Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat a anunțat MĂSURILE de urgență pentru zona din România în care a căzut drona rusească

Raed Arafat a anunțat MĂSURILE de urgență pentru zona din România în care a căzut drona rusească

Raed Arafat a anunțat MĂSURILE de urgență pentru zona din România în care a căzut drona rusească

Raed Arafat, secretar de stat în cadrul MAI și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a anunțat, vineri, măsurile de urgență pentru zona din Tulcea unde a căzut drona rusească, în contextul bombardamentelor lansate de Rusia asupra infrastructurii portuare a Ucrainei la Dunăre.

Astfel, el a explicat, la Antena 3, măsurile preventive dispuse de autorități în urma incidentului.

„Măsurile sunt măsuri preventive și normale la acest moment, având în vedere că există un risc ca unele din aceste drone să eșueze, să se întâmple ceva cu ele și să producă anumite probleme la nivelul teritoriului României. Și atunci, în localitățile foarte mici care există în zona respectivă, se poate construi o zonă de protecție betonată. Colegii de la Ministerul Apărării și-au asumat să realizeze aceste adăposturi pentru un număr mic de oameni. Este realizabil și se va face în cel mai scurt timp, în zonele cu blocuri care sunt în apropiere. Pompierii, colegii de la protecția civilă, caută și deja analizează și ei au aceste zone și cunosc bine unde avem subsoluri, unde avem zone în care oamenii pot să se adăpostească. Iar acolo unde nu există adăposturi vor fi recomandări legat de cum să te comporți în apartament sau în casă, în cazul unui risc care există în zonă, ca să te protejezi mai bine.

Aceste măsuri urmează să fie comunicate într-un număr mic de zile – nu vorbim de o perioadă lungă – de către cele două județe care sunt implicate în principal aici, și vorbim la acest moment de județul Galați și județul Tulcea. (Legat de mesajele Ro-ALERT-n.r.), Ministerul Apărării ne informează și există chiar un hotline între Centrul de conducere militar și colegii de la Dispeceratul permanent de la IGSU și, pe baza acestei informări, imediat se emite mesaj. Nu vor fi mesaje care să inducă panică. Riscul este foarte mic și știm că riscul este foarte mic. Noi facem acest lucru preventiv, având în vedere cele întâmplate în ultima perioadă.

Nu este un risc zero, e un risc foarte mic ca una din aceste drone să eșueze și să producă pagube pe teritoriul României. Acest risc nu poate fi exclus, motiv pentru care noi trebuie să fim pregătiți și trebuie să înștiințăm populația și trebuie să luăm măsurile de protecție normale în astfel de situații. Dincolo de aceste mesaj, Ro-ALERT, va fi o instruire a populației din zonă să nu se panicheze. Nu e o premieră că vorbim acum cu populația, dar acum se va lucra în conformitate cu hotărârea CNSU, într-un mod organizat și concentrat, pe zonele care colegii de la Ministerul Apărării ne ni le vor comunica ca și zone de risc principal. Sunt lucruri pe care trebuie să le știe oamenii care locuiesc în zonele aflate la granița cu Ucraina și vedem foarte clar că sunt afectate de aceste bombardamente. Deci, dacă apar mesaje Ro-ALERT, să aplice ce spune acolo, să-și activeze telefoanele, dacă le-au dezactivat, să fie atenți la (comunicările) cu care vin pompierii, pentru că în zonele în care n-avem semnal telefonic or să fie pompierii cu mașini care vor face aceste anunțuri.

Vom avea mașina permanentă acolo, cu mijloacele de adresare publică și cu sirenă. Cei care sunt în zone care au adăposturi să meargă la adăposturi, dacă este recomandare dată în acest fel, iar cei care sunt în zonele care la acest moment nu au adăposturi, să rămână departe de geamuri, departe de exterior. Sperăm cât mai rapid că vom avea și pentru ei adăposturile temporare care vor fi construite de armată”, a spus Raed Arafat, pentru sursa citată.

Ce prevede Hotărârea CNSU

Localitățile Plauru și Ceatalchioi, în apropierea cărora a căzut drona a cărei existență a fost negată – până miercuri – de oficialii români, sunt menționate explicit în Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ce prevede măsurile în cazul producerii altor asemenea incidente.

Textul Hotărârii:

  • Art. 1 – Se abilitează Ministerul Apărării Naționale să evalueze și să stabilească zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni și Ismail în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.
  • Art. 2 – În zonele stabilite în condițiile art. 1, comitetele județene pentru situații de urgență dispun măsuri pentru informarea populației,
  • identificarea spațiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire și asigurarea permanenței la sediile autorităților publice locale locurile de acționare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situații de urgență din județele în care sunt stabilite zone în condițiile art. 1, asigură informarea populației cu privire la modul de comportare și acțiune, verificarea și eliberarea tuturor spațiilor cu destinație de adăposturi publice, precum identificarea altor spații ce pot fi folosite pentru protecția populației.
  • Art. 3 – Ministerul Apărării Naționale edifică spații de protecție a populației la nivelul localităților Plauru și Ceatalchioi, precum și la nivelul altor localități cu un număr mic și foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor județene pentru situații de urgență.
  • Art. 4 – În cazul manifestării riscului de cădere a unor elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naționale notifică Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zona specifică potențial a fi afectată. În zonele comunicate conform alin. 1, se abilitează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență să emită mesaje de avertizare și alarmare a populației prin sistemul Ro-Alert și/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităților publice locale.
  • Art. 5 – În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situații de urgență dislocă echipaje care asigură avertizarea/alarmarea populației, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicații radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare.
  • Art. 6 – Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

Mai mult, în acest context, SUA trimit mai multe avioane de luptă F-16 în România, pentru a consolida misiunea de poliție aeriană a NATO în țara noastră

O dronă rusească, cel mai probabil de fabricație iraniană, s-a prăbușit în România, recent, în zona localității tulcene Plauru, în apropierea graniței cu Ucraina. Drona face parte dintr-un „stol” ucigaș care a vizat porturile ucrainene de la Dunăre, Reni și Ismail. Cele două porturi și depozitele de cereale sunt vitale sunt vitale pentru exporturile țării de peste Dunăre.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și