Decizia de prelungire a stării de alertă nu prevede nimic nou, aceleaşi măsuri care sunt cunoscute rămân implementate încă 30 de zile, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a propus prelungirea stării de alertă, din 10 octombrie, pentru 30 de zile, iar Guvernul, reunit, miercuri seară, în şedinţa a adoptat Hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.
“După cum a fost anunţat de domnul prim-ministru astăzi, a fost adoptată hotărârea de guvern care prelungeşte starea de alertă începând cu data de 10 octombrie (…). Vreau să precizez că, de fapt, hotărârea nu prevede nimic nou, ea prelungeşte doar măsurile, la momentul în care încetează actuala hotărâre intră automat hotărârea de prelungire. Vreau să subliniez că măsurile, de fapt, sunt prevăzute în Legea 55 din 2020, care stabileşte măsurile adoptate în perioada stării de alertă, ce presupun limitarea exercitării unor drepturi şi libertăţi fundamentale în scopul asigurării de protecţie adecvată a dreptului la viaţă, la integritate fizică şi psihică, la ocrotirea sănătăţii. Prin prezentul proiect al hotărârii noi nu facem decât să prelungim măsurile şi să adoptăm ce a fost prevăzut în lege, noi nu legiferăm şi noi doar stabilim care sunt măsurile care se implementează din ce este prevăzut în Legea 55”, a declarat, miercuri, Raed Arafat la finalul şedinţei de guvern.
Potrivit experţilor juridici guvernamentali şi de la Ministerul Justiţiei, proiectul se încadrează în situaţiile prevăzute la articolul 110, alineatul 4 din Constituţia României şi reprezintă „un act de administrare a treburilor publice necesar unei administrări a Guvernului”, a spus Raed Arafat.
„Deci, asta este în ceea ce priveşte hotărârea de guvern, măsurile nu se schimbă, rămân aceleaşi incidenţe, rămân aceleaşi măsuri care se cunosc şi rămân implementate mai departe pe încă 30 de zile”, a precizat Raed Arafat.