Firma care opera cisternele GPL de la Crevedia, unde s-a produs explozia în care au fost răniți zeci de oameni, funcționa fără autorizație. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, spune că, ”în mod normal, firma nu avea activitate, de fapt”. Secretarul de stat Bogdan Despescu a declarat, la rândul său, că a cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii.
Potrivit șefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, firma care opera cisternele GPL de la Crevedia nu avea documente sau autorizație de funcționare, iar pompierii fac controale, dar ”acolo unde funcționează”.
”Aici se ştia că nu funcţionează, că nu există, adică ei nu mai aveau activitate, din ce se ştie”, a declarat Arafat.
”Din punctul nostru de vedere, firma nu avea documente sau autorizaţie să funcţioneze, în mod normal, firma nu avea activitate, de fapt”, a adăugat șeful DSU.
În ceea ce privește numărul mare de pompieri răniți în urma intervenției, Arafat spune că s-au luat măsurile de precauție, dar că, în cazul unor astfel de evenimente, există riscul ca pompierii să fie răniți.
”Este foarte greu să spunem aici ce măsuri trebuia să fie luate. Măsura ca să nu păţească nimeni nimic este să nu fie nimeni acolo, dar la pompieri asta e cam greu, cu meseria lor să nu fie nimeni acolo. Au luat măsurile de precauţie, ei au tactică de intervenţie, a fost chiar inspectorul-şef de la Bucureşti. Deci din punctul meu de vedere, când te duci la foc, chiar şi la un foc de apartament, există uneori riscul să ai fenomene precum backdraft, flashover, una, alta care să ducă la rănirea unor pompieri. Pompierii fac tot posibilul să nu se ajungă la această situaţie, dar când ai case care au risc să ia focul, când ai alte structuri, nu era doar cisterna sau gazul respectiv care ardea, era risc de propagare, clar că trebuia cineva să fie ca să lupte împotriva acestui foc şi să limiteze propagarea lui”, a explicat șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
La rândul său, secretarul de stat Bogdan Despescu a declarat, că a solicitat o analiză privind activitatea companiei din Crevedia.
„Din punct de vedere al structurilor MAI am cerut o analiză privind modul cum s-a desfășurat activitatea acelei companii. Primele date au fost puse la dispoziția procurorului și fac parte din cadrul probatoriului”, a declarat Bogdan Despescu.
CITEȘTE ȘI;
Exploziile de la Crevedia: Patru răniţi, transportaţi în spitalele de la Bruxelles şi Milano
Exploziile de la stația GPL din Crevedia ajung în presa internațională