Raed Arafat, despre pacienta care susține că nu mai poate fi operată decât în Turcia după ce Spitalul Foișor a devenit unitate COVID: „Se poate opera în mai multe spitale din țară. A fost contactată și programată la Spitalul Universitar” | VIDEO
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit luni, printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook, că a aflat despre polițista din Giurgiu care ar fi urmat să fie operată la Spitalul Foișor și care susține că acum nu mai poate fi operată decât în Turcia ca urmare a transformării unității sanitare în spital COVID.
Arafat spune că respectiva pacientă poate fi operată în mai multe spitale din țară și că aceasta ar fi fost contactată de autorități pentru a fi programată la medicul Florin-Cătălin Cârstoiu, ortoped și manager al Spitalului Universitar.
Raed Arafat: Pacienta va decide dacă dorește sau nu să se opereze în România
Raed Arafat adaugă că va rămâne la alegerea acesteia dacă va dori să dea curs invitației.
„O pacientă care urma a fi internată, ea nu era în spital, urma a fi internată peste câteva zile în spital (Foișor, n. red.), a apărut public cu afirmația că nu mai poate fi operată decât în Turcia și că nu mai poate fi operată în România. Astăzi, văzând despre ce este vorba, văzând care este diagnosticul, un diagnostic care poate fi operat în mai multe spitale din România și nu doar în centrele universitare, a fost contactată pacienta de către direcția noastră de asistență medicală de urgență pentru a o sprijini, fiind și angajată a MAI și s-a programat o vizită către domnul profesor Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar și care este ortoped de specialitate, pentru a fi consultată și programată pentru operație.
Rămâne, bineînțeles, la latitudinea pacientei dacă dorește să beneficieze de faptul că este programată să fie consultată și operată la Spitalul Universitar București sau dacă vrea în continuare să meargă în altă parte. Dânsa va decide acest lucru”, a declarat Raed Arafat.
Femeia ar fi trebuit să fie operată la Spitalul Foișor
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual a mediatizat cazul Marilenei Ion, angajată a Poliției din Giurgiu, care era programată inițial pentru o operație la coloană la Spitalul Foișor din Capitală.
Însă, după transformarea unității în spital COVID, femeia nu mai poate fi operată la Foișor, iar potrivit postării Sindicatului Polițiștilor, singura sa șansă ar mai fi să se opereze în Turcia.
„Colega noastră, Ion Marinela, în vârsta de 49 de ani, din cadrul Politiei Municipiului Giurgiu, urma sa fie operată, având indicație urgenta la Spitalul Foișor din București, însa acesta, așa cum majoritatea ați văzut în mass-media, a fost transformat in spital Covid.
În spitalele private din tara, intervenția costa peste 10.000 euro iar la alte spitale de stat nu mai are timpul necesar sa ajungă, având in vedere programările foarte târzii din cauza pandemiei,va expira valabilitatea investigațiilor si analizelor preoperatorii efectuate şi nu orice spital poate realiza implantul de care are nevoie.
Singura șansă ar fi o intervenție in Turcia, care costă 6000 euro. Intervenția presupune implantarea unei proteze si a unor șuruburi de susținere a coloanei, și intervenția asupra unor stenoze si a unor operații anterioare care in timp au creat alte probleme.
Colega noastră a mai suferit in urma cu câțiva ani de un neoplasm mamar, are un copil minor în întreținere şi are nevoie de ajutorul nostru. În cazul in care nu efectuează operația, exista riscul de paralizie a membrelor inferioare”, se arată în mesajul postat de sindicat pe Facebook.
Zeci de pacienți evacuați de la Spitalul Foișor
Zeci de pacienți internați în Spitalul de Ortopedie Foișor din Capitală au fost evacuați vineri noaptea după ce spitalul a fost transformat în unitate suport COVID. Pacienții sunt redistribuiți la alte spitale din Capitală cu salvările sau cu mașinile personale.
Aparținătorii susțin că au fost anunțați cu doar câteva ore înainte, iar la fața locului a izbucnit un protest față de această decizie.
Autorităţile au chemat jandarmii pentru a asigura liniştea şi ordinea şi pentru a se asigura că situația nu degenerează.
Pacienții de la Spitalul Foișor au fost evacuați pe tărgi și în cărucioare. Unitatea medicală trebuia eliberată până sâmbătă. La Foișor erau internate 90 de persoane. 20 de pacienți au fost mutați, iar 70 au fost trimiși acasă. Pentru unii dintre pacienți, operațiile au fost amânate.