Prima pagină » Actualitate » Raed Arafat: Avem 11 clădiri de şcoli care au avut FISURI după cutremurul de marți. Vor fi expertizate până se întorc elevii din vacanță

Raed Arafat: Avem 11 clădiri de şcoli care au avut FISURI după cutremurul de marți. Vor fi expertizate până se întorc elevii din vacanță

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat, la finalul ședinței de Guvern de miercuri, că în urma cutremurului de marţi sunt 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. „Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo”, a adăugat el.

„O să revin la ce s-a întâmplat ieri. (…) Avem 11 clădiri de şcoli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanţă. Până se întorc, aceste şcoli vor fi expertizate şi bineînţeles, dacă sunt probleme, atunci nu se întorc elevii acolo, dar dacă sunt doar fisuri superficiale, ele se repară, dar asta nu pune în pericol viaţa elevilor şi atunci ei se întorc la şcoală. Deci evaluările se vor face înainte, în perioada aceasta, înainte ca elevii să se întoarcă la şcoală”, a precizat Raed Arafat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut, la rândul său, în şedinţa de Guvern, să se verifice dacă firmele implicate în construcţiile care s-au prăbuşit la cutremurul din Turcia au construit în România. Ciucă a precizat că 118 școli au fost evaluate cu risc seismic 1 și că a decis ca aceste unități școlare să intre imediat în reabilitare.

Șeful Guvernului a arătat că este nevoie ca standardele din domeniul construcţiilor, calitatea materialelor să fie revizuite.

„Ceea ce este important de subliniat, sensibil în momentul de faţă este domeniul infrastructurii şcolilor din Ministerul Educaţiei”, a spus premierul, afirmând că sunt deja în derulare proiecte la nivelul Ministerului Dezvoltării, prin CNI, pentru reabilitarea instituţiilor de învăţământ. „Avem 60 de şcoli (..) care se reabilitează printr-un program finanţat prin Banca Mondială, dar avem de asemenea 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1. Am decis ca la nivelul grupului să se analizeze imediat modalitatea prin care aceşte şcoli cu risc seismic 1 să intre în reabilitare imediat, în funcţie de procedurile care sunt specifice”, a mai spus Ciucă.

Măsurile Ministerului Educației

Ministerul Educației a anunțat că la nivelul instituției au fost dispuse mai multe măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

„Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.”, a transmis instituția.