Radu și Alexandru Mazăre au cerut învoire de la ANP pentru a merge la înmormântarea mamei lor. Ce spune legea
Fostul primar al Constanței Radu Mazăre și fratele său, fost parlamentar PSD, Alexandru Mazăre, care execută pedepse privative de liberate, așteaptă decizia Administrației Naționale a Penitenciarelor, căreia i-a cerut învoire din penitenciare pentru a merge la înmormântarea mamei lor.
Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) va analiza dacă va aproba lui Radu Mazare și lui Alexandru Mazare participarea la înmormântarea mamei lor. Gabriela Victoria Mazăre a decedat în urmă cu trei zile, în urma unui infract, la puțin timp după ce fratele lui Radu Mazare, Alexandru, a fost și el condamnat definitiv, apoi încarcerat.
Înmormântarea mamei are loc luni, iar cei doi se află la cele două penitenciare unde își execută pedeapsa.
Fratele lui Radu Mazăre, Alexandru Mazăre, a fost condamnat definitiv, marți, la 3 ani de închisoare cu executare, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Sentința a fost dată în dosarul ce vizează cartierul Henri Coandă din Constanța și a fost încarcerat în Penitenciarul Rahova.
În cazul fostului primar PSD al Constanței, judecătorii au decis încetarea procesului penal. În prezent, Radu Mazăre se află la închisoare, în prezent la Penitenciarul Jilava, după ce a fost condamnat pentru 9 ani în dosarul retrocedărilor de plaje și terenuri din Mamaia.
Care e procedura
Cererile fraților Mazăre vor fi analizate în regim de urgență de o comisie specială care se întrunește pentru astfel de cazuri, potrivit informațiilor Gândul.
Potrivit Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, „persoanele condamnate sunt informate de către administrația penitenciarului cu privire la boala gravă sau decesul soțului, soției sau al concubinului, concubinei, precum și al unei rude apropiate, în cel mai scurt timp de la luarea la cunoștință, de către administrația penitenciarului, despre evenimentul produs”.
Aceași lege prevede dreptul la învoire a condamnatului pentru motive umanitare, pe o durată de cel mult 10 zile. „Învoirea din motive umanitare se poate acorda pentru participarea persoanei internate la înhumarea unui membru de familie, a oricărei persoane cu care are puternice legături afective, pentru soluționarea unor probleme sociale, medicale sau pentru sprijinirea familiei, precum și în caz de calamitate”, arată legea.