe majoritatea magistraților din completul de judecată să-l scape de sechestrul instituit de către procurorii DNA în Dosarul Polaris. Fostul edil Radu Mazăre și prietenul său, omul de afaceri Gabriel Strutinsky, au făcut demersuri similare, însă fără succes.
Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul de 5 judecători are pe rol apelul în Dosarul Polaris, al cărui următor termen de judecată se va desfășura pe data de 4 octombrie.
Pe data de 6 septembrie, o parte din inculpații din dosar – în frunte cu Radu Mazăre – au formulat cereri de ridicare a sechestrului asigurator de pe bunurile mobile și imobile. Doar fostul viceprimar al Constanței, Gabriel Stan, a reușit să îi convingă pe majoritatea judecătorilor din complet, iar decizia poate fi contestată de către procurorii DNA.
„Cu unanimitate, Menţine măsura sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Mazăre Radu Ştefan, Strutinsky Sorin Gabriel, Martin Eduard Stelian, S.C.Polaris Holding S.R.L., Tolea Tudoriţa, Harpalete Doru Aurelian, Oprea Sorina Laura, Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal(…). Cu majoritate, Ridică sechestrul asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Stan Gabriel Marius instituit prin ordonanţele nr.964/P/2015 din 7.04.2015 şi 3.12.2015 ale P.Î.C.C.J. – D.N.A. Cu drept de contestație în termen de 48 de ore de la comunicare (…). Opinie separată, în sensul menţinerii sechestrului asigurător instituit asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Stan Gabriel Marius”, se arată în minuta deciziei ICCJ.
Condamnările din Dosarul Polaris
Pe data de 3 mai 2019, fostul viceprimar al Constanței, Gabriel Stan, a fost achitat în Dosarul Polaris.
În schimb, Radu Mazăre a primit 9 ani și 10 luni de închisoare.
Apropiatul lui Mazăre, Sorin Strutinsky, a fost condamnat la 7 ani și 10 luni de închisoare.
Alți 5 funcționari care la data faptelor lucrau la Primăria Constanța au primit pedepse cu suspendare. Decizia finală o va da Completul de 5 judecători de la ICCJ.
Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost trimis în judecată pentru trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale).
Alături de fostul edil al Constanţei, au fost trimişi în judecată deputatul PSD de atunci Eduard Martin şi mai mulţi funcţionari din cadrul Primăriei Constanţa, precum şi omul de afaceri Sorin Strutinsky, acesta din urmă pentru trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
Acuzațiile procurorilor DNA
Potrivit unui comunicat DNA, în perioada 2006 – 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Strutinsky, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro şi a primit circa 1.000.000 de euro şi 2.472.303 de lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.
De asemenea, în perioada 2008-2014, Radu Mazăre, cu ajutorul lui Sorin Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding SRL., al cărei asociat şi administrator în fapt era Eduard Martin, peste şapte milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.Potrivit DNA, în anul 2008, între S.C. Polaris M Holding SRL şi Primăria Constanţa a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu zece milioane de lei.