Raed Arafat, după ce instanța a refuzat cererea DNA de redeschidere a unui dosar vechi care îl viza : „Nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz”
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, joi, că instanța a respins cererea Direcției Naționale Anticorupție de redeschidere a unui dosar mai vechi care îl vizează, respectiv a infirmat soluția procurorilor de redeschidere a urmăririi penale.
„Astăzi dimineață, după mai multe înfățișări și amânări, am aflat vestea că DNA a pierdut în tentativa sa, ilegală și bizară, de a redeschide un dosar vechi, clasat, pentru a mă urmări penal pentru «abuz în serviciu»”, a scris, joi dimineața, Raed Arafat, pe contul de Facebook.
Soluția a fost pronunțată de completul Secției I Penale a Tribunalului București, la termenul de miercuri, 27 aprilie, pe baza cererii de redeschidere a urmăririi penale, înregistrată în 1 noiembrie 2021, conform informațiilor de pe portalul instanțelor.
„Urmează să ies cu explicații amănunțite despre acest dosar și despre această tentativă nejustificată și abuzivă care m-a vizat, m-a vulnerabilizat în fața opiniei publice, și mi-a transformat ultimele 6 luni din viață mea într-un coșmar, știind foarte bine că nu sunt vinovat cu nimic, fiind ținta unui abuz. Veți afla întreagă poveste cu documente și cu date precise în cursul zilei de azi, sau cel târziu mâine!”, a transmis șeful DSU.
Potrivit soluției pe scurt publicată de Raed Arafat, aceasta este definitivă.
Dosarul DNA, conform soluției publicate, vizează achiziţia de ambulanţe de către Ministerul Sănătăţii. DNA confirma, în 2015, pentru presa clujeană, că s-a început urmărirea penală in rem cu privire la achiziţia de ambulante de la Ministerul Sănătăţii, demarată în 2010, potrivit publicației Clujust.ro.
„Pe rolul DNA – Structura Centrală, se află înregistrat dosarul penal nr. 367/P/2013, constituit că urmare a unei sesizări din data de 13.11.2013 a Ministerului Finanţelor Publice, privind aspecte de ordin metodologic în legătură cu aplicarea vizei de control financiar preventiv, în contextul achiziţiei de către Ministerul Sănătăţii a unor ambulante începând din anul 2010. În acest moment, în cauza respectivă este începută urmărirea penală „în rem” (cu privire la faptă) etapa care nu are caracterul formulării unei acuzaţii împotrivă unei persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual în care se pot strânge primele probe cu privire la o anumită faptă. Prin urmare, nicio persoană nu are vreo calitate procesuală în acest dosar.”, se arata în răspunsul primit de la DNA pentru Clujust, în martie 2015.
Ulterior, dosarul a fost clasat, iar procurorii DNA au cerut redeschiderea urmăririi penale.